Δεν κινδυνεύουμε από τη θάλασσα, αλλά από τις ξαπλώστρες
Διευκρινίσεις σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει το κοινό να εφαρμόζει στη θάλασσα και τις παραλίες εάν και εφόσον αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, δίδει το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Μιλώντας στον Active ο καθηγητής τονίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κορωνοϊού αφενός επειδή ο κόσμος θα κινείται σε ανοικτούς χώρους και αφετέρου επειδή τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό με τον αέρα θα αποξηραίνονται πολύ εύκολα σε θερμό κλίμα και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια παραμονής σε επιφάνειες.
Σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις παραλίες ο Δρ Καραγιάννης εξήγησε ότι ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος ιός, από τον οποίο κινδυνεύεις μόνον αν τον εισπνεύσεις. Ανέφερε επίσης ότι ακόμη κι αν κάποιος καταπιεί θαλασσινό νερό δεν κινδυνεύει, αφού το νερό αυτό θα πάει κατευθείαν στο στομάχι και θα αδρανοποιηθεί από τα οξέα του στομάχου.Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως όταν ανοίξουν οι παραλίες το πρώτο διάστημα ίσως επιτραπεί το μεμονωμένο κολύμπι, ενώ εξήγησε ότι η παραμονή μας στις παραλίες θα είναι ασφαλής νοουμένου ότι θα τηρούμε κάποια μέτρα και θα κρατάμε αποστάσεις. Ωστόσο, ο καθηγητής ανέφερε ότι η χρήση ξαπλώστρας εγκυμονεί κινδύνους και θα πρέπει να απολυμαίνεται με αλκοολούχα σκευάσματα ή χλωρίνη μετά τη χρήση της από κάθε επισκέπτη. «Επομένως θα προέτρεπα τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί ξαπλώστρες και να προτιμά να ξαπλώνει στην άμμο με την πετσέτα του», κατέληξε ο καθηγητής.
Πηγή: philenews
Διαβαστε επισης