Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Διατροφικές συμβουλές για ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης
Διατροφικές συμβουλές για ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης

Διατροφικές συμβουλές για ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης

Το άγχος είναι μια αντίδραση του οργανισμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ανησυχία και φόβο. Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή, η οποία χωρίζεται σε αρκετά είδη, και είναι αλληλένδετη με το άγχος, αφού πολλοί άνθρωποι με άγχος εμφανίζουν και κατάθλιψη ή το αντίθετο. Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, ψυχικές αλλά και σωματικές.

Κάποιοι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να τα προκαλέσουν είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων, κάποια αρνητικά γεγονότα που μπορεί να έχουν συμβεί, ακόμα και μια πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Αυτή την περίοδο, με τον εγκλεισμό μας στο σπίτι μπορεί να υπάρξει επιδείνωση τον συμπτωμάτων και των επιπτώσεων αυτών των δύο καταστάσεων.

Ας δούμε λοιπόν ποια θρεπτικά συστατικά και τις πλούσιες φυσικές πηγές τους, μπορεί να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.

 

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Ένα πολύ σημαντικό σύμπλεγμα βιταμινών που εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία αρκετών λειτουργιών του οργανισμού. Συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ομαλή ψυχολογική λειτουργία, στην καλή διάθεση, στην καλή συναισθηματική υγεία, στο άγχος και στην ανησυχία. Πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχαρίσιο κρέας, τα δημητριακά, η πέστροφα, τα μύδια, ο σολομός, το γάλα και το γιαούρτι.

DL – PHENYLALANINE:

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα από τα σημαντικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή που δεν παράγει το σώμα από μόνο του και πρέπει να προσλαμβάνεται από την διατροφή μας. Υπάρχουν δυο μορφές, η L – phenylalanine και η D – phenylalanine. H D – phenylalanine φαίνεται πώς βοηθά σε ορισμένες μορφές κατάθλιψης, κάτι που όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνες. Πλούσιες πηγές λοιπόν, είναι τα αυγά, τα θαλασσινά, τα σπόρια (κυρίως οι κολοκυθόσποροι), και η σόγια. Αν καταναλώνετε ποικιλία τροφών που είναι ψηλές σε πρωτεΐνες θα προσλάβετε την ιδανική ποσότητα φαινυλαλανίνης.

5 – HTTP:

To 5 – HTP είναι μια ουσία που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Griffonia Simplicifolia. Παράγεται μέσα στο σώμα μας από το αμινοξύ L – tryptophan. Έχει την ιδιότητα να προάγει την ορμόνη της καλής διάθεσης σεροτονίνη. Βοηθά λοιπόν στην καλή διάθεση, στην ανησυχία και στο άγχος. Πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης είναι η γαλοπούλα, τα ασπράδια αυγού, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, τα σπόρια, και η σόγια.

Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα:

Μια από τις πολλές ιδιότητες των ενεργών συστατικών, των Ω3 λιπαρών οξέων (ΕPA), είναι να βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία, την καλή διάθεση, την ανησυχία και ήπιες μορφές κατάθλιψης. Πλούσιες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια.

Μαγνήσιο:

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ονομάζεται το αντι – stress mineral, έχοντας την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μύες στο σώμα. Βοηθά λοιπόν στο άγχος, στην ανησυχία και στην καλή διάθεση, στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ψυχολογικής λειτουργίας. Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι μπανάνες, τα σύκα, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια.

Προβιοτικά:

Είναι ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας. Οι ερευνητές συνδέουν τα προβιοτικά με την καλή διάθεση, ανησυχία και κατάθλιψη, αφού βοηθούν την αύξηση τρυπτοφάνης στο αίμα. Πλούσιες πηγές είναι το γνήσιο γιαούρτι, ζυμωμένα λαχανικά και άλλα τρόφιμα, και προϊόντα σόγιας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει ποικιλία συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφών, έτσι ώστε το σώμα να παίρνει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για να διεκπεραιώνονται ομαλά όλες οι λειτουργίες.

Μαρία Πιερίδου
Σύμβουλος Υγείας & Ευεξίας Holland & Barrett

Send this to a friend