Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έρευνα για τις συνέπειες του κορωνοϊου στον τουρισμό…
Έρευνα για τις συνέπειες του κορωνοϊου στον τουρισμό…

Έρευνα για τις συνέπειες του κορωνοϊου στον τουρισμό…

Ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία της χώρας εκτιμά ότι ο τουρισμός της χώρας θα επανεκκινήσει τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε η ΕΥ. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι εξετάζουν στις επιλογές τους τα σενάρια είτε να μην ανοίξουν καθόλου είτε μόνο να ανοίξουν έναν μικρό αριθμό μονάδων τους το 2020. ΟΙ περισσότεροι ξενοδόχοι επεξεργάζονται σενάρια μείωσης κόστους, ενώ η πλειονότητα εξετάζει απολύσεις προσωπικού.

Ήδη, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων έχει αναστείλει όλες τις εκστρατείες μάρκετινγκ, ενώ περίπου το 30% των συμμετεχόντων έχουν ήδη παγώσει ή καθυστερήσει πληρωμές σε προμηθευτές έως ότου αρθεί η αβεβαιότητα.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων αναμένει συνολική μείωση τουλάχιστον 50% των εσόδων για το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Προβλέπουν επίσης μείωση άνω του 50% στη μέση πληρότητα του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ομόφωνα οι ξενοδόχοι καταγράφουν ότι όλες οι κρατήσεις έως τα τέλη Μαΐου 2020 είτε ακυρώθηκαν είτε αναβλήθηκαν. Επίσης, αναφέρουν ότι οι κρατήσεις για τον Ιούνιο του 2020 είναι προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα και ενδέχεται επίσης να ακυρωθούν.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να χαθεί η υπόλοιπη σεζόν. Μόνο το 25% των συμμετεχόντων δηλώνουν αισιόδοξοι για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, τα ξενοδοχεία αναφέρουν ότι θα στραφούν προς τον εσωτερικό τουρισμό κι εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών μέχρι 30%. Εκτιμούν, επίσης, ότι η ανάκαμψη θα επέλθει το 2022.

Αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων:
► Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ουδέτεροι όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, αναμένοντας περαιτέρω μέτρα και διευκρινίσεις.
► Οι μισοί από τους συμμετέχοντες αναφέρουν ότι δεν ήταν θετικοί όσον αφορά την κρατική χρηματοδοτική στήριξη που διοχετεύθηκε μέσω των κυπριακών τραπεζών, καθώς πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα αργήσουν να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
► Ορισμένοι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θέση ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης του εργατικού δυναμικού, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη γκρίζες περιοχές που πρέπει να επιλυθούν.
► Ορισμένοι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού και στην ενίσχυση της επικοινωνίας με βασικούς παράγοντες της αγοράς.
► Η μείωση του ΦΠΑ και η αναβολή των πληρωμών θεωρήθηκε θετική.

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν περαιτέρω υπόψη:

► Αυξημένες προσπάθειες προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος και οι οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης στην αγορά. Εισηγούνται στοχευμένες καμπάνιες τόσο σε μεμονωμένους παραθεριστές όσο και σε ταξιδιωτικούς πράκτορες.
► Μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Εκτός από τις επιχορηγήσεις, πρέπει να υπάρξουν σχέδια που να στοχεύουν στη διατήρηση της απασχόλησης ακόμη και σε ευέλικτη / μερική απασχόληση.
► Προσέλκυση του εγχώριου τουρίστα με την εισαγωγή πακέτων που απευθύνονται σε αυτούς, επιδοτούμενα από την Κυβέρνηση όπου είναι δυνατόν.
► Περισσότερα φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές κυβερνητικής στήριξης: επέκταση / αύξηση των μειώσεων στον ΦΠΑ, φορολογικά κίνητρα / επιχορηγήσεις για αναβαθμίσεις / επεκτάσεις υποδομών (και για τεχνολογική/ ψηφιακή αναβάθμιση), απευθείας στήριξη στη ρευστότητα μιας εταιρείας μέσω συγκεκριμένων καναλιών χρηματοδότησης, αναστολή των φόρων / χρεώσεων των Δήμων, περαιτέρω αναβολή των πληρωμών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πηγή: philenews

Send this to a friend