Ο Σκαλιώτης γιατρός που συγκίνησε την Κύπρο στο Larnakaonline: «Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ – Έστειλα πρόταση στο Υπουργείο»
Γιατρός, εθελοντής αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Αυτός είναι ο Δρ. Μάριος Κυριαζής ο οποίος πρόσφατα με μία ανάρτηση του κατάφερε να συγκινήσει όλη την Κύπρο για την εθελοντική του εργασία στο νοσοκομείο Λάρνακας.
Αν και συνταξιούχος γιατρός ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει όσο μπορεί. Γιατί όπως πιστεύει ο ίδιος, ο κάθε γιατρός και γενικά η ιατρική, πρέπει να είναι αφοσιωμένη στον άνθρωπο.
Το Larnakaonline συνομίλησε με τον κ. Κυριαζή και μας ανοίγει την καρδιά του. Μας μιλά για τους ασθενείς που φοβούνται να μείνουν στο νοσοκομείο αν και το έχουν ανάγκη, τις εμπειρίες του, την πρόταση του στο Υπουργείο και τον φόβο του ότι η όλη κατάσταση πιθανόν να προκαλέσει θανάτους σε κόσμο από την έλλειψη σωστής περίθαλψης εκτός κορωνοϊού.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του στο Larnakaonline:
Γιατρέ, η πρόσφατη ανάρτηση σας και ο εθελοντισμός σας είχε τεράστια απήχηση. Ο κόσμος συγκινήθηκε από τα λόγια σας και τις πράξεις σας. Περιμένατε κάτι τέτοιο;
«Όχι είναι η αλήθεια. Επειδή ήταν σε μία στιγμή που ο κόσμος ανησυχούσε για τα διάφορα θέματα. Όπως και για γιατρούς που υπήρχαν προβλήματα στα νοσοκομεία και για ασθενείς που πέθαιναν και δεν είχαν κανένα. Απλά ήταν η κατάλληλη στιγμή και έτυχε και το είδαν πολλοί, το αναδημοσίευσαν και είχε κάποια απήχηση».
Ήταν ανθρώπινη η ανάρτηση και γι’ αυτό άγγιξε και πολύ κόσμο.
«Ναι, πρέπει να σκεφτόμαστε τον άνθρωπο. Η ιατρική είναι για τον άνθρωπο, οπότε ο κάθε γιατρός πρέπει να σκέφτεται όπως πρέπει να για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του. Αυτός είναι ο σκοπός της ιατρικής».
Αυτό ήταν και το κίνητρο σας φαντάζομαι για να επιστρέψετε και να δώσετε βοήθειες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
«Ακριβώς, ναι».
Συνεχίζετε να πηγαίνετε νοσοκομείο καθημερινά;
«Όχι καθημερινά, διότι πηγαίνω βράδυ 12ωρο και την επόμενη είμαι οφ. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα γιατί ήρθαν πολλοί γιατροί. Στην αρχή επειδή δεν υπήρχουν καθόλου γιατροί ήταν πιο πιεστικό το πρόγραμμα. Τώρα επέστρεψαν και αυτοί που ήταν σε καραντίνα μετά από 14 μέρες είναι λίγο πιο χαλαρό αλλά μας είπαν από το Υπουργείο ότι μας χρειάζονται μέχρι και τις 5 Μαΐου. Υπάρχουν διάφορα πόστα και όπου χρειαστεί θα πάω, όπου μπορώ και όπου μου πουν. Από πλευράς γιατρών είναι καλύτερα, εκτός αν βρεθούν θετικοί κάποιοι και φύγουν και αρχίσουμε από την αρχή».
Πως βλέπετε την κατάσταση; Πιστεύετε έχουμε αρχίσει να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση ή παραμένουμε σε δύσκολη φάση;
«Νομίζω είναι λίγο καλύτερα και όπως λένε και από το Υπουργείο πάμε προς το καλύτερο. Έχει φως στο τέλος του τούνελ. Πρέπει να προσέχουμε γιατί είναι η χειρότερη στιγμή να πούμε ότι πάμε καλύτερα και να χαλαρώσουμε τα μέτρα. Πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες 1-2 βδομάδες. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η κατάσταση είναι τόσο δραματική όσο τις κάνουν στις ειδήσεις αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω πάμε προς το καλύτερο. Πιο οργανωμένοι με λιγότερα κρούσματα».
Ίσως είμαστε και πιο πειθαρχημένοι πλέον…
«Ναι. Πρόσεξα όποτε κυκλοφορώ στους δρόμους δεν έχει καθόλου κίνηση σε σχέση με πριν 1-2 βδομάδες. Πειθαρχήθηκε ο κόσμος».
Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό; Από κάποιο ασθενή ή κάτι άλλο;
(το σκέφτεται λίγο) «Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις, όμως ορισμένες περιπτώσεις είναι λίγο ευαίσθητες. Μπορεί να εκθέσει άλλους γιατρούς γιατί είναι γνωστό ότι στο νοσοκομείο Λάρνακας έγιναν κάτι σαν… νεκατωσούρες που είναι λογικό μετά από μία τέτοια κρίση. Τι να σου πω… Βασικά είδα ασθενείς που είτε δεν θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο γιατί φοβούνται ότι θα κολλήσουν, παρόλο που έχουν ασθένειες που χρειάζονται νοσοκομείο και έχει ασθενείς που τους σύστησαν να μπουν μέσα για περαιτέρω περίθαλψη, που είναι με άλλες ασθένειες αλλά πάλι φοβούνταν. «Αν είναι να πεθάνω θα πάω σπίτι μου, δεν θα μπω δαμέσα να κολλήσω», μας έλεγαν. Πάλι είναι λογικός ο φόβος. Τι έγινε μετά που έφυγαν δεν ξέρω. Μπορεί να ήρθαν ξανά, να βρέθηκαν θετικοί, να μετρήθηκαν σαν θύματα του κορωνοιού ή να είναι καλά σπίτι του. Φοβάται ο κόσμος και ξέρω από άλλες περιπτώσεις με μέτρια προβλήματα που είναι διστακτικοί να πάνε στο νοσοκομείο. Μένουν σπίτι και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κάποιας περιπλοκής στο σπίτι. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που υπάρχει στη ζωή μας. Είναι και άλλες ασθένειες όπως πριν. Έφυγαν άτομα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ιατρική συμβουλή και λόγω της ανακατοσούρας που επικρατεί στα νοσοκομείο δεν παίρνουν τις σωστές συμβουλές. Ίσως να λείπει ο γιατρός τους, άλλοι είναι σε καραντίνα και πάλι δεν έχουμε κανονική περίθαλψη γι’ ανθρώπους που το χρειάζονται εκτός κορωνοϊού».
Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις όμως και λόγω των καταστάσεων δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν έτσι;
«Σωστά, δεν είναι εύκολο αλλά από τη άλλη τα κάνουμε όλα αυτά για να γλιτώσουμε θανάτους και σοβαρά περιστατικά αλλά ίσως να προκαλούμε θανάτους με άλλο τρόπο, σαν παρενέργεια τούτου που κάνουμε. Είναι κάτι που μοιραζόμαστε με το Υπουργείο. Έχω στείλει κάποια πρόταση ειδικά για άτομα που είναι ευπαθείς. Ηλικιωμένοι που είναι στο σπίτι τους και είναι απομονωμένοι και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Επειδή βαριούνται μπορεί να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν παραπάνω αλκοόλ ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να ασκούνται και αυξάνεται ο κίνδυνος από άλλες αιτίες».
Τι αφορά η πρόταση σας;
«Για διάφορα άλλα μέτρα. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι. Να τηλεφωνούν στα σπίτια των πιο ευπαθών και να δίνουν ψυχολογική στήριξη. Υπάρχουν οι γυμναστές που μπορούν να κάνουν ένα βιντεάκι ή ένα φυλλάδιο με ασκήσεις για τους ηλικιωμένους που είναι σπίτι και δεν μπορούν να βγουν έξω. Υπάρχουν διάφορα. Έχουμε 100.000 περίπου ηλικιωμένους που είναι κατάκλειστοι. Θα πάει ακόμη ένα μήνα, ενώ άλλοι συμβουλεύουν ακόμη και τρεις μήνες, τούτοι ούλοι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από άλλες αιτίες. Ψυχολογικά, κατάθλιψη, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών. Έτσι, έστειλα πρόταση στο Υπουργείο η οποία μελετάτε για να δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ. Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο κλείνοντας;
«Υπομονή και χαμόγελο είναι το σύνθημα μου. Να αντέξουμε ακόμη λίγο με χαμόγελο και θετικότητα και σύντομα θα έρθει το τέλος και θα είμαστε καλύτεροι από πριν».