Τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει στις κυβερνήσεις αναφορικά με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω του COVID-19 δίνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Περιφέρειας Ευρώπης, κάνοντας λόγο για πολύπλοκη και αβέβαιη φάση, για ανάγκη να διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για το ενδεχόμενο γρήγορης επαναφοράς μέτρων σε περίπτωση επανεμφάνισης του ιού καθώς και για την ανάγκη να δοθεί στους επαγγελματίες υγείας χρόνος ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων.
«Η μετάβαση της χαλάρωσης από την απαγόρευση κυκλοφορίας θα αποτελέσει μια πολύπλοκη και αβέβαιη φάση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του.
Οι προκλήσεις και τα δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση κατάλληλη για όλους, προστίθεται.
Σημειώνεται ότι «είναι ζωτικής σημασίας όπως όλες οι χώρες επικοινωνήσουν αυτή την πληροφορία με σαφήνεια στο κοινό για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν τους περιορισμούς που έχουν να κάνουν με την κατάστασή τους».
Ο ΠΟΥ Ευρώπης υπογραμμίζει τέσσερα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας και αυτά είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας και επιδημιολογικά μέτρα, η διπλή δυνατότητα να γίνεται διαχείριση και παρακολούθηση των συστημάτων υγείας, τα πληθυσμιακά στοιχεία και τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κοινού, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις.
Οι χώρες στην περιοχή της Ευρώπης έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους και ο COVID-19 προσθέτει επιπρόσθετα στρώματα πολυπλοκότητας με διαφορετικούς ρυθμούς μόλυνσης και δυνατοτήτων των συστημάτων υγείας και μεταξύ και εντός χωρών, αναφέρεται.
Γι’ αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις στο πλαίσιο της μετάβασης από την απαγόρευση κυκλοφορίας
«Αυτό το έγγραφο στοχεύει στο να υποστηρίξει τις χώρες, παρέχοντας βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αργή χαλάρωση των περιορισμών και την μετάβαση σε μια “νέα κανονικότητα”, αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Δρ. Χανς Κλούγκε.
«Ενώ όλοι επιθυμούν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και πιθανή εισαγωγή εκ νέου μέτρων αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων», προσθέτει.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ περιλαμβάνουν έξι προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν έτσι ώστε να προχωρήσουν προς μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, ότι τα στοιχεία πρέπει να υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του COVID-19 είναι ελεγχόμενη, ότι οι δυνατότητες της δημόσιας υγείας και του συστήματος υγείας είναι σε εφαρμογή για εντοπισμό, περιορισμό, διενέργεια εξετάσεων, ιχνηλάτησης των επαφών και καραντίνα τους.
Πρέπει οι κίνδυνοι της εξάπλωσης να έχουν ελαχιστοποιηθεί σε χώρους που θεωρούνται πολύ ευάλωτοι, ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας, εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας και χώρους όπου συστεγάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι έχουν καθιερωθεί μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων της τήρησης αποστάσεων, εγκαταστάσεων για το πλύσιμο χεριών και τήρηση της κατάλληλης συμπεριφοράς για το βήχα και το φτάρνισμα (respiratory etiquette).
Χρειάζεται επίσης, αναφέρεται, «οι κίνδυνοι των εισαγωγής κρουσμάτων να είναι διαχειρίσιμοι και οι κοινότητες να έχουν φωνή, να γνωρίζουν τα δεδομένα και να εμπλέκονται και να συμμετέχουν στην μετάβαση».
«Λόγω της περίπλοκης φύσης της κατάστασης με τον COVID-19, οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Ορισμένες αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς ενώ άλλες επιλέγουν να συνεχίσουν με αυστηρά περιοριστικά μέτρα», προστίθεται.
Καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί είναι σημαντικό οι χώρες να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να εισάγουν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να διαχειριστούν ενδεχόμενη επανεμφάνιση του ιού, σημειώνεται.
Ένα ισχυρό πρόγραμμα παρακολούθησης για εντοπισμό, εξέταση και περιορισμό όλων των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό καθώς και ιχνηλάτησης των επαφών και καραντίνας τους «είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι μεμονωμένες εξαπλώσεις δεν θα ξεφύγουν εκτός ελέγχου», αναφέρεται.
Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, το κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα πρέπει να μεταδίδει την ασθένεια σε πάνω από ακόμη ένα άτομο για να διατηρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων επίπεδος, προστίθεται.
Μια τάση η οποία θα δείχνει αυξήσεις στον αριθμό νέων κρουσμάτων θα χρειαστεί μια γρήγορη εκ νέου εισαγωγή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για περιορισμό της εξάπλωσης . Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, η χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα.
Προστίθεται ακόμα ότι λόγω της φύσης του COVID-19 είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις επιπτώσεις από την χαλάρωση των περιορισμών μέχρι την πάροδο 10 με 14 ημερών. Ως αποτέλεσμα, η χαλάρωση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και πολλοί θα επιστρέψουν σε μια νέα κανονικότητα υγιεινής χεριών, συμπεριφοράς στον βήχα και συνήθη συμπεριφορά απομάκρυνσης μεταξύ ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται, πρέπει να δοθεί στο εργατικό δυναμικό του τομέα της υγείας η ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ