Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η επιστροφή των εργαζομένων
Πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων όταν επιστρέψουν στον χώρο εργασίας μετά τον κορωνοϊό; Αυτό το σημαντικό ερώτημα απασχολεί πολλούς εργοδότες, καθώς οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν ή υλοποιούν τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία μετά τον κορωνοϊό.
Για να απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εξέδωσε οδηγίες την προηγούμενη εβδομάδα για την επιστροφή στην εργασία. Οι οδηγίες καλύπτουν διάφορα πεδία όπως: Εκτίμηση επικινδυνότητας και κατάλληλα μέτρα, συμμετοχή των εργαζομένων, φροντίδα των εργαζομένων που είναι άρρωστοι, σχεδιασμός και άντληση διδαγμάτων για το μέλλον, διατήρηση καλής ενημέρωσης, πληροφορίες για τομείς και επαγγέλματα. Εάν ο χώρος εργασίας έχει κλείσει για μια περίοδο για λόγους που σχετίζονται με το COVID-19, πρέπει να γίνει ένα σχέδιο για το πότε θα συνεχιστεί η εργασία που θα λαμβάνει υπόψη την υγεία και την ασφάλεια.
Σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας μετά από μια περίοδο κλεισίματος, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προσαρμογές στη διάταξη του χώρου εργασίας και στην οργάνωση της εργασίας που θα μειώσει τη μετάδοση COVID-19 πριν ξαναρχίσουν πλήρως την εργασία και πριν όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στον χώρο εργασίας. Η επιχείρηση θα πρέπει να φροντίσει να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις αλλαγές και να τους παράσχει νέες διαδικασίες και εκπαίδευση, εάν είναι απαραίτητο, πριν συνεχίσουν την εργασία τους.
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε εργαζόμενους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και οι επιχειρήσεις πρέπει είναι προετοιμασμένες να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με χρόνιες παθήσεις (υπέρταση, πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα, διαβήτης ή που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο ή κάποια άλλη ανοσοκαταστολή) και έγκυες εργαζόμενες. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή σε εργαζόμενους με στενά μέλη της οικογένειας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Πρέπει να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι που ενδέχεται να υποφέρουν από άγχος. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από διευθυντές που ρωτούν τους εργαζομένους πιο συχνά πώς είναι και να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν υποστεί τραυματικά γεγονότα, όπως η σοβαρή ασθένεια ή ο θάνατος ενός συγγενή ή φίλου, ή να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα με τις προσωπικές τους σχέσεις.
Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας μετά από μια περίοδο απομόνωσης, είτε ως ατομικό μέτρο είτε ως μέρος μιας συλλογικής απομόνωσης, είναι πιθανό να έχουν ανησυχίες, ιδίως για τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτές οι ανησυχίες -ειδικά εάν υπήρξαν αλλαγές στην εργασία- μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στρες και ψυχικής υγείας. Όταν εφαρμόζονται μέτρα φυσικής απόστασης, αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο πιο πιθανά, αλλά δεν είναι διαθέσιμοι οι συνηθισμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης, όπως ο προσωπικός χώρος ή η ανταλλαγή προβλημάτων με άλλους.
Πηγή: Φιλελεύθερος