Στη δίνη του κορωνοϊού πέφτει και το Γενικό Σύστημα Υγείας, του οποίου τα χρονοδιαγράμματα «τρίζουν», καθώς παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προωθηθεί αρκετές από τις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται, κάνουν το ενδεχόμενο αναβολής της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του να είναι πλέον πολύ ορατό.
Επίσημα, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ΟΑΥ, τονίζουν ότι θέμα αναβολής δεν έχει συζητηθεί και υποστηρίζουν ότι νεότερα για την τύχη του Συστήματος πρέπει να αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα.
Κυβέρνηση και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες τις σχετικές παραμέτρους πριν αποφασίσουν οριστικά για την τύχη του Συστήματος. Ασαφές παραμένει και το χρονικό διάστημα το οποίο θα αφορά η όποια αναβολή αποφασιστεί (εάν αποφασιστεί) καθώς πρέπει να γίνει πρώτα καταγραφή όλων των δεδομένων όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες ισχύος των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, προκύπτει ότι ο ΟΑΥ παρά το γεγονός ότι έχει προωθήσει αρκετές από τις διαδικασίες που έπρεπε να προωθηθούν, όπως για παράδειγμα το σημαντικότερο κεφάλαιο της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Σύστημα, την ίδια ώρα δεν κατάφερε ακόμα να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του με τους επαγγελματίες υγείας εξαιτίας των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και των συνεπακόλουθών τους.
Ταυτόχρονα, εξαιτίας των απαγορεύσεων τα διάφορα νομοσχέδια και Κανονισμοί, δεν είναι ξεκάθαρο για το αν θα καταλήξουν έγκαιρα στη Βουλή για ψήφιση ώστε να βρίσκονται σε ισχύ την 1η Ιουνίου και να επιτρέπεται έτσι η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος.
Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ πρέπει να συνυπολογίσει και τις μειωμένες εισφορές που βάσει κυβερνητικών αποφάσεων θα εισρεύσουν στο ταμείο του ΓεΣΥ για το επόμενο τρίμηνο. Για να υπάρξει μάλιστα ολοκληρωμένη εικόνα για τα έσοδα του ΟΑΥ, επιβάλλεται όπως πληροφορούμαστε να γίνει καταγραφή δεδομένων και ενδεχομένως και αναπροσαρμογή δεδομένων από τον Οργανισμό. Ως εκ τούτου, χρειάζονται πολύ σωστοί χειρισμοί για να εφαρμοστεί η δεύτερη φάση του Συστήματος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική του βιωσιμότητα.
Στην αντίπερα όχθη, βεβαίως, μπαίνει το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών, το οποίο τόσο ο Οργανισμός όσο και η κυβέρνηση δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να παραβλέψουν.
Τα Διατάγματα των τελευταίων εβδομάδων έχουν ήδη εκτοξεύσει τις λίστες αναμονής και πλέον το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα ιδιωτικά, τα οποία επίσης έχουν υποχρεωθεί να αναβάλουν εκατοντάδες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούσαν μη επείγοντα περιστατικά, αλλά η ανάγκη για τη διενέργειά τους εξακολουθεί βεβαίως να υπάρχει.
Εξάλλου, και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κύπρο και όταν οι διαδικασίες βρίσκονταν κανονικά σε εξέλιξη, όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν παραδεχτεί ότι εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις προγραμματίζονταν για τη μετά την 1η Ιουνίου εποχή, ώστε οι ασθενείς να καλυφθούν από το ΓεΣΥ και να μην πληρώσουν από την τσέπη τους.
Το όλο θέμα της επόμενης φάσης του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσημα από το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αμέσως μέτα το Πάσχα, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από τον ΟΑΥ να ετοιμάσει έκθεση γεγονότων για να ακολουθήσει η ανάλυση των όσων θα καταγραφούν.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, «αναμένω ότι σύντομα θα έχω ενημέρωση από τον ΟΑΥ». Σίγουρα, είπε, «οι τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν αφήσει πίσω την προετοιμασία, διότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει τη διαβούλευση. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ ώστε μετά το Πάσχα να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα θέμα αναβολής ή μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης της δεύτερης φάσης. Να αναμένουμε να μαζέψουν τα στοιχεία που χρειάζονται και θα τα πούμε την ερχόμενη εβδομάδα».
Από πλευράς του, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ο Οργανισμός συνεχίζει να εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου». Μάλιστα, πρόσθεσε, «έγινε μια πρώτη αθόρυβη εντατική προσπάθεια με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έχουν συνεργαστεί τα περισσότερα με πάρα πολύ ζήλο, έχουν δώσει τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε ζητήσει και είμαστε σε μια τελική φάση για να κλείσουμε συμφωνίες». Ωστόσο, είπε, «πρέπει να πούμε ότι και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει εξετάσει τον βαθμό της ετοιμότητας του Οργανισμού να προχωρήσει στη δεύτερη φάση το Συστήματος. Έχει επηρεαστεί, αναπόφευκτα, το πρόγραμμα των διαδικασιών σε κάποιο βαθμό. Σε κάποια κομμάτια έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες, όμως από την άλλη αντιλαμβάνεστε είναι πράγματα που δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της διαβούλευσής μας με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».
Τα χρονοδιαγράμματα, τόνισε, «δεν έχουν αλλάξει, όμως θα λάβουμε υπόψη και την οικονομική πτυχή του θέματος αλλά και την ετοιμότητα του ΟΑΥ, θα ετοιμαστεί η σχετική έκθεση και θα ενημερώσουμε στη συνέχεια τον υπουργό Υγείας». Άρα, «θα έλεγα ότι είμαστε σε οριακά επίπεδα. Υπάρχουν εκκρεμότητες αλλά την ίδια ώρα δεν είμαστε ούτε και πολύ μακριά από τον στόχο μας».