Σπεύδουν στα φαρμακεία και ζητούν χλωροκίνη- Καταγγελίες φαρμακοποιών
Την καταγγελία ότι ασθενής με κορωνοϊό πήγε σε φαρμακείο ζητώντας χλωροκίνη, ύστερα από συνταγή που του έδωσε γιατρός, μη εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ, δέχθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Υπεύθυνη Ομάδας Φαρμάκων στον ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτη είπε ότι στον Οργανισμό φθάνουν τέτοιες καταγγελίες από φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναφέρουν επίσης και τη ζήτηση που παρατηρείται από τον κόσμο στις ποσότητες χλωροκίνης.
«Είχαμε καταγγελία από φαρμακείο, ότι ασθενής που εξετάστηκε από γιατρό που δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ και του έδωσε συνταγή για χλωροκίνη για τον κορωνοϊό πήρε την συνταγή και επισκέφθηκε φαρμακείο ο ίδιος», σημείωσε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι «έχουμε καταγγελίες από φαρμακοποιούς ότι κόσμος ζητεί χλωροκίνη».
Η κ. Αχνιώτη εξήγησε ότι η θεραπεία για τον κορωνοϊό βασίζεται σε δύο φάρμακα, στο αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και στην χλωροκίνη.
Διευκρίνισε ότι η θεραπεία δεν είναι πάντα η ίδια για όλους τους ασθενείς αλλά θα εξαρτηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει ο γιατρός. «Αν το κρίνει ο γιατρός, μπορεί να μην χρειάζεται φάρμακα ο ασθενής ή μπορεί να πάρει μόνο αντιπυρετικά για παράδειγμα», σημείωσε.
Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος που χρήζει χλωροκίνης, το φαρμακείο έρχεται σε επαφή με τον ΟΑΥ πριν εκτελέσει την οποιαδήποτε συνταγή γιατρού.
«Ο γιατρός εκδίδει την συνταγή ηλεκτρονικά. Ο φαρμακοποιός έρχεται σε επαφή μαζί μας κι εμείς επιβεβαιώνουμε αν πρόκειται για κρούσμα κορωνοϊού ώστε να συνεννοηθούμε με το δίκτυο εθελοντών που έχουν αναλάβει να παραδίδουν τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενή.
Οι καταγγελίες στον ΟΑΥ, είπε η κ. Αχνιώτη, αφορούν και για αυξημένη ζήτηση χλωροκίνης στα φαρμακεία.
«Από τα μέσα Μαρτίου μόλις άρχισε να κυκλοφορεί η συγκεκριμένη μελέτη για την αξιοποίηση της χλωροκίνης στην θεραπεία κατά του κορωνοϊού είχαμε αυξημένες πωλήσεις. Στην αρχή δράσαμε άμεσα, αφαιρέσαμε το προϊόν από τον κατάλογο μέχρι να μας δοθεί χρόνος να μπουν περιορισμοί και για να δίνεται μόνο για ρευματοπαθείς, οι οποίοι το χρειάζονται, μέχρι να βγουν οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας», είπε.
Σημείωσε ότι για να διαφυλαχθούν τα αποθέματα σε χλωροκίνη στους ασθενείς με ρευματοπάθειες, το προϊόν αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του ΟΑΥ και εντάχθηκε με περιορισμούς ειδικοτήτων δίνοντας την δυνατότητα μόνο σε ειδικούς να συνταγογραφούν χλωροκίνη για ρευματοπαθείς.
Ύστερα από τη λήψη αποφάσεων για την χορήγηση της χλωροκίνης, συνέχισε, τέθηκαν περιορισμοί στην ποσότητα και στις διαγνώσεις και εντάχθηκαν οι προσωπικοί γιατροί στην συνταγογράφηση του κάτω από τις κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Την χλωροκίνη χορηγούν τώρα, επεσήμανε, μόνο 12 φαρμακεία σε παγκύπρια βάση.
«Η επιλογή μικρού αριθμού φαρμακείων έγινε λόγω αποθεμάτων και για να δουλέψει το σύστημα με τους εθελοντές», συμπλήρωσε.