Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει το πιο εύκολο σπιτικό πεϊνιρλί
Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει το πιο εύκολο σπιτικό πεϊνιρλί

Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει το πιο εύκολο σπιτικό πεϊνιρλί

Αν σου αρέσει η πίτσα σίγουρα λατρεύεις και το πεινιρλί! Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση και αφορμή να φτιάξεις κάτι γρήγορο για κολατσιό ή για σνακ σε οποιοδήποτε μέγεθος, ειδικά τώρα που μένεις με τα παιδιά στο σπίτι.

Συστατικά
Για τη ζύμη

350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
9 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι σκληρό
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
10 γρ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για τα πεϊνιρλί
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γρ. τυρί κρέμα
πιπέρι
5 φέτες μπέικον, σε κομματάκια
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα
ρίγανη, φρέσκια, προαιρετικά

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι μας.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης μας.
  • Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και βάζουμε πάνω το ζυμάρι μας.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια με την κάθε ζύμη. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ελαφρά σε μικρές οβάλ λαγάνες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-210º C στον αέρα.

Για το πεϊνιρλί

  • Μοιράζουμε, πάνω στα οβάλ ζυμάρια, που έχουμε σχηματίσει, το βούτυρο (10 γρ. περίπου στο καθένα).
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε, μέχρι να δέσουν, τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα και το πιπέρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε.
  • Μοιράζουμε το τυρί και το μπέικον, σε κάθε ζυμάρι, και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Φτιάχνουμε βαρκούλες, σηκώνοντας τα πλάγια του ζυμαριού και διπλώνοντάς τα προς τα μέσα.
  • Τοποθετούμε σε δύο ταψάκια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας στα ταψάκια (2 πεϊνιρλί στο ένα και 3 πεϊνιρλί στο άλλο).
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά (στο μισό του χρόνου τα αλλάζουμε μεταξύ τους θέση).
  • Σερβίρουμε αλείφοντας τα πλαϊνά της ζύμης με λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη φρέσκια ρίγανη.

Send this to a friend