Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ο υπ. Υγείας «μπήκε» στα νοσοκομεία – Δόθηκαν σαφείς εντολές
Ο υπ. Υγείας «μπήκε» στα νοσοκομεία – Δόθηκαν σαφείς εντολές

Ο υπ. Υγείας «μπήκε» στα νοσοκομεία – Δόθηκαν σαφείς εντολές

Η ακαταστασία που καταγραφόταν τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, το γεγονός ότι επικρατούσε ασυνεννοησία μεταξύ διοίκησης και προσωπικού αλλά και τα κενά που είχαν εντοπιστεί στις διαδικασίες που αφορούσαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, υποχρέωσαν τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να αναλάβει και στην πράξη τη διαχείριση των κρατικών νοσοκομείων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσω τηλεδιάσκεψης ενημερώθηκαν όλα τα νοσηλευτήρια για το σχέδιο δράσης που πρέπει να ακολουθείται. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, δόθηκαν εντολές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση των αναλώσιμων και προστατευτικών ειδών, καθορίστηκαν καθήκοντα και οριστικοποιήθηκαν οι ομάδες των επαγγελματιών υγείας και οι αρμοδιότητές τους.

Στον σχεδιασμό, που ετοιμάστηκε από το γραφείο του υπουργού Υγείας σε συνεργασία με τη διεύθυνση νοσηλευτικής και την Πρώτη Ιατρική Λειτουργό και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στον ΟΚΥπΥ για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Όλγα Καλακούτα, με τη συμμετοχή και γιατρών του δημοσίου, αναλύθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, περιλαμβάνεται και το τεράστιο κεφάλαιο της χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού από τους επαγγελματίες υγείας.

 

 

Συγκεκριμένα, από τώρα και στο εξής:

> «Όλο το προσωπικό υπηρεσιών υγείας πρέπει να εργάζεται στους χώρους παροχής φροντίδας υγείας (θαλάμους ασθενών, ΤΑΕΠ, ακτινολογικά εργαστήρια, κ.τ.λ.) με απλή χειρουργική μάσκα και γάντια μιας χρήσης.

> Σε κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, διαδρόμους, και σε χώρους όπου δεν αποτελούν χώρους παροχής φροντίδας, το προσωπικό συστήνεται να κρατάει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον/την διπλανό/ή. Η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας στους χώρους αυτούς μπορεί να γίνεται όταν θα υπάρξει παρατεταμένη επαφή σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων.

> Όλο το προσωπικό υπηρεσιών υγείας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων και να μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του.

> Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας πρέπει, σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, να ενημερώνει το διευθυντή ή τον προϊστάμενο του τμήματος και την ΕΝΛ, ώστε να αποφασιστεί εάν απαιτείται κλινική εκτίμηση και πιθανή απομάκρυνση από την εργασία του.

> Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των τμημάτων πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του νοσοκομείου για την υγεία του προσωπικού καθημερινά, πριν την έναρξη της εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ανάλογα με την περίπτωση.

Καθορίζεται και η διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθείται για την εισαγωγή ύποπτων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σαφής εντολή: «Το προσωπικό των Κλινικών Υπόπτων δεν θα χρησιμοποιείται σε άλλους θαλάμους / κλινικές».

Εισαγωγή μέσω ΤΑΕΠ, λόγω άλλης ασθένειας

Ο ασθενής που προσέρχεται με άλλο πρόβλημα υγείας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα περνά από τη διαδικασία διαλογής. «Στην περίπτωση που έχει μόνο συμπτώματα κορωνοϊού θα μεταφέρεται στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας. Στο ΤΑΕΠ θα γίνεται διαλογή ανάλογα με την κατάσταση. Περιστατικά που συνυπάρχουν με συμπτώματα COVID 19 μεταφέρονται σε ξεχωριστό χώρο στο ΤΑΕΠ ενώ περιστατικά χωρίς συμπτώματα COVID 19, θα εξετάζονται από ομάδα που θα δημιουργηθεί στα ΤΑΕΠ». Όλα τα περιστατικά θα εξυπηρετούνται άμεσα ανάλογα με την κρισιμότητά τους. Όλες οι εισαγωγές θα γίνονται σε μονόκλινα δωμάτια μέχρι να διευκρινισθεί εάν είναι θετικά ή αρνητικά κρούσματα. Σε περίπτωση που διαγνωσθούν θετικά περιστατικά εάν η κατάσταση τους επιτρέπει θα μεταφέρονται στις μονάδες COVID 19.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που μεταφέρονται στα ΤΑΕΠ με ασθενοφόρα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι:

> Εάν το περιστατικό δεν εμπίπτει στα «ύποπτα κρούσματα» θα γίνεται συντονισμός από την υπηρεσία ασθενοφόρων για αποστολή τους στον ιδιωτικό τομέα.
> Στην περίπτωση που ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να το αναλάβει ή είναι σε επείγουσα κατάσταση, το ασθενοφόρο θα απευθύνεται στο πλησιέστερο νοσηλευτήριο, ή θα μεταφέρεται σε άλλο ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

Σαφής εντολή: «Σε όλα τα στάδια πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες».

«Νοείται ότι οι μονάδες αιμοκάθαρσης, τα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα εξυπηρετούν ασθενείς λαμβάνοντας μέτρα διαχωρισμού ασθενών (επέκταση ωραρίου εξυπηρέτησης ανά ομάδες)».

Αγωνία για τις ΜΕΘ εκφράζει η ΠΑΣΥΚΙ

Την έντονη αγωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της πανδημίας από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είχε εκφράσει από νωρίς χθες το πρωί με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Οργανισμού για τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ την περασμένη Τρίτη.

«Την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε ως κοινωνία, θα ήταν φρόνιμο να αποφεύγονται θεατρινισμοί και άστοχες δημοσιογραφικές διασκέψεις, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν όσους βρίσκονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνοντας την κατάσταση, γνωρίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών, η οποία απευθυνόμενη προς τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ συνέστησε όπως «αντίστοιχα προκλητικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν όσο διαρκεί η κρίση και προς διασφάλιση τούτου σας συστήνουμε τουλάχιστον τον αυτοπεριορισμό και σε περίπτωση ανυπακοής την επιβολή καραντίνας».

Η ΠΑΣΥΚΙ, είχε αποστείλει και επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το κατά πόσον οι σχεδιασμοί για την αύξηση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στην πράξη.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΥΚΙ διερωτάται πώς θα εξευρεθεί ο απαραίτητος αριθμός εντατικολόγων και πνευμονολόγων για να στελεχωθούν σωστά οι ΜΕΘ και εκφράζει τις αμφιβολίες της για το αν ο ΟΚΥπΥ θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα Μονάδα σε διάστημα 35 ημερών, όπως έχει ανακοινωθεί. Επισημαίνει παράλληλα το γεγονός ότι ο κτηριακός διαχωρισμός της ΜΕΘ από το υπόλοιπο νοσηλευτήριο, ενδεχομένως «να επιφέρει ιδιαίτερη δυσκολία».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend