Καραγιάννης για κρούσματα σε φούρνο: Ακόμη και μολυσμένα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα γιατί…
Καθησυχαστικός σε σχέση με τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από τα αρτοποιήματα παρουσιάστηκε στο OMEGA και στην εκπομπή ΑΙΧΜΕΣ ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης σχολιάζοντας τα κρούσματα που προέκυψαν στο φούρνο της επαρχίας Λάρνακας.
Όσο αφορά πρώτα τα κρούσματα στο φούρνο αλλά και σε υπεραγορά ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε πως ήταν αναμενόμενο ότι σε κάποια στιγμή θα παρουσιάζονταν κρούσματα στα συγκεκριμένα καταστήματα λόγω της φύσης της δουλειάς τους.
Ειδικά για τον φούρνο τόνισε:
Πρέπει να πούμε ότι τα περιστατικά αυτά, τα 26 αφορούν ένα φούρνο και δεν είχαν επαφή με άλλους πελάτες. Μόνο επαφή μεταξύ τους είχαν. Η πιθανότητα μόλυνσης των αρτοποιημάτων είναι πολύ περιορισμένη για τι η παρασκευή τους εξ υπακούει προληπτικά μέτρα εκ μέρους των κατασκευαστών. Εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί το βήξιμο και το φτάρνισμα δεν θα ήταν μέθοδος μόλυνσης. Επομένως εάν υπήρξε μηδαμινή πιθανότητα μόλυνσης, από την στιγμή που αυτά είναι προς βρώση η επαφή του ιού με το αναπνευστικό δεν θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει μόλυνση, καθώς ο ιός θα πήγαινε στο στομάχι και θα τον αδρανοποιούσαν τα οξέα του στομάχου.
«Δεν μπορεί να μολυνθεί να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας μολυσμένη τροφή», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο αφορά τις υπεραγορές και το εάν θα πρέπει να εξεταστούν είπε:
Εγώ θεωρώ ότι η περίοδος επαφής είναι περιορισμένου χρόνου. Εκτός τούτου πρέπει και ο πελάτης και η υπάλληλος να φοράνε γάντια.
Οι πιθανότητες μετάδοσης είναι και πάλι περιορισμένες. Από την άλλη μεριά δεν έχω υπόψη μου πόσα άτομα στην υπεραγορά είχαν συμπτώματα. Θεωρώ ότι όσο αφορά τους συμπτωματικούς η επαφή πρέπει να είναι πιο εκτεταμένη για να κολλήσει κάποιος.