Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δυνατόν να επεκταθεί η παράταση επιβολής επιβαρύνσεων για αποχετευτικά τέλη
Δυνατόν να επεκταθεί η παράταση επιβολής επιβαρύνσεων για αποχετευτικά τέλη

Δυνατόν να επεκταθεί η παράταση επιβολής επιβαρύνσεων για αποχετευτικά τέλη

 

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα αναμένει από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή αύριο το μεσημέρι ενημέρωση για το ενδεχόμενο να επεκταθεί περαιτέρω η δίμηνη παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων επί των οφειλομένων τελών στα αποχετευτικά που αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο το απόγευμα της Τετάρτης κατά την έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διαβιβάσει στον Υπουργό Υγείας κενά που διαπίστωσαν Βουλευτές στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την ταφή των σορών των ανθρώπων που πεθαίνουν μετά από προσβολή τους με κορωνοϊό.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου είπε πως είχαν σήμερα μια η πρώτη ευκαιρία ενημέρωσης σε ό,τι αφορά σειρά θεμάτων που άπτονται τις νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, για αυτό και κατά την τηλεδιάσκεψη ηγέρθηκαν πάρα πολλά θέματα.

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σταχυολογώντας τα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που ήγειραν τα μέλη της Επιτροπής, είπε πως τέθηκε σχεδόν από όλους τους Βουλευτές το θέμα των ενοικίων και η ανάγκη το κράτος να επιληφθεί και αυτού του ζητήματος, αφού επηρεάζονται τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ενοικιάζοντες.

Διευκρίνισε ότι από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών στον παρόν στάδιο δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο κ. Νουρής μετέφερε στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες ώστε να παρέμβει σε αυτό το θέμα.

Συνεχίζοντας η κ. Μαύρου ανέφερε ότι γίνεται μια συζήτηση για τα ενοίκια που αφορούν επαγγελματικά υποστατικά τα οποία έκλεισαν με διατάγματα, αλλά διευκρίνισε στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να ανακοινωθεί.

Στο πλαίσιο της τηλεσυνεδρίας συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με γραφεία κηδειών που ανέλαβαν κηδείες σορών ανθρώπων που απεβίωσαν συνεπεία προσβολής από κορωνοϊό, και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τα αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών. Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης τέθηκαν και προβλήματα που εντοπίστηκαν στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την ταφή των σορών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά από προσβολή από τον κορωνοϊό και ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις επί του θέματος απόψεις που εξέφρασαν Βουλευτές στον Υπουργό Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε ότι ο κατάλογος των αδειοδοτημένων γραφείων κηδειών είναι δημοσιοποιημένος. Πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία είναι ενημερωμένα για τον κατάλογο και διευκρίνισε πως όποιος δεν είναι βεβαίως αν το γραφείο κηδειών στο οποίο απευθύνεται για να αναλάβει την τέλεση της κηδείας και ταφής, καλά είναι να ζητά τη σχετική πληροφόρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη συνεδρία τέθηκαν και τα προβλήματα που εντοπίζονται στα κέντρα φιλοξενίας Προσφύγων, του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας “Πουρνάρα” στην Κοκκινοτριμιθιά και του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, ανέφερε η κ. Μαύρου.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στα κέντρα αυτά μεγάλος αριθμός ατόμων και έγιναν πρόχειρες επεκτάσεις τους με αντίσκηνα, διευθέτηση που δεν κρίνεται ικανοποιητική, συνέχισε αναφέροντας ότι αντιθέτως ενισχύει την ανησυχία για εύκολη μετάδοση του ιού καθώς σε κάθε περίπτωση αυτών των κέντρων ο αριθμός των ανθρώπων ξεπερνά τα 600 άτομα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών συνεχίζοντας είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται και ότι θεωρεί ικανοποιητικά και τα μέτρα και το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν άτομα που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μέχρι τώρα. Επεσήμανε πως δεν ενημερωθήκαμε αν έγιναν έλεγχοι σε όλους, προσθέτοντας ότι «έχω την εντύπωση ότι δεν έγινε διερεύνηση μαζικά».

Συνεχίζοντας η κ. Μαύρου ανέφερε πως «δεν είναι αυτή η δική μας εικόνα και θα επανέλθουμε στην επόμενη επικοινωνία μας με τον Υπουργό Εσωτερικών».

Κατά τη συνεδρία είπε η κ. Μαύρου, τέθηκαν και διάφορα προβλήματα που αφορούν μισθώσεις σε πρόσφυγες που λήγουν, πολεοδομικές άδειες που λήγουν, ιεραρχικές προσφυγές που λήγουν και γενικότερα διαδικασιών που λήγουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης τους.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μελετούνται αυτά τα θέματα και θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις των κόσμο των τεχνητών- τεχνοκρατών και στους ενδιαφερόμενους σύντομα. Ταυτόχρονα η κ. Μαύρου εξήγησε πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι υπέρ της αυτόματης παράτασης αδειών, αλλά προσπαθεί να δώσει λύσεις ώστε η λήξη των αδειών και των μισθώσεων να αποτελέσει αιτία προβλημάτων στη συνεχεία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη δίμηνη παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων επί των οφειλομένων τελών στα αποχετευτικά, η κ. Μαύρου είπε ότι προβλημάτισε η χρονική διάρκεια της παράτασης και το ερώτημα να θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην παράταση και ο κ. Νουρής ανέλαβε να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυξημένης παράτασης και να ενημερώσει την Επιτροπή Εσωτερικών και τη Βουλή γενικότερα αύριο το μεσημέρι αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης πέραν των δύο μηνών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η συνεδρία της Επιτροπής έγινε μετά από δική του εισήγηση την οποία υιοθέτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε πρώτο στάδιο και ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής που επέτρεψε να διεξαχθεί η συνεδρία.

Πρόσθετα των όσων ανέφερε η κ. Μαύρου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έγιναν προσπάθειες και σωστή επικοινωνία με τους δήμους ώστε να γίνουν οι πληρωμές των χορηγιών πριν την καθορισμένη ημερομηνία με σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα των δήμων.

Είπε επίσης ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για το μεταναστευτικό και τους χώρους υποδοχής και για ότι έχει σχέση με αυτά.

Ακολούθως ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για τα οδοφράγματα, και τη διακίνηση που γίνεται μέσω των οδοφραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία κηδειών ο κ. Λεωνίδου είπε πως ηγέρθη από μέλη της Επιτροπής των θέμα και επισημάνθηκε το γεγονός ότι τα γραφεία αυτά δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά από το Υπουργείο Υγείας για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ακαταστασία και μη εφαρμογή της νομοθεσίας εκ μέρους των ανθρώπων που παρέχουν και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend