Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Συμβουλές Αστυνομίας για παιδιά και χρήση διαδικτύου
Συμβουλές Αστυνομίας για παιδιά και χρήση διαδικτύου

Συμβουλές Αστυνομίας για παιδιά και χρήση διαδικτύου

Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους αυτές τις μέρες, έχει διευρύνει τους κινδύνους για άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι στην κρίση που διανύουμε ένεκα του COVID-19, περισσότερο από ποτέ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αποτελούν «μέσο» των εγκληματιών για στρατολόγηση αλλά και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων προσώπων.

Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους αυτές τις μέρες, έχει διευρύνει τους κινδύνους, αφού ταυτόχρονα παρέχει την ευκαιρία στους επιτήδειους να «ψαρέψουν» το θύμα τους ευκολότερα, επισημαίνει η Αστυνομία, για να διευκρινίσει ότι οι πλείστοι ακούγοντας «σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου» σκέφτονται αμέσως μια δραματική απαγωγή ή και κάτι βίαιο. Η εμπειρία αλλά και πρόσφατες έρευνες, κατέδειξαν ωστόσο πως πάνω από το ήμισυ των ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, «συνάντησαν» για πρώτη φορά τον ύποπτο διαδικτυακά.

«Η άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς δύναται να λάβει χώρα αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, χωρίς καν το θύμα να γνωρίζει τον ύποπτο», αναφέρει η Αστυνομία.

Εξηγεί πως η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων γίνεται όταν κάποιος εκμεταλλεύεται σεξουαλικά τον/την ανήλικο/η, για δικό του όφελος, συνήθως χρηματικό ή για απόκτηση οπτικοακουστικού υλικού που περιέχει γυμνό.

Η στρατολόγηση (grooming), στοχεύει να «προετοιμάσει» τους ανήλικους να πράξουν κάτι σεξουαλικό προς όφελος του δράστη.

Συνήθως, προσθέτει, οι δράστες προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανηλίκων χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη εικόνα προφίλ, ψεύτικα προσωπικά στοιχεία και προσποιούμενοι ότι έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με αυτούς.

Συμβουλές Αστυνομίας

Η Αστυνομία, προσφέρει συμβουλές προς γονείς και κηδεμόνες και τους καλεί να μιλούν με τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, τους καλεί να γνωρίσουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά και να συζητήσουν ανοιχτά μαζί τους σχετικά με την ασφάλεια του διαδικτύου.

Καλεί τους γονείς ή κηδεμόνες να δώσουν στα παιδιά κατευθυντήριες γραμμές (ποιους ιστότοπους μπορούν να επισκεφθούν, για πόσο, πώς/πότε και πού μπορούν να έχουν πρόσβαση κλπ). ώστε τους να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για «τιμωρία» και προωθείστε την αμοιβαία κατανόηση.

Συμβουλεύσει όπως ρυθμίσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου σε ιστότοπους/εφαρμογές όπως το Facebook, Instagram,Twitter κ.α καθώς επίσης σε κονσόλες παιχνιδιών.

Η συζήτηση με τα παιδιά για το τι κάνουν online, αναφέρει η Αστυνομία, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είναι ασφαλείς.

Οι ανήλικοι και ιδιαίτερα οι έφηβοι πιστεύουν πως είναι άτρωτοι αψηφώντας τους κινδύνους. Νιώθουν πως οι γονείς/κηδεμόνες «ζουν σε μια άλλη εποχή». Ως εκ τούτου, χρειάζονται απτά παραδείγματα των κινδύνων για τους οποίους τους προειδοποιούμε.

Προτείνει ένα βίντεο το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν με τα παιδιά και το οποίο δίνει έμφαση στο όλο ζήτημα, «ζωντανεύοντας» το ζήτημα τους ασφάλειας του διαδικτύου, στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/5ttHYODhenY.

Τους ενδείξεις ότι τους ανήλικος βιώνει μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι:

• Αλλαγή στην συμπεριφορά (επιθετικότητα, ακαταστασία, απάθεια, εσωστρέφεια).

• Αύξηση τους χρήσης κινητού τηλεφώνου (γενικότερα συσκευών με πρόσβαση στο διαδίκτυο) ή μυστική χρήση.

• Η ύπαρξη τους πολύ μεγαλύτερου «ερωτικού συντρόφου», ή «φίλου», ή πολλοί νέοι «φίλοι».

• Υπερβολικός χρόνος χρήσης του διαδικτύου και μυστικοπάθεια αναφορικά με τον χρόνο που δαπανάται στο διαδίκτυο.

• Ξαφνική παραβατική συμπεριφορά ή αυξημένη διάπραξη αδικημάτων.

Συμβουλές για τους νέους:

Η Αστυνομία προσφέρει επίσης συμβουλές και για τους νέους. Αναφέρει ότι μερικοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν ψευδείς λογαριασμούς και ψεύτικες φωτογραφίες για να σε ξεγελάσουν.

Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι. Προτρέπει όπως να μην αποδέχονται «αιτήματα φιλίας» ή και να δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα που γνωρίζουν μόνο διαδικτυακά (online).

Καλεί τους νέους να βεβαιώσουν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα, επομένως μόνο τα άτομα που θέλει κάποιος μπορούν να δουν το προφίλ του. Επίσης τους προτρέπει να διατηρούν πάντα τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους μυστικούς.

Τους καλεί να ενημερωθούν για τους κινδύνους του διαδικτύου και να παρακολουθήσουν το πιο πάνω βίντεο.

Επίσης, συμβουλεύει τους νέους αν κάποιος τους ζητήσει να κάνουν κάτι στο διαδίκτυο που δεν τους αρέσει, όπως η αποστολή φωτογραφιών/βίντεο ή και η χρήση webcam, θα πρέπει να το αναφέρουν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται ή και στην Αστυνομία.

Εάν κάποιος προσπαθήσει να στρατολογήσει οποιοδήποτε για κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να : 1) Διακόψει άμεσα την επικοινωνία μαζί του, 2) Μην μοιραστεί (share) οτιδήποτε άλλο μαζί του, 3) Μην καταβάλει χρήματα σε κανέναν και 4) να το καταγγείλει άμεσα.
Τέλος αναφέρει ότι αν κάποιος πιστεύει πως έπεσε θύμα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν με εχεμύθεια και διακριτικότητα, χωρίς να επιρρίψουν ευθύνες και χωρίς να ασκήσουν κριτική.

Συμβουλές/Καταγγελίες/Πληροφορίες

Τέλος η Αστυνομία παρέχει στοιχεία επικοινωνίας και ιστοσελίδες για να μπορεί οποιοσδήποτε να προβεί σε καταγγελία, καθώς και πληροφορίες και συμβουλές.

Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων – τηλ.22-808063, email: [email protected]

Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – τηλ. 22-808200 και Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος – https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm

Εφαρμογή «Αστυνομία Κύπρου» – Καταγγελία Εγκλήματος. Διαθέσιμη από http://mobile.cypruspolicenews.com/landing/Desktop#.XorqDogzaUk

Αρχηγείο Αστυνομίας στο τηλέφωνο 1460 ή στο 00357 22-808080. Email: [email protected]

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend