Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τί ρόλο παίζει η διατροφή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;
Τί ρόλο παίζει η διατροφή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Τί ρόλο παίζει η διατροφή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Ένα ισχυρό, καλά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί τον αναγκαίο λίθο της υγείας, καταπολεμώντας τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, αλλά και επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακάμψει και να αναρρώσει πιο γρήγορα. Μέχρι στιγμής, κανένα συστατικό τροφίμων ή ισχυρισμός επισήμανσης τροφίμου δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), για προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά, μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι καθοριστικός παράγοντας, που εμπλέκεται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει ερευνών, η έλλειψη διαφόρων θρεπτικών ουσιών επιδρά αρνητικά και οδηγεί σε αλλοιωμένη ανοσολογική αντίδραση.

Βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:

 

 

Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C δραστηριοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης με ισχυρή και αποτελεσματική αντιμικροβιακή δράση.

Πηγές:

Εσπεριδοειδή, σπανάκι, ντομάτα, κολοκύθα, μπρόκολο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Το φυλλικό οξύ, η Β12 και η Β6, συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας.

Πηγές:

Μοσχαρίσιο κρέας, σολομός, πέστροφα, μύδια, δημητριακά, γιαούρτι, γάλα.

Βιταμίνη Α:

Η έλλειψη βιταμίνης Α μειώνει τόσο την ταχύτητα άμυνας σε περίπτωση φλεγμονής, όσο και την φυσική ανοσία.

Πηγές:

Συκώτι, γλυκοπατάτα, κρόκος αυγού, σπανάκι, καρότο πλήρες γάλα.

Βιταμίνη Ε:

Είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας του οργανισμού, προστατεύοντας από καταστάσεις που επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές:

Αμύγδαλα, σπανάκι, ντομάτα, δημητριακά ολικής άλεσης, παπάγια, μάνγκο.

Βιταμίνη D:

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η βιταμίνη Δ έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τη δράση της βιταμίνης Δ με τον κορωνοϊό, αφού ένας οργανισμός με επαρκή βιταμίνη Δ, έχει αρκετή πιθανότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τον ιό από κάποιον άλλο που έχει έλλειψη. Λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας είναι μειωμένη η πρόσληψη της βιταμίνης Δ.

Πηγές:

Λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, κρόκος αυγού.

Σίδηρος:

Η έλλειψη σιδήρου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές:

Κόκκινο κρέας, γαρίδες, σολομός, μαύρες φακές, σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, λαχανίδα. Όταν ο σίδηρος φυτικής προέλευσης καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη Γ, αποκτά βιοδιαθεσιμότητα ίση με την αντίστοιχη της ζωικής πηγής σιδήρου.

Σελήνιο:

Έχει θετική επίδραση στην άμυνα του οργανισμού.

Ξηροί καρποί, κρέας, θαλασσινά, πιτυρούχα δημητριακά.

Ψευδάργυρος:

Χαρακτηρίζεται και ως Healing mineral, βοηθάει δηλαδή σε ό,τι αφορά την επούλωση.

Πηγές:

Μύδια, στρείδια, κρέας, πουλερικά, καρύδια, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ο χαλκός:

Σε περίπτωση ανεπάρκειας χαλκού (σπάνια ανεπάρκεια), μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό φαγοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων), κάνοντας τον οργανισμό επιρρεπή στις λοιμώξεις.

Πηγές:

Συκώτι, θαλασσινά, ξηροί καρποί, σπόρια, όσπρια.

Προβιοτικά:

Είναι ευεργετικά βακτήρια για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές:

Γνήσιο γιαούρτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα ζύμωσης, σόγια, ζυμωμένα λαχανικά.

Να σημειώσουμε ότι τόσο η υπερκατανάλωση και η παχυσαρκία όσο και ο υποσιτισμός μειώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή, από όλες τις πτυχές είναι βάση για την καλή υγεία.

Μαρία Πιερίδου
Σύμβουλος Υγείας & Ευεξίας Holland & Barrett

Send this to a friend