Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Συμπολίτισσα μας μοσχομύρισε όλο το Πόρτσμουθ κυπριακό Πάσχα! Η Σταυρούλα ετοίμασε κουλούρια και η μητέρα της Νίκη περήφανη μιλά στο Larnakaonline (φώτο)
Συμπολίτισσα μας μοσχομύρισε όλο το Πόρτσμουθ κυπριακό Πάσχα! Η Σταυρούλα ετοίμασε κουλούρια και η μητέρα της Νίκη περήφανη μιλά στο Larnakaonline (φώτο)

Συμπολίτισσα μας μοσχομύρισε όλο το Πόρτσμουθ κυπριακό Πάσχα! Η Σταυρούλα ετοίμασε κουλούρια και η μητέρα της Νίκη περήφανη μιλά στο Larnakaonline (φώτο)

 

 

Ακόμη και από πολύ μακριά οι φοιτητές μας δείχνουν με κάθε τρόπο το μεράκι τους για το Πάσχα. Την αγάπη τους για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Απόδειξη η Σταυρούλα που σπουδάζει στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας και επέλεξε να μείνει εκεί για να μην θέσει σε κίνδυνο τη δική της υγεία αλλά και της οικογένειας της. Έστω κι αν τις μέρες του Πάσχα θα ήθελε πολύ να είναι εδώ. Η μητέρα της Νίκη, που διαμένει στο Κίτι αλλά κατάγεται από το Ριζοκάρπασο, κάθε χρόνο ετοιμάζει όλα τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας και η Σταυρούλα δεν ήθελε να κάνει Πάσχα δίχως λίγη μυρωδιά από… Κύπρο.

Πήρε τηλέφωνο την μητέρα της η οποία την καθοδήγησε για το τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε να ετοιμάσει στην μακρινή Αγγλία ένα παραδοσιακό κουλούρι.

 

Το larnakaonline επικοινώνησε με την κ. Νίκη η οποία μίλησε με περηφάνια για την προσπάθεια της κόρης της και το τελικό αποτέλεσμα.

Κ. Νίκη, βλέπουμε πολλά παιδιά τις τελευταίες μέρες από το εξωτερικό να προσπαθούν να δημιουργήσουν στην κουζίνα και να ακολουθήσουν τα ήθη και έθιμα μας. Το ίδιο και η κόρη σας από την Αγγλία και το Πόρτσμουθ.
«Τα μωρά τα δικά μας επέλεξαν να μείνουν το Πάσχα εκεί για να προστατευθούν και τα ίδια αλλά να προστατεύσουν και την οικογένεια τους και τον κόσμο γενικά. Όχι ότι δεν ήθελαν να είναι μαζί μας σε αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά πήραν αυτό το δρόμο για να προστατευθούν. Έχουν τις εργασίες τους, δουλεύουν από το σπίτι αλλά έχουν αυτό το αίσθημα των γιορτών. Εμένα με πήρε η κόρη μου και μου λέει «μάμα, πες μου να κάνω κουλούρια ή ελαιόπιτα». Ξεκινήσαμε με το να της λέω τα υλικά και ήταν με πολύ περηφάνια που τελείωσε και βγήκε το αποτέλεσμα και ήταν πολύ ωραίος ο ενθουσιασμός μας. Είναι σημαντικό να θυμούνται τα μωρά τα ήθη και τα έθιμα μας».

Αυτό σημαίνει ότι και εσείς ασχολείστε αρκετά με τα ήθη και τα έθιμα μας. Διαφορετικά δεν θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία.
«Ασχολούμαι και εγώ πολύ με τα πολιτιστικά οπόταν μου αρέσει και θέλω να τα μεταδώσω στα παιδιά μου».

Εσείς έχετε κάνει κάποιες πρώτες ενέργειες για το Πάσχα; Φτιάξατε κάτι;
«Έχω κάνει φλαούνες, κουλούρια, θα βάψουμε τα αυγά μας, τα στολίσματα μας».

Θα τα κάνετε κανονικά δηλαδή για να μυρίσει το Πάσχα.
«Φυσικά, έχουμε και δυο εκκλησίες κοντά μας που μπορούμε από το facebook να δούμε lıve ή τις τηλεοράσεις. Υπάρχει και ο Ιησούς από την Ναζαρέτ που πάντα τον βλέπουμε. Και να θέλεις δεν μπορείς να ξεχάσεις».

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους μας που είναι σημαντικό να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και γενικά τις παραδόσεις;
«Η ευχή μου είναι τα μωρά μας να μην ξεχάσουν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους και πραγματικά δεν θέλει πολύ προσπάθεια να γίνει αυτό εφικτό. Εύχομαι να ρωτήσουν να μάθουν και να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».

Send this to a friend