Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αυτοί είναι οι νέοι δικαιούχοι των κρατικών σχεδίων
Αυτοί είναι οι νέοι δικαιούχοι των κρατικών σχεδίων

Αυτοί είναι οι νέοι δικαιούχοι των κρατικών σχεδίων

Ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια, μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σχετικά επιδόματα, λόγω της μείωσης των εργασιών συνεπεία των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να διευρύνει τον κατάλογο των δικαιούχων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας, εργαζομένων.

Κι αυτό λόγω της ασφαλιστικής δικλίδας που περιλήφθηκε στα σχέδια, σύμφωνα με την οποία όσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτά δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας θα ενταχθούν ασφαλιστές οι οποίες δεν λαμβάνουν προμήθεια από τα υφιστάμενα συμβόλαια αλλά τα εισοδήματα τους εξαρτώνται από τη σύναψη νέων συμβολαίων. Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν οδοντοτεχνίτες, φυσιοθεραπευτές, κτηνίατροι, παρασκευές γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ορισμένες ειδικότητες γιατρών οι οποίοι υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας αρχικά είχαν εξαιρεθεί από τα σχέδια.

 

 

Σήμερα η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση της με τα δέκα διορθωτικά μέτρα σε σχέση με τον υπολογισμό και την καταβολή των επιδομάτων, καθώς για τις επιπλέον επιχειρήσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια από τις 13 Απριλίου μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε η υπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους. Επίσης ξεκαθάρισε πως κάποιες επιχειρήσεις για τις οποίες υπήρχαν αμφιβολίες και εθεωρείτο ότι εξαιρούντο, τελικά μπορούν να συμμετέχουν στα σχέδια. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις προμήθειας τροφίμων, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία, οι φρουταρίες καθώς και επιχειρήσεις που τροφοδοτούσαν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια τα οποία είναι κλειστά εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων.

Δεύτερη ευκαιρία
Στο μεταξύ, δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν στα σχέδια θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν σε απολύσεις την περίοδο όπου άρχισε η κρίση, με την προϋπόθεση πως αυτές θα ανακαλέσουν τις απολύσεις. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την Κυριακή για να επωφεληθούν των σχεδίων από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου. Η ΟΕΒ με εγκύκλιο της καλεί όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν και δικαιούνται να ενταχθούν στα σχέδια για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, να το πράξουν εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 26 του μήνα.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού έχουν τη δυνατότητα να τις ανακαλέσουν αν το επιθυμούν και να ενταχθούν στα σχέδια στήριξης του υπουργείου.
Να σημειωθεί πως κατά την τηλεδιάσκεψη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της στήριξης που θα παρέχει το κράτος από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η υπουργός διαβεβαίωσε πως η στήριξη που θα παρέχεται θα εξαρτάται από την ανάκαμψη της επιχείρησης. Πάντως, οι συντεχνίες ανέφεραν στην κ. Αιμιλιανίδου, πως δέχονται καταγγελίες από εργαζόμενους για παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και για μονομερή μείωση μισθών. Επίσης κάλεσαν το υπουργείο Εργασίας να εντείνει τα μέτρα ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, καθώς όπως διαφάνηκε μεγάλος αριθμός εργαζόμενων που είχαν αδήλωτα εισοδήματα, έλαβαν χαμηλά επιδόματα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend