Όσο αυξάνονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι, τόσο περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται. Φθάσαμε τα 564. Η διασπορά του ιού αποδεδειγμένη πέραν πάσης αμφιβολίας.
Όσο αυξάνονται οι τυχαίοι έλεγχοι μέσω των ιδιωτικών εργαστηρίων, τόσο μεγαλώνει η αγωνία αφού τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν ανθρώπους οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα έμεναν αδιάγνωστοι, καθώς δεν εμπίπτουν στα κριτήρια των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται. Στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, οι οποίοι κατά παραδοχή του υπουργού Υγείας αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για την κοινωνία. Το ένα στα πέντε κρούσματα στην Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε χθες, αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς και το ποσοστό συνεχώς ανεβαίνει.
Αυξάνονται και οι άνθρωποι που χρειάζονται νοσηλεία και καταλήγουν στα νοσοκομεία (25%) αλλά και οι άνθρωποι που παλεύουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (11%) και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Χθες, η Κύπρος, κατέγραψε άλλο ένα θάνατο. Νεκρή γυναίκα 78 ετών που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αλλά με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19. Σύνολο θανάτων 15 (οι δέκα με τελική αιτία θανάτου τον κορωνοϊό).
Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι επαγγελματίες υγείας που προσβάλλονται από τον επικίνδυνο ιό. Στα 38 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνονταν άλλοι πέντε εργαζόμενοι σε δημόσια νοσηλευτήρια. Τρεις από αυτούς επαγγελματίες του Μακάρειου νοσοκομείου στο οποίο, όπως διαπιστώνεται, ο ιός έχει εισβάλει σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Μετά τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, το παιδιατρικό και το γυναικολογικό τμήμα, χθες καταδείχθηκε θετική στον κορωνοϊό μια φυσιοθεραπεύτρια, ένας νοσηλευτής του παιδιατρικού τμήματος και μια νοσηλεύτρια του τμήματος υπερήχων.
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στο Νοσοκομείο Λεμεσού αφού τα υπόλοιπα δύο κρούσματα που αφορούσαν επαγγελματίες υγείας είχαν προκύψει από εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε ένα νοσηλευτή που εργάζεται στη διοίκηση του νοσοκομείου και λειτουργό ηλεκτρονικών υπηρεσιών του νοσηλευτηρίου. Η επίθεση του κορωνοϊού δεν σταματά όμως ούτε στο νοσοκομείο της Πάφου. Άλλος ένας ασθενής της μονάδας αιμοκάθαρσης καταδείχθηκε χθες θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά το νοσηλευτήριο να υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα για την ιχνηλάτιση των επαφών του.
Με αυτά τα δεδομένα, η παρουσία επαγγελματιών υγείας στα κρούσματα που εντοπίζονται είναι καθημερινή γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Εξάλλου και από τα επίστημα στοιχεία καταδεικνύεται ότι το 25% των κρουσμάτων στην Κύπρο αφορούν εργαζόμενους στα νοσηλευτήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η «καμπύλη» του ιού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «δείχνει καλή εικόνα» αφού η κατάσταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας παραμένει διαχειρίσιμη. Ωστόσο, τονίζουν, «το χρονοδιάγραμμα δεν το καθορίζουμε εμείς αλλά ο ιός». «Ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς» υπογραμμίζουν.
Η Κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη για καταγραφή της πραγματικής εικόνας της επιδημίας, μέσω της διενέργειας χιλιάδων εργαστηριακών ελέγχων οι οποίοι αναμένεται ότι θα αρχίσουν το Σαββατοκύριακο.
«Υπάρχει εγχώρια μετάδοση στην Κύπρο, υπάρχουν μικρά ή και ίσως λίγο μεγαλύτερα δίκτυα μετάδοσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο» επεσήμανε ο επιδημιολόγος Γιώργος Νικολόπουλος ανακοινώνοντας τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την επιδημία στην Κύπρο. «Η προσπάθεια είναι να μην επεκταθούν αυτά τα δίκτυα» είπε και πρόσθεσε: «Οι θάνατοι εμφανίζονται προς το παρόν σποραδικά, ωστόσο ενδέχεται να δούμε στη συνέχεια περισσότερους θανάτους, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που μολύνθηκαν και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή». «Ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων έγινε στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και έκτοτε παρουσιάζεται μια πτωτική τάση», κάτι που όπως είπε είναι ενθαρρυντικό. «Ωστόσο, για να μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα θα πρέπει αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί και να φτάσουμε σε μηδενικό, ει δυνατόν, αριθμό διαγνώσεων. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».
«Όσο και αν οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι πιθανά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τόσο από πλευράς κρουσμάτων, όσο και από πλευράς νοσηλείας των ασθενών, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να βρίσκονται διασωληνωμένοι καθώς και ο αριθμός των θανάτων μάς θυμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα σε αυτή την πανδημία δεν το καθορίζουμε εμείς, αλλά ο ιός», ανέφερε ανακοινώνοντας ένα ακόμα θάνατο ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας, Μάριος Λοΐζου.
Τα 31 από τα 38 νέα περιστατικά προήλθαν από 959 δείγματα
Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα 38 νέα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν ύστερα από 1.216 εργαστηριακές διαγνώσεις. Τα 31 από αυτά αφορούσαν τον γενικό πληθυσμό και προέκυψαν από συνολικά 959 δείγματα, ενώ τα υπόλοιπα επτά προέκυψαν από 257 εργαστηριακούς ελέγχους πολιτών του Δήμου Αραδίππου, ο οποίος συνεχίζει τη δική του διερεύνηση για τον κορωνοϊό. Σημαντικό να αναφερθεί ότι 10 και πλέον κρούσματα είχαν προκύψει από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούσαν άτομα τα οποία δεν ενέπιπταν στα πρωτόκολλα για εξέταση κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή από τα εργαστήρια των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Δεκατριών κρουσμάτων το ιστορικό διερευνάται και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μέλος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Τα 564 γνωστά περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 15.489 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 413 από τα 564 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Από τα άτομα που έχουν τύχει νοσηλείας, 53 έχουν αποθεραπευτεί.
Η Αραδίππου, ενεργή εστία
Αναλύοντας τα δεδομένα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος ανέφερε ότι από τα στοιχεία που προκύπτουν, η περιοχή της Αραδίππου εξακολουθεί να αποτελεί ενεργό εστία κορωνοϊού. «Είναι σαφές πως υπάρχει δίκτυο μετάδοσης. Σε αναλογία πληθυσμού είναι σαφές ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Κύπρο. Η έρευνα έδειξε ότι κατά προσέγγιση το 1,5% είχε ενεργό μόλυνση. Δεν υπάρχει εφησυχασμός από το γεγονός ότι είναι μικρό το ποσοστό των θετικών ατόμων που βρέθηκε στην Αραδίππου, καθώς πίσω από αυτό ενδεχομένως να βρίσκονται και άλλες εστίες που δεν μπόρεσαν να διαγνωστούν. Η μόνη λύση είναι να το παρακολουθούμε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε την τήρηση των μέτρων για να μην μεγαλώσει το δίκτυο μόλυνσης», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού και το γεγονός ότι αφορούν κυρίως νεαρά άτομα, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «η δειγματοληψία πρέπει να καθοδηγείται από την επιδημιολογική εικόνα. Κάναμε μια πρώτη διερεύνηση για να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν μας ανέφεραν συμπτώματα, τουλάχιστον στη διάγνωση». Ανέφερε, ωστόσο, ότι ενδεχομένως να εμφάνισαν συμπτώματα στη συνέχεια και αυτό το κομμάτι διερευνάται.
Η προσπάθεια τόσο στην Αραδίππου όσο και στην Πάφο ήταν να ληφθούν δείγματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα «να δημιουργηθεί μια καλύτερη εικόνα με τους 20.000 ελέγχους και την τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό που θα ακολουθήσουν».
Πηγή: Φιλελεύθερος