Να παρθούν μέτρα προστασίας στα γηροκομεία της Κύπρου, ζητά ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της 3ης Ηλικίας
Ειρήνη Αντωνίου
Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί ο κορονοϊός, για τα γηροκομεία, που λειτουργούν στη χώρα μας. Στην περίπτωση που ο νέος κορωνοϊός εισβάλλει στα γηροκομεία, θα εκτυλιχθεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου δεδομένου καθότι οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.
Την ανάγκη αυστηρής επιτήρησης των προληπτικών μέτρων και οδηγιών που έχει συστήσει πολύ έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία, για τα Γηροκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με στόχο την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού, ζητά ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου 3ης Ηλικίας κ. Δήμος Αντωνίου.
Συγκεκριμένα «απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να πάρουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και για όλους τους τρόφιμους.
Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου 3ης Ηλικίας κ. Δήμος Αντωνίου, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο LarnakaOnline, ανέφερε ότι “πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας σε όλα τα Ιδρύματα της Κύπρου, όχι μόνο σε αυτά που έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα, γιατί υπάρχουν ασυμπτωματικοί, δεν είναι μόνο η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα γηροκομεία ή τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνονται ή τα πρωτόκολλα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι φροντίστριες που δεν διαμένουν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τις οικογένειες τους, πηγαίνουν να ψωνίσουν, άρα μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικοί που να μην το γνωρίζουν και να κολλήσουν ένα ολόκληρο γηροκομείο όπως έγινε στην Γαλλία, Ισπανία, όπου χάθηκαν χιλιάδες ζωές σε γηροκομεία. Αυτό θέλουμε ως Παρατηρητήριο ως μέτρο πρόληψης για να μην θρηνήσουμε θύματα.
Μέχρι σήμερα τα γηροκομεία μας κάνουν εξαιρετική δουλειά, γι’ αυτό δεν είχαμε και κρούσματα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει το Κράτος να στηρίξει τα Ιδρύματα και όλα αυτά τα τεστ που θα γίνουν για τους εργαζόμενους στα Κρατικά Νοσηλευτήρια, να γίνουν και σε όλα τα γηροκομεία, στους ηλικιωμένους και σε όλο το προσωπικό, για να αποφύγουμε, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Διότι παράδειγμα αν κολλήσει ένας γέροντας, αστραπιαία θα κολλήσει και τους υπόλοιπους”.
Από ότι γνωρίζουμε ενημερώνονται συνεχώς και στα γηροκομεία, για όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, αλλά και τηρούνται αυστηρά αυτά τα μέτρα.
“Ναι σύμφωνα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και με τις πρακτικές που έχει το κάθε γηροκομείο.Εμείς ως Παρατηρητήριο έχουμε λάβει πάρα πολλά τηλεφωνήματα από φροντίστριες που εργάζονται σε ιδρύματα, ότι φοβούνται πάρα πολύ, μήπως είναι ασυμπτωματικές και μήπως κολλήσουν κάποιον ηλικιωμένο. Είναι θέμα συνείδησης. Επίσης πρέπει να καθημερινά και πάρα πολλά τηλεφωνήματα και από συγγενείς ηλικιωμένων σε ιδρύματα, που φοβούνται για την υγεία των δικών τους ανθρώπων. Διότι αν κλείσει ένα γηροκομείο λόγω καραντίνας σκεφτείται που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιο δικό τους άνθρωπο για να τους φιλοξενήσει”.
Όσον αφορά το Γηροκομείο της Αραδίππου ο κ. Δήμος Αντωνίου μας ανέφερε ότι “το συγκεκριμένο γηροκομείο μπορεί να λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά ένας και μόνο άνθρωπος θετικός χρειάζεται για να κάνει τη ζημιά. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς από που προήλθε ο ιός, αλλά σημασία έχει ότι έγινε. Γι’ αυτό ζητούμε από το Κράτος να επέμβει άμεσα και δώσει προτεραιότητα, να απολυμανθούν τα Γηροκομεία και να γίνουν τα απαραίτητα τεστ, γιατί είναι η πλέον ευάλωτες ομάδες και μιλούμε για 5000 με 6000 ένοικους παγκύπρια”.