Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σχέδιο στήριξης ζητούν σύσσωμες οι φοιτητικές παρατάξεις στην Αγγλία
Σχέδιο στήριξης ζητούν σύσσωμες οι φοιτητικές παρατάξεις στην Αγγλία

Σχέδιο στήριξης ζητούν σύσσωμες οι φοιτητικές παρατάξεις στην Αγγλία

Κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, απέστειλαν σύσσωμες οι φοιτητικές παρατάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιώνοντας τον καταρτισμό σχεδίου δράσης και μέτρα στήριξης των χιλιάδων φοιτητών – μελών τους, που έμειναν εγκλωβισμένοι μακριά από την πατρίδα τους.

Πρώτη φορά στα χρονικά, οι φοιτητικές παρατάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συνυπογράφουν κοινό κείμενο, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποφασιστικότητα τους να συνδράμουν στη επίλυση του προβλήματος.

Στην κοινή τους επιστολή, οι φοιτητικές παρατάξεις, παραθέτουν τα σοβαρά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι φοιτητές και εξηγούν την ανάγκη άμεσων και επίσημων μέτρων για καθησυχασμό της κοινής γνώμης. Θέτουν, παράλληλα, εαυτόν, μαζικά και ενωμένα, στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού, με σκοπό την εφαρμογή ενός συντεταγμένου σχεδίου δράσης.

 

 

Συστήνουν ψυχραιμία σε φοιτητές και γονείς, υποδεικνύοντας πως ενδεχόμενο “Lockdown” από τη βρετανική κυβέρνηση, δεν απαγορεύει ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού. Οι παρατάξεις, εισηγούνται τη λήψη μέτρων, βασισμένων σε δύο πυλώνες:

1)παροχή βοήθειας στους φοιτητές μέχρι να επιτραπεί ο επαναπατρισμός τους και
2) επαναπατρισμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Στον πρώτο πυλώνα των εισηγήσεων τους, ζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να ανακοινώσει επίσημα τον τρόπο παροχής βοήθειας (φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατρική εποπτεία ατόμων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες). Στον δεύτερο πυλώνα, ζητείται να εκπονηθεί επίσημα σχέδιο επαναπατρισμού, που να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και να είναι στη βάση των αντοχών του συστήματος Υγείας.

Οι παρατάξεις, υποδεικνύουν ότι για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα, επιβάλλεται να καταγραφούν κατά τρόπο επίσημο και συντεταγμένο από την Πολιτεία των πολιτών – φοιτητών, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. «Η ανάγκη για άμεση και επίσημη καταγραφή, είναι επιτακτική», τονίζουν.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ως πολιτικές Φοιτητικές Παρατάξεις Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο νιώθουμε την ανάγκη να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Πανδημίας που ταλανίζει επί του παρόντος ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα φέρουμε την βαρύτατη υποχρέωση και ευθύνη έναντι στους Κύπριους Φοιτητές, που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, να πράξουμε τα μέγιστα διά την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τόσο την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο πολύπαθο νησί μας, καθώς επίσης την πίεση και την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς, αλλά την ίδια ώρα έχουμε την ευθύνη να κρούσουμε τον κώδωνα για το δικό μας θέμα.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρατούν πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους τους κατοίκους. Ανά περιοχή, λόγω και της διασποράς γεωγραφικού χαρακτήρα, έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε κατά τόπους υπεραγορές και φαρμακεία. Μάλιστα, κάποια Πανεπιστήμια έχουν ενημερώσει τους φοιτητές τους ότι εάν δεν επαναπατριστούν το συντομότερο, ενδέχεται να εγκλωβιστούν για αρκετούς μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο ένεκα πιθανού “Lockdown” της Χώρας. Περαιτέρω, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ολοφάνερη απουσία χρονοδιαγράμματος και με την  αντίληψη ότι η κατάσταση ενδέχεται να παραμείνει ως έχει ή ακόμη και να χειροτερέψει για άγνωστο χρονικό διάστημα, δημιουργούν τρομερές ανησυχίες σε μεγάλη μερίδα του φοιτητόκοσμου του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες οδηγούν σε αναμπουμπούλα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ως εκ των ανωτέρω,  κρίνεται άκρως απαραίτητος ο καθησυχασμός των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν εκτός συνόρων και των οικογενειών τους για την συνέχεια και δια τούτου τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για ανακοίνωση και ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ μέτρων από την Κυβέρνηση.

Τα μέτρα πρέπει να βασίζονται σε δύο πυλώνες, ήτοι την βοήθεια των ατόμων που θα παραμείνουν κατ’ επιλογή ή αναμένοντας τον επαναπατρισμό τους ΚΑΙ τον επαναπατρισμό των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν στο εξωτερικό.

 

Αναφορικά με τα ως άνω εισηγούμαστε και προτείνουμε τα εξής:

 

1.     Ανακοίνωση του τρόπου λειτουργίας παροχής βοήθειας στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν στο εξωτερικό, όχι μόνο φαρμακευτικά, αλλά ΚΑΙ για είδη πρώτης ανάγκης ΚΑΙ για ιατρική εποπτεία, ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.

 

2.     Εκπόνηση σχεδίου επαναπατρισμού των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι παραμένουν στο εξωτερικό, το οποίο να διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία εντός της επικράτειας, βάση των ικανοτήτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσημη ανακοίνωση ότι διεξάγεται ήδη μελέτη, καθώς και η ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος δημοσιοποίησης του σχεδίου, θα φέρουν άμεσα τον απαιτούμενο καθησυχασμό των φοιτητών και των οικείων τους. Νοείται ότι τα άτομα που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης.

 

Για να μπορέσουν τα παραπάνω μέτρα να υλοποιηθούν, χρειάζεται να γίνει σε πρώτο στάδιο καταγραφή των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διάφορες ομάδες πολιτών ή φοιτητών να καταγράφουν άτομα που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους, η ανάγκη για ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΣΗΜΗ καταγραφή, ασχέτως χρονοδιαγραμμάτων, είναι επιτακτική. Έχοντας εις γνώσιν μας την ύπαρξη του ΟΙΚΑΔΕ, το οποίο δεν εξυπηρετεί την απαιτούμενη καταγραφή για την κατάσταση, προτείνεται η χρήση παρόμοιας πλατφόρμας ή η διαφοροποίηση αυτής, για συλλογή στοιχείων των πολιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτως ώστε οι Κρατικές υπηρεσίες να γνωρίζουν ποιοι είναι, πόσοι είναι και που βρίσκονται οι πολίτες, ποιοι και πόσοι συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και πόσοι επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Μια τέτοια ολοκληρωμένη καταγραφή θα δώσει την δυνατότητα του Κράτους να ξέρει σε ποιες πόλης του ΗΒ υπάρχουν ανάγκες για ναύλωση πτήσεων καθώς κρίνουμε ότι πρέπει να διευθετηθούν πτήσεις και από άλλες περιοχές εκτός από Λονδίνο όπως Γλασκώβη, Μάντσεστερ, Μπρίστολ. Έτσι ώστε η μετακίνηση των φοιτητών να είναι ευκολότερη αλλά κυρίως για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού πριν ταξιδέψουν.

Εντούτοις, οι γραμμές παροχής βοήθειας από το ΥΠΕΞ αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία στο ΗΒ, πιστεύουμε πως δεν αρκούν για τον όγκο των ατόμων που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του υπάρχοντος μέτρου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ως επί τω πλείστον συμφωνούμε και επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ΚΔ. Ωστόσο, όσον αφορά τους φοιτητές του Η.Β., θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες διευθετήσεις, ως προαναφερθήκαμε. Σύσσωμες οι πολιτικές φοιτητικές παρατάξεις, θέτουμε εαυτόν στην διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών και των Κρατικών Υπηρεσιών για περαιτέρω πληροφόρηση και διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής ή ακόμη και βοήθεια στη διεκπεραίωση των μέτρων που θα παρθούν.

Με εκτίμηση,

Δ.Η.Κ.Φ.Α Προοδευτική ΗΒ

Δ.Κ.Κ.Φ. ΑΓΩΝΑΣ ΗΒ

Δ.Π.Κ.Φ. Αναγέννηση HB

ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ

Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Η.Β.

Συνυπογράφει η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ)

Πηγή: sigmalive

Send this to a friend