Καλούν σε βοήθεια για ένα πιάτο φαγητό, για λίγο γάλα, για το φάρμακό τους, για δύο κουβέντες από το τηλέφωνο, για να μεταφερθούν μέχρι τη θεραπεία τους. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Κάποτε οι ηλικιωμένοι. Κάποτε οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι ενόψει των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι εθελοντές παραμένουν στην πρώτη γραμμή, έτοιμοι να τους στηρίξουν.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, προσφέρονται κουπόνια ή και μεταφέρονται τρόφιμα σε όσους χρειάζονται στήριξη. Παράλληλα προσφέρεται τηλεφωνική επικοινωνία και ενδυνάμωση.
«Από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου ακούμε κάποιον συνάνθρωπό μας να μας λέει “σας παρακαλώ βοηθήστε με” ή “δεν έχω κανένα άλλο για να απευθυνθώ”», σημείωσε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Μπορεί να μας καλέσουν και να μας πουν ότι έχουν ανάγκη από φαγητό ή από ένα γάλα.
Μας εξηγούν ότι είναι μονήρεις και ότι δεν έχουν πουθενά να αφήσουν τα παιδιά τους για να κάνουν τα ψώνια τους. Άλλοι μας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούν να μεταβούν ούτε για τις απαραίτητες ανάγκες τους. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Ορισμένοι είναι άρρωστοι, που είναι ακόμη πιο δύσκολο. Μερικές φορές μας μεταφέρουν το φόβο τους. Αναμένουν πότε θα περάσει το κακό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τελείως μόνοι στο σπίτι και που έχουν μόνο την τηλεόραση για συντροφιά. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε ακόμη και με ένα μας τηλεφώνημα. Να προλάβουμε την εμφάνιση κατάθλιψης», σημειώνει ο κ. Δημητρίου.
Όπως εξηγεί, οι εθελοντές που μεταφέρουν πράγματα λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης και παράλληλα αποφεύγουν την επαφή με τα άτομα που βοηθούν. «Φοράνε γάντια και μάσκες. Ωστόσο, αφήνουν τις προμήθειες ή τα πράγματα έξω από την πόρτα», είπε και πρόσθεσε: «Εξυπηρετούμε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια για να προμηθευτούν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ή που δεν έχουν πρόσβαση σε υπεραγορές και συνεπώς στερούνται τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, στηρίζουμε άτομα που ανήκουν στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, τα οποία και στέλνουμε σε συγκεκριμένες υπεραγορές για να εξασφαλίσουν όσα χρειάζονται».
Όπως εξήγησε, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, έχει περιοριστεί η συλλογή τροφίμων με σκοπό τη δημιουργία πακέτων στήριξης. «Δεν έρχονται μαζικά τα τρόφιμα για να γίνει η διανομή. Η προσπάθεια έχει στραφεί σήμερα προς τα κουπόνια υπεραγορών». Επιπλέον, οι εθελοντές προχωρούν σε δράσεις τηλεφωνικής επικοινωνίας. «Να πουν δυο κουβέντες με κάποιον συμπολίτη μας. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλήσει. Όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και αναζητούν επικοινωνία». Ωστόσο, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δράση των τηλεφωνημάτων γίνεται περιορισμένα από τους λειτουργούς και τους ψυχολόγους της οργάνωσης.
«Με βάση τα δεδομένα της περιόδου, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες για όλους. Δράσεις που αναλαμβάναμε τέτοια περίοδο, όπως το «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα», δεν προχωρούν με τον τρόπο που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι επικίνδυνο και για τους εθελοντές αλλά και για τους εξυπηρετούμενους». Εκείνοι που επιθυμούν να δεχθούν βοήθεια αλλά και εκείνοι που επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν να καλούν στο 22514786. «Ο κόσμος πρέπει να έχει δύναμη και να κάνει κουράγιο. Να πειθαρχήσουμε και να ακολουθήσουμε τα μέτρα που αποφασίζει το κράτος, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η πανδημία».
Πακέτα στήριξης και από τον Ερυθρό Σταυρό
Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα λαμβάνουν και οι εθελοντές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι ετοιμάζουν πακέτα με φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Τα αγαθά φορτώνονται με προσοχή στα αυτοκίνητα για να μεταφερθούν σε ολόκληρη την Κύπρο. Πρόκειται για την Έκτατη Υπηρεσία Στήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας και Ευάλωτων Ομάδων, η οποία απευθύνεται σε εκείνους που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους, που δεν έχουν κάποιο άτομο για την αγορά και μεταφορά των αναγκαίων αγαθών ή ακόμη που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όπως εξήγησε στον «Φ» η κ. Κουρσουμπά, έχει χρειαστεί να μεταφέρουν ηλικιωμένη μέχρι την τράπεζα καθώς δεν είχε ούτε μετρητά ούτε κάρτα.
Μετέφεραν, επίσης, άτομο στο Ογκολογικό τμήμα για να κάνει τη θεραπεία του. «Για τα άτομα που καλούν και αναφέρουν ότι έχουν ανάγκη από τρόφιμα, διαθέτουμε έτοιμα πακέτα στήριξης με προϊόντα που είναι διατροφικά ελεγμένα. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διατροφολόγοι μας υπέδειξαν τι πρέπει να προσφέρουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να καλυφθούν για το διάστημα δύο εβδομάδων. Παράλληλα, μετά από σχετικά αιτήματα πολιτών, διαθέτουμε και πακέτα για διαβητικούς».
Όπως εξήγησε, αν υπάρξει επιπρόσθετη ανάγκη για κάποιο αντικείμενο, αυτό προστίθεται στο πακέτο. «Κάποιοι μας ζήτησαν πάνες ακράτειας. Άλλοι μας είπαν ότι έχουν μικρά παιδιά, όπου προσθέσαμε τα ανάλογα αγαθά. Βεβαίως, συμπεριλαμβάνονται και τα φάρμακα, τα οποία είναι εξατομικευμένα».
Σημείωσε παράλληλα, ότι αν ζητηθεί, συμπεριλαμβάνονται και αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως αντισηπτικά. Όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να απευθύνονται καθημερινά από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι, στον αριθμό 22504419. «Ακόμη και αν οι γραμμές είναι κατειλημμένες, το τηλεφώνημα καταγράφεται και οι εθελοντές καλούν πίσω το συντομότερο».
Πηγή: Φιλελεύθερος