Διπλά άτυχη η Λάρνακα
Σε τρεις τομείς διαχωρίζονται οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η Λάρνακα εξαιτίας της κρίσης του κορωνοιού. Εκτός από την οικονομία και τον τουρισμό, όπου τα πλήγματα αφορούν ολόκληρη την Κύπρο, η Λάρνακα έχει τρεις επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα ‘χει με την τύχη της, αφού η πανδημία του κορωνοιού εμφανίστηκε την πιο ακατάλληλη στιγμή, σε μια περίοδο που η πόλη άρχισε να παίρνει τα πάνω της.
Πρωτίστως, μετά από δεκαετίες ολόκληρες είχε μπει το νερό στ’ αυλάκι όσον αφορά το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας. Λίγες εβδομάδες πριν επιβληθεί η καραντίνα για τον κορωνοϊό, το αρμόδιο υπουργείο είχε ανακοινώσει επίσημα την προφορική συμφωνία με την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings (ισραηλινών συμφερόντων) για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Πλέον, μετά τις αρνητικές εξελίξεις που επέφερε ο κορωνοιός, οι Ισραηλινοί επενδυτές βρίσκονται στο περίμενε.
Επισήμως, πάντως, δεν έχει αναφερθεί οτιδήποτε για ακύρωση της συμφωνίας. Επιπλέον, μετά από πολύχρονες και συντονισμένες προσπάθειες, ο Δήμος Λάρνακας κατάφερε, επιτέλους, να τροχιοδρομήσει την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της πόλης προς το Βασιλικό.
Διαδικασίες που, ωστόσο, πρόλαβε ο κορωνοιός, αφού μετά την καραντίνα η εταιρεία EKO, θα καθυστερήσει να μετακινήσει τα υγρά καύσιμά της στο Βασιλικό (αυτό επρόκειτο να γίνει αυτό τον μήνα), ενώ καθυστερήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν και στις διαδικασίες μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου.
Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρο Σταύρου το τελευταίο διάστημα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων επενδυτών για τη Λάρνακα. Ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών διαφάνηκε περίτρανα κατά το περσινό Κυπροαραβικό συνέδριο όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, ενώ παρόμοιο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Λάρνακα και τον Απρίλιο, το οποίο, όμως, τελικά αναβλήθηκε λόγω του κορωνοιού.
«Όσο κι αν κρατήσει η καραντίνα για τον κορωνοϊό, η πόλη της Λάρνακας δεν πρόκειται να πτοηθεί. Θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν την πανδημία.
Σίγουρα η οικονομία μας ήταν σε λήθαργο τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Όταν, όμως, θα τελειώσει αυτός ο λήθαργος, η Λάρνακα πρέπει να είναι έτοιμη για να επανεκκινήσει την οικονομία της.
Θα ήταν ευχής έργον, αρχές Μαῒου να ξεκινήσουν τα εργοτάξια της οικοδομικής βιομηχανίας, παράλληλα με τα άνοιγμα κάποιων εμπορικών καταστημάτων.
Σε πρώτο στάδιο, στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της οικοδομικής βιομηχανίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές σε οποιαδήποτε οικονομία», σημείωσε ο κ. Σταύρου.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ