Γύρω στους 100 εθελοντές, μέλη της ΠΟΕΔ, αξιοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για να βοηθήσουν στην μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Οργάνωση να έχει στήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο οίκημα της, στην Αγλαντζιά, ένα μηχανισμό διεκπεραίωσης κάποιων διοικητικών εργασιών του Υπουργείου Υγείας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η Οργάνωση, στην προσπάθεια να ενισχύσει και να βοηθήσει το κράτος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια «και έτσι, σε εθελοντική βάση πάντοτε, προχώρησε κατά το δυνατόν σε δύο, τρία πράγματα, στα οποία κρίναμε ότι σε αυτή την στιγμή μπορούμε να βοηθήσουμε».
«Το πρώτο είναι η ενίσχυση κάποιων διοικητικών εργασιών που είχε το Υπουργείο Υγείας, που μεταφέρθηκαν και στήθηκαν στο οίκημα της ΠΟΕΔ. Πραγματικά το Υπουργείο Υγείας βοηθήθηκε από αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον σε ένα κομμάτι που μπορούσε ‘να απαλλαγεί’ για να ασχοληθεί με τα πολύ πιο σοβαρά θέματα που έχει να διαχειριστεί. Την ίδια ώρα ανταποκριθήκαμε σε μια έκκληση που έγινε για κατασκευή των προστατευτικών μασκών με τη διαφάνεια μπροστά και έτσι αγοράσαμε υλικά και τα στείλαμε για την κατασκευή 1.000 τέτοιων μασκών σε ομάδες εθελοντών που δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό. Και αυτές οι ομάδες ενισχύθηκαν με εθελοντές εκπαιδευτικούς», σημείωσε.
Ο κ. Φυλακτού είπε, επιπρόσθετα, ότι η ηγεσία της Οργάνωσης αποφάσισε να εισφέρει το ποσό των €10.000 στο Υπουργείο Υγείας για να το αξιοποιήσει κατά την κρίση του το Υπουργείο είτε για την αγορά αναλώσιμων νοσοκομειακού εξοπλισμού είτε για τεστ κορωνοϊού, είτε για κάλυψη άλλων αναγκών όπως το ίδιο θα κρίνει.
«Την ίδια ώρα, εμείς εκφράζουμε και την ετοιμότητα μας και για άλλη εθελοντική προσφορά εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο και χρήσιμο», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε πως αυτή την στιγμή από τους σχεδόν 300 εθελοντές που έχουν εκφράσει προθυμία για εθελοντική εργασία, αξιοποιήθηκαν γύρω στους 100 εθελοντές.
«Έχουμε χωριστεί σε τρεις βάρδιες ημερησίως. Η μια βάρδια ξεκινά στις 08:00 με 12:00, η δεύτερη 12:00-16:00 και η τρίτη 16:00 με 20:00 και βεβαίως, εκείνοι που είναι πάνω στις πλατφόρμες με τους υπολογιστές, όταν τελειώσει και η τρίτη βάρδια στις 8 τη νύχτα, μπορεί να πάνε και ως τις 9 -10 για να περαστούν τα δεδομένα. Επειδή έρχονται για ένα τετράωρο εκεί εθελοντικά, όλες τις άλλες ώρες κάνουν ότι κάνουν και όλοι οι δάσκαλοι στα σχολεία, δηλαδή ετοιμάζουν υλικό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάνουν την συνεδρία τους με το προσωπικό τους, κλπ», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς ποια είναι ακριβώς η εργασία που καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώσουν, ο κ. Φυλακτού είπε πως είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια τα διοικητικά σε σχέση με τα τεστ του κορωνοϊού.
Σημείωσε ότι κάποιοι εθελοντές δάσκαλοι είναι στο τηλεφωνικό κέντρο και άλλοι παρακολουθούν την ειδική πλατφόρμα, στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία όσων επικοινώνησαν με τους προσωπικούς τους γιατρούς και το 1420 και τους ανέφεραν ποιά συμπτώματα έχουν.
Ακολούθως, συνέχισε, οι εθελοντές δάσκαλοι, με την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, διευθετούν τα ραντεβού για τεστ κορωνοϊού σε όσους απευθύνονται στους προσωπικούς τους γιατρούς ή στο 1420.
«Οι εργασίες διεκπεραιώνονται με τρόπο που δεν αφήνουμε εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα. Ασχολούμαστε κάθε μέρα με τα ραντεβού της ημέρας, τα τεστ βασικά, και στη συνέχεια βοηθούμε και λίγο στο κομμάτι της ανακοίνωσης των αρνητικών αποτελεσμάτων, ούτως ώστε να διεκπεραιώνεται και εκείνο έγκαιρα. Κάθε μέρα έρχονται λίστες όπου μπορεί να είναι 300 ονόματα, κλπ, και σε δύο με τρεις ώρες επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και τους λέμε ότι είναι αρνητικοί. Αν θέλουν οτιδήποτε άλλο, πρέπει να μιλήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό. Εμείς απλά τους ανακοινώνουμε το αποτέλεσμα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διεκπεραίωση της διοικητικής αυτής εργασίας, ο κ. Φυλακτού είπε πως ακριβώς το αντίθετο, βλέπουμε με πόση ικανοποίηση ο κόσμος εισπράττει αυτό που γίνεται.
«Παίρνουμε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και ακούμε πολύ καλά λόγια. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εμπειρία, υπομονή, ξέρουν να επικοινωνούν με τον κόσμο, τους βοηθούν σε ότι ζητήσουν, τους δίνουν συμβουλές και τους απαντούν διάφορα ερωτήματα που μπορεί να υποβάλουν. Η όλη προσπάθεια θεωρούμε ότι γίνεται με μεγάλη επιτυχία, κάτι που φαίνεται από τα καθημερινά δεδομένα όπως διεκπεραιώνονται περίπου 1.500 τηλεφωνήματα την ημέρα», πρόσθεσε.
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι αισθάνονται μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση. «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας, κρατούμε τις αποστάσεις μας, φοράμε τις μάσκες μας, έχουμε τα αντισηπτικά μας, τα γάντια μας. Έρχονται και εκπαιδευτικοί από άλλες επαρχίες. Νιώθεις ότι προσφέρεις κάτι και παραμερίζονται οι όποιοι δυνητικοί κίνδυνοι που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν άμα έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους όσο κι αν προσέχεις, παρά να είσαι εσώκλειστος στο σπίτι σου. Αναπτύξαμε και μια πάρα πολύ καλή και άριστη συνεργασία με τους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας που έρχονται. Στήσαμε τα φαξ μας, το Κέντρο με τους υπολογιστές. Βοηθούμε και στο να λυθούν προβλήματα και μέσα στο προγραμματισμό της πλατφόρμας και γι΄αυτό το θέμα έχουμε συνεχή επαφή με τους καθηγητές και τα άτομα του Πανεπιστημίου Κύπρου που δημιούργησαν την πλατφόρμα», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ , στέλνοντας το μήνυμα του, είπε πως «σε τούτες τις ώρες, όλοι μαζί συστρατευόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τούτη την απειλή».
«Αυτή τη στιγμή δεν περισσεύει κανένας. Όποιος μπορεί να βοηθήσει πρέπει να είμαστε εκεί», σημείωσε.
Ευχαρίστησε, παράλληλα, και την CY.T.A. για τις 100 κάρτες κινητών τηλεφώνων που τους παραχώρησε δωρεάν, αλλά και την ανανέωση του χρόνου ομιλίας για να λειτουργήσει το κέντρο επικοινωνίας στην ΠΟΕΔ.
ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ
Γύρω στα 100 ονόματα καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά, απέστειλε η ΟΕΛΜΕΚ στον Υπουργό Παιδείας,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας παρέπεμψε τον κατάλογο στον Επίτροπο Εθελοντισμού.
«Επικοινωνήσαμε εμείς με τον Επίτροπο και μας είπε ότι θα χρησιμοποιήσουν τους καθηγητές όπου υπάρχουν ανάγκες, μπορεί να είναι στα κέντρα τηλεφωνικής υποστήριξης, μπορεί να είναι για να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, κλπ. Ανέλαβε την ευθύνη το γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού να επικοινωνήσει τους εθελοντές καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τα μέλη της ΟΛΤΕΚ.