«Ναι, να τους πείτε πως οι γιατροί του δημοσίου θα είμαστε εδώ όποτε μας χρειαστούν, αυτό να τους πείτε. Και να τους πείτε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και να προσέχουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους». Ήταν τα λόγια του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, δρα Σωτήρη Κούμα, όταν του ζητήσαμε να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες.
«Εμπιστευτείτε μας, προσπαθούμε παρόλες τις αντιξοότητες. Είμαστε συνηθισμένοι σε δύσκολες συνθήκες, αν και είναι αλήθεια πως μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο σε εύρος», αναφέρει στον «Φ» ο δρ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ.
Οι δύο επικεφαλής των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή στην πρώτη γραμμή, μιλούν στον «Φ» για τις πραγματικά δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος γενικά και οι γιατροί ειδικά. Νιώθουν ότι είναι μόνοι, υπό την έννοια ότι ανέμεναν μεγαλύτερη εμπλοκή των προσωπικών γιατρών. Όμως η μάχη συνεχίζεται, γι’ αυτό αναφέρουν ότι θα τα πουν όλα στην ώρα τους.
Όταν καλούμε τον κ. Κούμα να απαντήσει πως αισθάνεται για τις κατά καιρούς επικρίσεις κατά των γιατρών του δημοσίου, λέει πως δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι έμεινε μια γεύση πικρίας, κυρίως για κάποιες άδικες επικρίσεις. «Η απάντηση μάς δίνεται κάθε μέρα στις εντατικές και στους θαλάμους ασθενών», σχολίασε ο κ. Κούμας.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ μίλησε στον «Φ» για τις ελλείψεις, για τις αδυναμίες, για τη διοίκηση, την οργάνωση και για τα
νοσοκομεία. Ειδικά γι’ αυτά, αποδεικνύεται και στην πράξη γιατί πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν όσον το δυνατόν πιο εξοπλισμένα.
Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει με παράπονο, πως οι γιατροί του δημοσίου δεν έχουν στήριξη ή όση στήριξη απαιτείτο από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και υποδεικνύει πως για τον πολίτη δεν έμεινε άλλη επιλογή από τον δημόσιο τομέα. «Όταν κάποτε τελειώσουν αυτά, πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού των νοσοκομείων», αναφέρει για να προσθέσει: «Τσιγκουνιές δεν χωράνε. Δεν νοείται να ζητώ ιατρικό μηχάνημα για έξι χρόνια και να μην έχει αγοραστεί ακόμα».
Γενικά οι γιατροί του δημοσίου θεωρούν πως το καλύτερο χειροκρότημα από τους πολίτες θα ήταν να αυτοπροστατευθούν, κάτι το οποίο μεταφράζεται, εν μέρει, και σε προστασία των λειτουργών στον τομέα της υγείας με τους οποίους έρχονται σε επαφή.
Οι δύο επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής της μονάδας αναχαίτισης του κορωνοϊού, εκφράζουν στον «Φ» τις απόψεις και τις θέσεις τους για την πιο δύσκολη περίοδο μετά την τουρκική εισβολή.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΜΑΣ: «Υπάρχει πρόβλημα διοίκησης»
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν όντως μάχη, για την οποία χρειάζονται, όπως είπε, πολεμοφόδια και κάποιους διοικούντες αξιωματικούς οι οποίοι να διοικούν σωστά ώστε να μη χάνονται μάχες. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως οι αξιωματικοί μας δεν διοικούν σωστά, είπε ο κ. Κούμας. Λαμβάνονται, ανέφερε, αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια, χάνουμε χρόνο. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον είναι θέμα ανικανότητας, περιορίστηκε να πει πως οι γιατροί της πρώτης γραμμής έχουν απόψεις τις οποίες αποφεύγουν να εκφράσουν διαρκούντος του πολέμου, αλλά θα τις εκφράσουν όταν παρέλθουν οι δύσκολες μέρες. Τώρα απλώς προσπαθούμε να διορθώσουμε κάποιες μεγάλες αδυναμίες, είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον ο κορωνοϊός μάς βρήκε απροετοίμαστους, παρατήρησε πως ο ιός ήταν γνωστός εδώ και κάποιους μήνες και οι γιατροί είχαν εκφράσει απόψεις επί τούτου. Επέκρινε δε τον ΟΚΥπΥ για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών (κτηριακών, εργαστηριακών).
Ως προς την προσβολή γιατρών από τον ιό, παρατήρησε πως αυτό συμβαίνει παντού, γι’ αυτό έπρεπε να ληφθούν μέτρα ώστε να μη διεισδύσει ο ιός στα νοσηλευτήρια. «Ανοικτά ΤΑΕΠ, ανοικτά εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα χειρουργεία, ναι όλα αυτά δυνατόν να εισαγάγουν τον ιό στα νοσηλευτήρια», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως αποδείχτηκε ο ρόλος και ο χαρακτήρας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και γιατί αυτά πρέπει να στηριχθούν για να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή, τώρα ή στο μέλλον. Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι, είπε, για να συμπληρώσει: Κάποιοι τα χαρακτήριζαν ραχοκοκαλιά, αλλά στην πράξη τα αποδυνάμωναν.
ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι απών στα δύσκολα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως υπάρχει τεράστια πίεση και κόπωση λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού από τους ασθενείς στους λειτουργούς υγείας και το αντίστροφο. Διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση δεν είναι στο επιθυμητό σημείο αντίστασης από πλευράς των υπηρεσιών υγείας, επειδή και οι προσωπικοί γιατροί, κατά κύριο λόγο στην αρχή, δεν εκπλήρωσαν τον ρόλο τους και παρέπεμπαν όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία, χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα να διεισδύσει ο ιός σε αυτά, είπε ο δρ Χριστοφίδης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το σύστημα στηριζόταν στο ότι θα υπάρχει γραμμή άμυνας στους προσωπικούς γιατρούς, πρόσθεσε. Είπε, επίσης, πως ο ιδιωτικός τομέας είναι απών στα δύσκολα περιστατικά. Έπρεπε να υπάρχει σωστή κατανομή των ασθενών ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν.
Δεν βοήθησε η λειτουργία του νοσοκομείου Αμμοχώστου, διότι δεν διέθετε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ έκλεισε η παιδιατρική και η χειρουργική και η γυναικολογική μονάδα, με αποτέλεσμα περιστατικό της Πάφου να μεταφερθεί στην Αμμόχωστο και όταν χρειάστηκε μονάδα να εισαχθεί και δεν υπήρχε, μεταφέρθηκε στη Λεμεσό και τέλος στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα ένας ασθενής να μολύνει όλα τα νοσοκομεία. Αυτό δείχνει ότι το σύστημα δεν πέτυχε.
Πηγή: Φιλελεύθερος