Αξιζει να επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι στα Κελιά Λάρνακας
Της Ειρήνης Αντωνίου
Σήμερα κάνουμε την βόλτα μας στα Κελιά της επαρχίας Λάρνακας, ένα τουρκοκυπριακό χωριό, όπου βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδοξίας, αλλά και του νησιού. Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, πανέμορφο και λιτό. Αρχικά το εκκλησάκι κτίστηκε ως εγγεγραμένος σταυροειδής με τρούλλο, αλλά σε ρυθμό που οδηγεί σε μια μεταβατική περίοδο από τη βασιλική προς τον εγγεγραμμένο σταυροειδή. Υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την επιδρομή των Μαμελούκων της Αιγύπτου το 1425, κι όταν ανακαινίστηκε γύρω στο 1500, έλαβε τη σημερινή αρχαιοπρεπή μορφή του σταυρεπίστεγου ναού.Σώζονται διάφορα στρώματα πολύ σημαντικών τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 13ο αιώνα.
Τα Κελιά βρίσκονται βόρεια από την πόλη της Λάρνακας, όπου κατοικούσαν μέχρι το 1975 μόνο Τουρκοκύπριοι, αφού οι Έλληνες κάτοικοι του εκδιώχθηκαν από αυτό το 1959.Είναι ναός του 9ου αιώνα.
Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του.Ο Άγιος Αντώνιος αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.
Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή.Ο Άγιος Αντώνιος γίνεται το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.
Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.Ο Άγιος Αντώνιος γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου…