Στις 11 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα που αφορούσε στον περί Λοιμοκαθάρσεως νόμο και ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη των αποφασιστικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.
Το διάταγμα αυτό είχε ισχύ από τις 10 μέχρι τις 31 Μαρτίου και προνοούσε την απαγόρευση συγκέντρωσης και παραμονής στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.
Διευκρινιστικά και προς ερμηνεία του «ενιαίου κλειστού χώρου, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως» νοούνται χώροι όπως: Θέατρα, σινεμά, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παγωταρίες και αίθουσες Εκδηλώσεων.
Το δεύτερο διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου και είχε ισχύ μέχρι τις 30 Μαρτίου, περιλάμβανε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να κάνει λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων τα μέτρα προνοούσαν είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε όσους κατά την άφιξη τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσης τους, επίδομα ύψους 750 ευρώ στους φοιτητές τους εξωτερικού, διάθεση ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αναστολή εργασιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, υιοθέτηση συνολικού έκτακτου Προγράμματος Στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες και ευρύτερα τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Το τρίτο διάταγμα εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου και συμπλήρωνε τα μέτρα του δεύτερου διατάγματος. Μεταξύ άλλων προνοούσε για περίοδο τεσσάρων βδομάδων (μέχρις τις 5:59 π.μ. της 13ης Απριλίου) υποχρεωτικής αναστολής λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων:
Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής (delivery).
Κέντρα διασκέδασης.
Κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων.
Βιβλιοθήκες.
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
Πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνα, κ.λπ.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία.
Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.λπ.), και
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής – μασάζ.
Την ίδια ώρα, για λόγους ασφάλειας, υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της χώρας, παραμένουν ανοικτές οι πιο κάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές και εντός των εμπορικών κέντρων, εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου),
Φαρμακεία.
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια).
Λαϊκές αγορές.
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα),
Βενζινάδικα, και
περίπτερα.
Σύμφωνα με το τέταρτο διάταγμα από τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις από τις χώρες που ανακοινώθηκαν στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Από τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών οπότε και απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις, και μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για τη μεταφορά των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους ή για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε σε ναύλωση ειδικών πτήσεων από την Αθήνα και το Λονδίνο.
Επίσης, με νέο διάταγμα το Υπουργείο υγείας έθεσε πλαφόν για συγκεκριμένα προϊόντα που, λόγω της διασποράς του νέου κορωνοϊού, έχουν αυξημένη ζήτηση.
Σημειώνεται ότι το Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ άμεσα και υπενθυμίζεται ότι από τις 06:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου τίθενται σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:
Απαγόρευση επισκεπτηρίων σε ασθενείς σε όλα τα ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια.
Αναστολή λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων.
Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης με υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο.
Απαγόρευση χρήσης τραπεζοκαθισμάτων από καντίνες σε χώρους εργασίας.
Νέο διάταγμα στις 18 Μαρτίου προνοούσε η αναστολή λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων, εσωτερικό πλύσιμο αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων στα πλυντήρια οχημάτων μέχρι 13 Απριλίου.
Επίσης, υπήρχε πρόνοια για τα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού και καθεστώς αυτοπεριορισμού υποχρεούνται να:
– Παραμένουν εντός του χώρου στον οποίον διαμένουν
– Διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα
– Μη δέχονται κατ’ οίκον επισκέψεις εντός του χώρου στον οποίον διαμένουν
Το διάταγμα της 19ης Μαρτίου προνοούσε την επίταξη όλων των γιατρών και νοσηλευτών από το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα:
α) Όλοι οι ιατροί, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Ιατρικό Μητρώο κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Διατάγματος τίθενται υπό τις οδηγίες του Υπουργού Υγείας και εκτελούν τα καθήκοντα που θα τους ανατίθενται.
β) Όλοι οι νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νοσηλευτών κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Διατάγματος τίθενται υπό τις οδηγίες του Υπουργού Υγείας και θα εκτελούν τα καθήκοντα που θα τους ανατίθενται. γ) Τα ονόματα των ιατρών και νοσηλευτών που θα τυγχάνουν οδηγιών θα αναρτώνται σε πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, www.moh.gov.cy ή/και θα ενημερώνονται με άλλο τρόπο που θα αποφασίσει ο Υπουργός. δ) Τα πρόσωπα που θα τυγχάνουν των οδηγιών θα παρουσιάζονται σε χρόνο που θα καθορίζεται στον πίνακα ή/και κατά την ενημέρωση τους, ο οποίος χρόνος δεν θα είναι μικρότερος των 24 ωρών από την ώρα δημοσίευσης του πίνακα ή/και ενημέρωσης και σε χώρο που θα καθοριστεί ανά περίπτωση για εκτέλεση των καθηκόντων που θα τους ανατεθούν.
Στις 20 Μαρτίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εξέδωσε διάταγμα αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας πτήσεων από τις 3.00 π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων των όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας.
Το διάταγμα αυτό ανανεώθηκε στις 4 Απριλίου για άλλες 14 ημέρες.
Το όγδοο διάταγμα εκδόθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και προέβλεπε ότι μέχρι τις 10:00 το πρωί τα φαρμακεία και οι υπεραγορές θα εξυπηρετούν μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα σε άλλο σημείο το διάταγμα του υπουργού Υγείας αναφέρει ότι στους χώρους καραντίνας δεν θα εισέρχεται κανένας, χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας ή άλλου εξουσιοδοτημένου λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, όπως ούτε και να πλησιάζει επιβεβαιωμένο κρούσμα κροωνοϊού.
Το ένατο διάταγμα αφορούσε στην απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσων από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020.
Επίσης, από την 24η Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου έκλεισαν και οι ακόλουθοι χώροι:
i. Πάρκα.
ii. Παιδότοποι.
iii. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.
iv. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.
Απαγορεύτηκε επίσης η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, ενώ αποφασίστηκε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ.
Το δέκατο διάταγμα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου. Η έκδοση του προέβλεπε την αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεων αυτοκινήτων ενώ εξαιρούσε ακόμα κάποια καταστήματα λιανικής από την απαγόρευση. Παράλληλα εξαιρεί από τις μετακινήσεις και τις εξής περιπτώσεις:
(i) Η μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων,
(ii) η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες για ΑμεΑ ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις.
Καμία εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων δεν θα διενεργείται προς οποιαδήποτε άλλη χώρα παρά μόνον κατόπιν γραπτής έγκρισης του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, αναφέρεται σε νέο διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και έχει άμεση ισχύ. Το διάταγμα εκδόθηκε στις 27 Μαρτίου.
Στις 30 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέα αυστηροποίηση στα μέτρα που αφορούσαν στις άσκοπες μετακινήσεις, λέγοντας ότι πλέον απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμων διαμενόντων προσώπων. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 2100 μέχρι τις 0600 πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένων, το έντυπο Α.
«Η χρήση της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης του όποιου προσώπου σύμφωνα με τις πρόνοιες του έντυπου Β, περιορίζεται σε μία φορά την ημέρα με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος sms στο 8998».
«Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες, μίνι μάρκετ, θα παραμείνουν κλειστές τις Κυριακές. Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις αυτές δύνανται να παρέχουν κατ’ οίκον διανομής / delivery εάν και εφόσον το επιθυμούν.