Άρση περιορισμών: Αρχή με εργοτάξια, κομμωτήρια, κουρεία κ.α
Στοχευμένη επανεκκίνηση της οικονομίας.Κατά πάσα πιθανότητα εργοτάξια θα είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν.Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται ότι αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει το ξεπάγωμα της κυπριακής οικονομίας σε τομείς καίριας σημασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο, πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ένας από τους τομείς που αναμένεται να εκκινήσουν πρώτοι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι αυτός των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα των εργοταξίων, ώστε από τη μία να ξεκινήσει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας και την ίδια ώρα να αποφορτιστούν σταδιακά οι υποχρεώσεις στήριξης των εργαζομένων από το κράτος. Από τους πρώτους τομείς που θα επανέλθουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι κι αυτοί των κομμωτηρίων, κουρείων και περιποίησης.
«Για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, για παράδειγμα, η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του ιατρικού συστήματος και τρίτον η συστηματική παρακολούθηση μέσα από τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ στο ΚΥΠΕ.
Ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο περιλαμβάνει τρία στάδια που φτάνουν μέχρι το τέλος του 2021, ενώ κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Ουσιαστικά με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το οικονομικό κόστος να κλιμακώνεται σημαντικά, αρκετές χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για σταδιακή άρση των περιορισμών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την σταδιακή έξοδο από το γενικό lockdown, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών για αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων από ένα κράτος σε άλλο για ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Πηγή: Insıder