Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Εξετάσεις μόνο για την Γ΄ Λυκείου φέτος [ΒΙΝΤΕΟ]
Εξετάσεις μόνο για την Γ΄ Λυκείου φέτος [ΒΙΝΤΕΟ]

Εξετάσεις μόνο για την Γ΄ Λυκείου φέτος [ΒΙΝΤΕΟ]


Καθηλωμένοι παρακολουθούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνϊό, αναμένοντας να διαφανεί αν τελικά θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία και πώς θα προχωρήσει τελικά το Υπουργείο Παιδείας με τις παγκύπριες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ακόμη δεν έχει κλειδώσει η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους, ενώ όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, το πιο πιθανόν οι μαθητές του Γυμνασίου και της Ά και ΄Β Λυκείου δεν θα υποβληθούν σε εξετάσεις, παρά μόνο αυτοί της ΄Γ Λυκείου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «δεν εξυπηρετούμε κανένα με το να κάνουμε προβλέψεις. Γνωρίζεται τις διαδικασίες, εμείς ακούμε τους επιδημιολόγους και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας».

 

 

Κληθείς να σχολιάσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως «η εκπαίδευση δεν θα λειτουργήσει χωριστά από την υπόλοιπη κοινωνία και το κράτος μας».

«Αυτό που έπρεπε να πει το Υπουργείο Παιδείας και το είπε είναι ότι οι εξετάσεις όπως έχουν εξαγγελθεί και όπως γινόντουσαν κάθε χρόνο έχουν ματαιωθεί και αυτό είναι από καιρό γνωστό, υπογράμμισε.

Τόνισε δε, πως τα σχολεία δεν είναι κλειστά αλλά λειτουργούν κανονικά, απλώς δεν υπάρχει δυνατότητα φυσικής παρουσίας και φοίτησης στις τάξεις. «Τα σχολεία λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στις 30 Ιουνίου», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «έχουμε το χρόνο να κάνουμε με κάθε υπολογισμό τις παγκύπριες εξετάσεις. Επιφυλασσόμαστε να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις γενικά της κυβέρνησης και ποιες κατευθύνσεις που θα μας δώσει ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και τότε θα ανακοινώσουμε».

Εξήγησε δε, πως «οι μαθητές και οι γονείς τους πρέπει να είναι ήσυχοι ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις συνθήκες ανωτέρας βίας που έχουν επικρατήσει. Το κριτήριο είναι το καλό των παιδιών αλλά και η αξιοπιστία του συστήματος. Δεν θα δώσουμε φέτος ένα απολυτήριο στα παιδιά της τρίτης λυκείου που να τα συνοδεύει σε όλη τη ζωή τους με αστερίσκους και ερωτηματικά».

«Η ύλη η οποία έχει καταγραφεί», συνέχισε, «καλύπτει σε ένα μεγάλο βαθμό το σύνολο αυτού που έπρεπε να διδαχθεί, ενώ σε κάποια αντικείμενα μπορεί να φτάνουμε και τα 3/4. Εφόσον έχουμε μία ικανοποιητική κάλυψη θεωρούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε κανονικές διαδικασίες και θα γίνουν οι εξετάσεις».

«Έχω κάνει κάποιες συνεννοήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας (της Ελλάδας) και τώρα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις για να δώσουμε και εμείς ημερομηνίες ε οποιαδήποτε περίπτωση και στη διοργάνωση των εξετάσεων θα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προφύλαξης. Ήδη έχουν γίνει ασκήσεις επί χάρτου εδώ στο Υπουργείο και για το πού και πώς σε διάφορα σενάρια μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις και για τυχόν παρουσία των παιδιών στο σχολείο και η προτεραιότητά πάντα είναι το λύκειο», προσθέτει.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για τα γυμνάσια και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου εκτός από την ΄Γ Λυκείου, ο υπουργός Παιδείας απάντησε «πιθανότατα αυτές οι εξετάσεις οι προαγωγικές, δεν θα υπάρχει ευχέρεια να γίνουν. Αλλά το ότι ο στόχος μας, εφόσον είναι δυνατό, είναι τα παιδιά της τρίτης λυκείου να μην πάνε κατευθείαν σε εξετάσεις αλλά να έχουν κάποιο διάστημα μέσα στο σχολείο για να καλυφθούν κενά και για να γίνει μια σύνοψη».

«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου που κάνουν τον σχεδιασμό μας έχουν καταγράψει κάποιες ανάγκες και αν υπάρξει χρόνος θα τον αξιοποιήσουμε. Γι’ αυτό είναι που κανένας δεν βοηθά με το να προδικάσει», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Δείτε το βίντεο εδώ

"]

Send this to a friend