Δέκα περιστατικά την ημέρα για Βία στην Οικογένεια τον πρώτο μήνα περιορισμού
Δραματικός είναι ο απολογισμός του μήνα Μάρτη ελέω κορονοϊού, με το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 να καταγράφει 2, 075 κλήσεις, από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κύπρο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.
Σε δελτίο Τύπου του ΣΠΑΒΟ αναφέρεται ότι από τις 2, 075 κλήσεις, οι 921 κατέστη δυνατό να απαντηθούν, ενώ 1,154 κλήσεις παρέμειναν αναπάντητες λόγω πληρότητας της γραμμής, επομένως και αγνώστου περιεχομένου.
Σε διάστημα 23 ημερών έγιναν 15 αιτήματα για εισδοχή σε χώρους Φιλοξενίας, 12 αιτήματα για ατομική συμβουλευτική και 230 αναφορές για Βία στην Οικογένεια, που σημαίνει περί τις δέκα αναφορές την ημέρα. Οι κλήσεις και οι αναφορές για βία στην οικογένεια συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά με το ποσοστό αύξησης να φθάνει το 47% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Όπως διαπιστώνεται, ο περιορισμός λόγω covid-19 αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και την επικινδυνότητα της βίας κατά γυναικών και παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εργαλείο στα χέρια των δραστών παρουσιάζοντας τακτικές και μεθόδους κακοποίησης που σχετίζονται μαζί του , όπως:
Παρακράτηση από τον δράστη μέσων ατομικής προστασίας ( αντισηπτικά υγρά, μάσκες, φάρμακα κ.λπ.)
Παρακράτηση ή και χρησιμοποίηση παιδιών ως μέτρο άσκησης ψυχολογικής βίας
Παρακοή του δράστη στα μέτρα προστασίας και έκθεση γυναικών και παιδιών σε αυξημένο κίνδυνο ως προς τον ιό.
Παρακίνηση γυναικών για υπέρμετρη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας μέχρι την αιμορραγία ή την πρόκληση πληγών
Απειλές από το δράστη για εξώθηση των γυναικών και παιδιών εκτός σπιτιού και έκθεση στον ιό
Παραπληροφόρηση γυναικών από τον δράστη για την επικινδυνότητα της πανδημίας με αποτέλεσμα την πρόκληση παρατεταμένου φόβου αλλά και την ενίσχυση της παραμονής στο σπίτι και του φόβου στην αναζήτηση βοήθειας
Παρεμπόδιση γυναικών στην αναζήτηση ιατρικής και άλλης βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων
Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια υπενθυμίζει ότι συνεχίζει την παροχή βοήθειας μέσα από τη Γραμμή Βοήθειας 1440, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική επικοινωνία ενώ αντίστοιχα όλοι οι Χώροι Φιλοξενίας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
Για πολλές γυναίκες και παιδιά , το σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους. Αν ακούσεις η υποψιαστείς ότι κάποιο άτομο βιώνει βία, έχεις ευθύνη να καλέσεις για Βοήθεια. Αστυνομία 112- Γραμμή Βοήθειας 1440, αναφέρεται τέλος.
Πηγή: ΚΥΠΕ