Ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια: Ανάγκη δημιουργίας χώρων για δειγματοληψίες
Την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων χώρων σε κάθε πόλη, τονίζουν τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, τα οποία ρίχνονται και αυτά στην μάχη για τις εξετάσεις ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου ανέφερε ότι πρόβλημα που παραμένει για την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων, είναι «το πού και πότε θα γίνεται η δειγματοληψία».
Θα ήταν καλά, σημείωσε, το Υπουργείο Υγείας να ορίσει σε κάθε πόλη, ένα χώρο στον οποίον να μπορούν να γίνονται δειγματοληψίες και είπε ότι στα κλινικά εργαστήρια θα απευθύνεται ο κόσμος που επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους.
Ο ιδιωτικός τομέας, είπε ο κ. Χαριλάου, έρχεται να συνδράμει με τα κέντρα του που έχουν την δυνατότητα αυτή τη στιγμή και με τον εξοπλισμό τους να συνεισφέρουν σε αυτό τον αγώνα που γίνεται κατά του κορωνοϊού.
Υπέδειξε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης των υπό διερεύνηση αντιδραστικών περιστατικών, θα αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για τελική επεξεργασία και αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου θα ενημερώνει τους πολίτες για το αποτέλεσμα της εξέτασής τους.
«Όταν γίνεται ένα τεστ στο ιδιωτικό εργαστήριο και βγει θετικό, θα θεωρείται ότι είναι υπό διερεύνηση και θα σταλεί και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) για να επιβεβαιωθεί. Αν επιβεβαιωθεί, τότε προχωρά η διαδικασία και δίνεται προς ανακοίνωση», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «έτσι γίνεται ένας συγκριτικός έλεγχος για να είμαστε όλοι σίγουροι ότι δουλεύουν οι μέθοδοι μας γιατί αυτό που γίνεται, είναι κάτι καινούργιο».
Διευκρίνισε ότι «εκείνο που θα καλύπτουμε εμείς, είναι το κομμάτι το οποίο δεν εμπίπτει στο Πρωτόκολλο που εφαρμόζει η Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, αν το 1420 κρίνει ότι κάποιος δεν εμπίπτει στα κριτήρια και δεν επιβάλλεται η εξέταση, όμως επιθυμεί να κάνει την εξέταση για δικούς του λόγους τότε θα απευθύνεται σε κλινικό εργαστήριο».
Έκκληση στον κόσμο να μην προστρέχει στα εργαστήρια αν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη
————————-
Ο κ. Χαριλάου απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μην προστρέχει στα εργαστήρια αν δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.
Πρώτα πρέπει, σημείωσε, να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό λέγοντας του την συμπτωματολογία τους και ακολούθως αν είναι αναγκαίο να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1420 για περαιτέρω οδηγίες.
«Αν το 1420 του πει απλώς να παραμείνει στο σπίτι για δεκατέσσερις ημέρες, αλλά επιθυμεί να κάνει το τεστ, τότε να απευθύνεται», είπε.
Τόνισε ότι για την προστασία όλων, ο πολίτης που επιθυμεί να κάνει την εξέταση σε ιδιωτικά εργαστήρια θα πρέπει πρώτα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία όπου θα του δοθούν οδηγίες για το τι θα κάμει.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποθέματα για αντιδραστήρια, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «ο κάθε ένας έχει πάρει τα μέτρα του έχει παραγγείλει και αυτό εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα τους που παρουσιάζουν έλλειψη ανά το παγκόσμιο».
Όπως είπε, η κάθε εξέταση υπολογίζεται ότι θα κοστίζει γύρω στα 130-150 ευρώ.
Τα εργαστήρια που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
———–
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα εργαστήρια που εντάσσονται προς το παρόν στον κατάλογο είναι:
1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)
2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS
3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη
4. Mendel Center for Biomedical Sciences
5. MyGene Molecular Diagnostics
6. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)
7. KP Lambrou Labs Ltd
8. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)
9. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics
10. NIPD Genetics (από Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020)
11. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center (από Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020).