Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ανοιχτό παράθυρο για περικοπές σε δημόσιους υπαλλήλους στο μέλλον (video)
Ανοιχτό παράθυρο για περικοπές σε δημόσιους υπαλλήλους στο μέλλον (video)

Ανοιχτό παράθυρο για περικοπές σε δημόσιους υπαλλήλους στο μέλλον (video)

Στόχος είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, αλλά δεν υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα στα δημόσια οικονομικά.

Στο πνεύμα “ναι μεν, αλλά…” ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση αν πρόκειται να γίνουν περικοπές στους μισθούς του δημοσίου στο μέλλον λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα του ΣΙΓΜΑ, ο κος Πετρίδης, αφού ανέφερε αρχικά ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, κάτι που επιχειρείται μέσα από τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, πρόσθεσε ότι από την κρίση του κορωνοϊού πλήττονται συνολικά 260.000 εργαζόμενοι και 60.000.

“Σε αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση των εισοδημάτων, αλλά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι ανάλογα με την περίοδο της κρίσης και της ύφεσης, σίγουρα η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να συντηρούν έως και 500.000 μισθών για πολύ καιρό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Σημείωσε δε ότι αυτό που θέλησε η Κυβέρνηση είναι να δράσει γρήγορα, κάνοντας μια μεγάλη παρέμβαση στην οικονομία κι εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το πέρας της πανδημίας, η οικονομία θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, έστω και με απώλειες.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που βίωσε με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία στην χώρα μας κορυφώθηκε το 2013. Τότε, πρόσθεσε, τα προβλήματα ήταν δομικά σε αντίθεση με σήμερα που “δεν βλέπουμε τον εχθρό για να ξέρουμε πού να σημαδέψουμε”.

Σε σχέση με την καθυστέρηση λόγω της παραπομπής των δύο “τραπεζικών” νομοσχεδίων για την έκτακτη Ολομέλεια της Κυριακής, ο κος Πετρίδης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών δεν θα οδηγήσουν τα νομοσχέδια εκτός των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των τραπεζών και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

“Κάποιες φωνές ξεφεύγουν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο”, είπε, προσθέτοντας ότι κάποια σημεία της φρασεολογίας για τα οποία υπήρξαν ενστάσεις, μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να μην αλλάξει η φιλοσοφία των νομοσχεδίων.

Όπως εξήγησε, ένα από τα εν λόγω νομοσχέδια διαμορφώθηκαν μετά από πιέσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τους ευρωπαίους επόπτες, ώστε οι αναστολές των δόσεων και των τόκων κεφαλαίου που θα γίνουν να μην θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια κι έτσι οι τράπεζες να μπορέσουν να αντέξουν, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι, από την στιγμή που εξασφαλίστηκε η αναστολή των δόσεων, τα χρήματα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και όχι στην επιδότηση παλαιότερων δόσεων.

Στην ερώτηση αν αναμένονται κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών από Δευτέρα, ο κος Πετρίδης σημείωσε ότι τα νομοσχέδια είναι πολύ συγκεκριμένα, με τις τράπεζες να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ώστε η ρευστότητα να περάσει στην οικονομία καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να υπάρχει κέρδος γι’ αυτές.

Επισήμανε δε ότι από την στιγμή που τα νομοσχέδια θα εγκριθούν, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναστείλουν την είσπραξη τόκων, εκτός κι αν ο πελάτης θέλει να εξυπηρετεί κανονικά και χωρίς διακοπή τα δάνειά του. Παράλληλα, θα γίνει σχεδιασμός ώστε να αρχίσουν να γίνονται δεκτές αιτήσεις για νέο δανεισμό για την πραγματική οικονομία, με τα νέα δάνεια να δίνονται από τις αρχές Μαΐου.

Send this to a friend