Καραγιάννης:Η καμπύλη πήρε την κατιούσα- Αρχές Μαΐου σταδιακή χαλάρωση μέτρων
Αρχές Μαΐου αναμένεται να γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λέει στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται ύστερα από σταθεροποίηση και αυστηρή επιτήρηση.
«Με κάθε χαλάρωση θα ακολουθείται και μια περίοδος σταθεροποίησης πριν προχωρούμε σε χαλάρωση μέτρων του δεύτερου κύματος. Η εισήγηση μας είναι να μεσολαβεί μια περίοδος δύο εβδομάδων στο ενδιάμεσο κάθε χαλάρωσης. Ειδικά αν υπάρξει υποτροπή, θα επανέλθουμε πίσω σε κάποια από τα μέτρα. Επομένως θα υπάρχει σταδιακή χαλάρωση και επιτήρηση αυστηρή», είπε.
Σε ερώτηση ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν πρώτα, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «έχει γίνει νύξη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο καθώς από κάποιους Υπουργούς. Ίσως θα αρχίσουμε από επιχειρήσεις ή εργασίες που είναι βασικές για την οικονομία. Οπωσδήποτε θα ανοίξουν τα εργοτάξια. Τα άτομα αυτά, εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους κυρίως, επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ περιορισμένη».
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις άλλων ειδικών ότι ο ιός θα είναι μαζί μας στους επόμενους έξι μήνες, σημείωσε ότι δεν συμφωνεί. «Ως νησί που είμαστε, αν κατορθώσουμε και πλήξουμε όλα τα κρούσματα που έχουμε, η μόνη πιθανότητα να επανέλθει ο ιός είναι είτε να μας έρθει από τα κατεχόμενα είτε να μας έλθει από το εξωτερικό όταν πολύ αργότερα θα ανοίξουν τα αεροδρόμια», ανέφερε.
Αλλά αυτό, συνέχισε, θα είναι κάτι που θα αποφασίσουμε αργότερα και θα ζυγίσουμε τα πράγματα τι συμβαίνει στο εξωτερικό και από ποιες χώρες θα δεχθούμε τουρίστες. Όλα αυτά, είπε, θα τα δούμε όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Θα πρέπει να ζούμε με μέτρα προστασίας
Ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα προστασίας τους επόμενους μήνες και για όσον καιρό χρειαστεί.
«Όλα τα μέτρα αποστασιοποίησης, προστασίας πρέπει να τηρηθούν και θα προστεθεί και η μάσκα στην ημερήσια διάταξη, ούτως ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση», σημείωσε.
«Αν χρειαστεί να πάμε όλο το καλοκαίρι με μάσκες θα πάμε. Αν όμως καθαρίσουμε από τον ιό μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση πλέον απλά να φοριούνται οι μάσκες στους χώρους εργασίας και να τηρείται η απόσταση δύο μέτρων», ανέφερε.
Η απόσταση των δύο μέτρων, είπε, θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη. «Αυτό θα το δούμε ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, την οποία θα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους δύο τρεις μήνες», επεσήμανε.
Η καμπύλη πήρε την κατιούσα
Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση που η καμπύλη πήρε την κατιούσα. «Η καμπύλη μας πήρε την κατιούσα πολύ πιο ενωρίς από ότι υπολογίζαμε κι ελπίζω να συνεχίσει έτσι και να μην έχουμε κανένα παρατράγουδο τις επόμενες ημέρες», είπε.
Πρόσθεσε ότι τους διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων ακολούθησαν μονοψήφιοι αριθμοί, κάτι που είναι πολύ αισιόδοξο.
«Εκεί που είχαμε διψήφιους αριθμούς, οι οποίοι βγήκαν μέχρι και σχεδόν εξήντα κρούσματα, τώρα βρισκόμαστε σταδιακά ανά ημέρα σε λίγα κρούσματα και τις τελευταίες δυο ημέρες μπήκαμε και σε μονοψήφιους αριθμούς. Ελπίζω να φθάσουμε και σε μηδενικά κρούσματα», είπε.
Ο ιός δεν έχει φύγει
Ο ιός δεν έχει φύγει, τόνισε ο Καθηγητής Καραγιάννης, και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος.
«Μπορεί να υπάρχουν έξω ακόμη κάποιοι που να είναι θετικοί αλλά με τα περιοριστικά μέτρα κυρίως της αποστασιοποίησης και του περιορισμού στα σπίτια να μην έγινε δυνατό να δώσουν τον ιό σε άλλους. Κι εκείνοι σε κάποιο στάδιο θα αρνητικοποιήσουν. Εφόσον αρνητικοποιήσουν όλοι, θα είμαστε αρνητικοί και θα φύγει ο ιός από την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο τους κινδύνους που ελογχεύονται από το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων με τα κατεχόμενα.