Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έτσι θα περιοριστεί ο κορωνοϊός
Έτσι θα περιοριστεί ο κορωνοϊός

Έτσι θα περιοριστεί ο κορωνοϊός

Επιπλέον αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εισηγήθηκε στις αρμόδιες Αρχές ο δρ Ανδρέας Παπαευσταθίου, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, και διδάκτωρ της Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Απέστειλε στον υπουργό Υγείας αναλυτικό παρεμφερές σχέδιο που μπορεί να βοηθήσει στη προσπάθεια για εξάλειψη του κορωνοϊού και αναφέρεται στον αφθώδη πυρετό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αυστηρά μέτρα που πήρε η χώρα μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, ο δρ Παπαευσταθίου με βάση την εμπειρία προηγούμενων επιδημιών, αλλά και της εμπειρίες που απόκτησε συμμετέχοντας στην εκστρατεία κατά της επιδημίας του αφθώδους πυρετού στη Αγγλία το 2001, ως εμπειρογνώμονας, απεσταλμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ίδιος προσωπικά συμμετείχε στην εκπόνηση εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης ασθενειών, ιογενών ως επί το πλείστον, όπως και η καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού, που έτυχαν της έγκρισης και της ΕΕ, όπως και στην καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εισηγείται μεταξύ άλλων: α) Τη δημιουργία τοπικών κέντρων ελέγχου της ασθένειας. β) Τη δημιουργία ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. γ) Τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από όλο τον πληθυσμό των προαναφερόμενων ζωνών ή τουλάχιστον από ανθρώπους που ενδεχόμενα να εκτέθηκαν στον ιό.

 

 

Ο δρ Παπαευσταθίου θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία Τοπικών Κέντρων Ελέγχου της Ασθένειας (ΤΚΕΑ) που να συντονίζονται με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας (ΕΚΕΑ) και να λειτουργούν όπως περιγράφονται πιο κάτω:
Το ΕΚΕΑ συντονίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και δίνει αναφορά στον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών. Ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών δίνει τη έγκριση του ή όχι για τα εφαρμοζόμενα μέτρα. Το ΕΚΕΑ είναι υπεύθυνο για τα πιο κάτω:

1. Για την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή αλλά και από τον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών.
2. Να κατευθύνει και να ελέγχει το ΤΚΕΑ.
3. Να διατηρεί ενημερωμένες καταστάσεις προσωπικού και υλικού που είναι διαθέσιμο στο ΤΚΕΑ και να έτοιμο για νέες ανάγκες.
4. Να προσλαμβάνει προσωπικό για τις ανάγκες του ΤΚΕΑ.
5. Να είναι έτοιμο να προμηθευτεί και να διαθέσει άμεσα ουσιώδη υλικά που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
6. Να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και να ενημερώνει/ συμβουλεύει τον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών.
7. Να συμβουλεύει τον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών για το καθορισμό και την εφαρμογή των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
8. Να διατηρεί ενημερωμένες καταστάσεις των μολυσμένων και υπόπτων περιστατικών ή αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
9. Να καταγράφει τις αναφορές που ενδεχόμενα αποστέλλονται στα άλλα κράτη, στον κατάλληλο χρόνο.
10. Ενημέρωση των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
11. Να έχει έλεγχο των οικονομικών.

Στο ΕΚΕΑ να υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες που να καλύπτουν όλη τη χώρα, να υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων και να είναι εφοδιασμένο με όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Οι Υπηρεσίες που είναι εμπλεκόμενες στα έκτακτα μέτρα ελέγχου πρέπει να ορίσουν αντιπρόσωπο τους, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του ΕΚΕΑ και σε συνεργασία με το υπεύθυνο του ΤΚΕΑ να ενεργούν ως συντονιστές/ σύνδεσμοι με τις Υπηρεσίες που υπάγονται για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο υπεύθυνος στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας (ΤΚΕΑ) έχει εξουσία: 1. Να υποδεικνύει και καθορίζει τις ζώνες προστασίας μετά από τη σύμφωνο γνώμη του ΕΚΕΑ. 2. Να εφαρμόζει τα μέτρα αποκλεισμού που αποφασίζονται για τις επικίνδυνες ζώνες. 3. Να διεξάγει τις επιδημιολογικές έρευνες που αποφασίζονται. 4. Να διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για τις επιδημιολογικές έρευνες, καθαριότητα και απολύμανση. 5. Να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επιβολή των μέτρων που αποφασίζονται. 6. Να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις. 7. Να αναστέλλει τις δραστηριότητες. 8. Να είναι έτοιμος να εφαρμόσει πρόγραμμα θεραπείας ή ακόμα και εμβολιασμών. 9. Να είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ελέγχου της ασθένειας. 10. Να διεξάγει εκστρατεία ενημέρωσης.

Το όλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι κάτω από τη γενική επίβλεψη του ΕΚΕΑ. Το ΤΚΕΑ πρέπει να έχει το απαιτούμενο προσωπικό για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. Το προσωπικό κατανέμεται σε διάφορες ομάδες όπως: 1. για επιδημιολογικές έρευνες, 2. λήπτες άλλων δειγμάτων, 3. τήρησης των μέτρων ασφάλειας, 4. για καθαρισμό και απολύμανση, 5. προσωπικό για αποθήκη, 6.για εκπαίδευση και δημόσιες σχέσεις, 7. για χορήγηση αδειών μετακίνησης.

Το ΤΚΕΑ κάθε μέρα αποστέλλει στο ΕΚΕΑ, λεπτομερή έκθεση για τις δραστηριότητες που προγραμματίζει την επόμενη μέρα και ονομαστική κατανομή του προσωπικού στις διάφορες δραστηριότητες. Έχει άμεση επαφή με τις Αστυνομικές Αρχές της περιοχής, τις Τοπικές Αρχές και με όλες τις υπηρεσίες (δημόσιες ή ιδιωτικές) που είναι εμπλεκόμενες στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Επισημαίνει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης της ασθένειας με τον τρόπο που θα λειτουργούν τα πιο πάνω κέντρα θα γίνει πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend