Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αυξάνονται οι ασυμπτωματοί ασθενείς
Αυξάνονται οι ασυμπτωματοί ασθενείς

Αυξάνονται οι ασυμπτωματοί ασθενείς

Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες των επιστημόνων για περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και ενδεχομένως θα αποτελέσει και έναν από τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους η ομάδα ειδικών της Κυβέρνησης, θα συνεχίσει να στηρίζει τη θέση της ότι τα περιοριστικά μέτρα, δεν θα πρέπει να αρθούν κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Χθες, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέα αναλυτικά στοιχεία, για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Τα στοιχεία αφορούν τα δεδομένα μέχρι τις 2 Απριλίου και σύμφωνα με αυτά το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο, ανέβηκε στο 16%, έναντι 13% που ήταν μέχρι την 31η Μαρτίου.

Μέχρι τις 2 Απριλίου, είχαν καταγραφεί στις ελεύθερες περιοχές συνολικά 348 κρούσματα κορωνοϊού και 12 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 4 είχαν άλλη αιτία θανάτου εξαιτίας του πολύ βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού των ασθενών.

Επίσης, μέχρι τις 2 Απριλίου, είχαν εισαχθεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και έτυχαν περίθαλψης 96 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό. Από αυτούς οι 37 ή ποσοστό 39% πήραν εξιτήριο.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο, ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι άνδρες με ποσοστό 52%, έναντι 48% των γυναικών. Ανά ηλικία, το 4% των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά από 0 μέχρι 17 ετών, το 66% άτομα από 18 -59 ετών και το 29% άτομα άνω των 60 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο ήταν τα 48 έτη.

Επιπρόσθετα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, το 16% των ασθενών δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, δήλωσε βήχα, πυρετό, μυαλγία, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή και λιγότερο καταρροή και διάρροια.

Στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, Πάφος και Αραδίππου εξακολούθησαν και μέχρι τις 2 Απριλίου να κατέχουν την πρωτιά, με την Αραδίππου μάλιστα να καταγράφει αναλογία 192,7 ανά 100.000 πληθυσμού και την Πάφο να ακολουθεί με 6,.8 ανά 100.000 πληθυσμού. Η Λάρνακα, ως επαρχία κατέγραψε μέχρι τις 2 Απριλίου αναλογία 49 ανά 100.000 πληθυσμού, η Λευκωσία 22,2, η Αμμόχωστος 27 και τελευταία στην κατάταξη ήταν η Λεμεσός με 5,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων, η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στις πιο ψηλές θέσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τις 2 Απριλίου είχαν διενεργηθεί 1.027,5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας και η ομάδα επιστημόνων συμβούλων του υπουργείου θα προχωρεί στη δημοσιοποίηση της ανάλυσης των δεδομένων της επιδημίας στην Κύπρο δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Σαββατοκύριακο) ενώ κάθε Πέμπτη κατά τη διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα παρουσιάζεται το αναλυτικό επιδημιολογικό δελτίο από τον επιδημιολόγο Γιώργο Νικολόπουλο.

 

Send this to a friend