Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πέραν του 300% αύξηση στη ζήτηση αντισηπτικών
Πέραν του 300% αύξηση στη ζήτηση αντισηπτικών

Πέραν του 300% αύξηση στη ζήτηση αντισηπτικών

Καταστάσεις και δεδομένα χωρίς προηγούμενο βιώνουν εδώ και ένα περίπου μήνα, οι βιομηχανίες που παράγουν απολυμαντικά χώρου και αντισηπτικά σκευάσματα στην Κύπρο, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση του κορωνοϊού στον πλανήτη. Μια τέτοια βιομηχανία, λειτουργεί στη βιομηχανική ζώνη Καλού Χωριού στην επαρχία Λάρνακας, όπου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Κώστα Κωνσταντίνου, συμβαίνουν γεγονότα χωρίς προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή αντισηπτικού υγρού από 500 λίτρα που ήταν το μήνα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, αυξήθηκε σε 1.500 λίτρα, δηλαδή τέσσερις περίπου χιλιάδες φιαλίδια των 250 ml, τον Μάρτιο. Με τα φιαλίδια όχι μόνο να γίνονται ανάρπαστα, αλλά «καθημερινά να διεξάγεται πόλεμος μεταξύ αυτών που θέλουν να αγοράσουν».

Ανάλογες καταστάσεις συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, παρατηρούνται και στις υπόλοιπες 3- 4 βιομηχανίες που ασχολούνται με την παραγωγή αντισηπτικού υγρού στην Κύπρο, με τους κατασκευαστές να υπολογίζουν ότι η ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος, ξεπέρασε το ποσοστό του 300% αύξησης κατά τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα, πάντα σε σχέση με τα ποσοστά παραγωγής στις αρχές του 2020. Ζήτηση, που όπως πρόσθεσε αυξάνεται βαθμιαία καθημερινά. Ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, ανάλογη εικόνα, επικρατεί και όσον αφορά τα εισαγόμενα αντισηπτικά, όπου και εκεί η αύξηση στη ζήτηση, είναι αλματώδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, στην περίπτωση της δικής του βιομηχανίας η παραγωγή αντισηπτικού δεν δύναται να αυξηθεί περαιτέρω, «αφού ούτε τα μηχανήματα τεχνικά μπορούν, αλλά ούτε και οι άνθρωποι αντέχουν σε μεγαλύτερους ρυθμούς πίεσης». «Κλείσαμε σχεδόν κάθε αλυσίδα παραγωγής άλλων προϊόντων και παράγουμε μόνο αντισηπτικά, με την ελπίδα να καλύπτουμε έστω και μερικώς τη ζήτηση από τους πελάτες μας», είπε ακόμη ο κ. Κωνσταντίνου.

Είπε επίσης ότι παραδοσιακά μεγάλες ποσότητες σε αντισηπτικά αγόρασαν πριν από την κρίση με τον κορωνοϊό, φάρμες, βιομηχανίες τροφίμων, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Σήμερα όμως, ζητούν να αγοράσουν Διευθύνσεις Τραπεζών, μεγάλων εργοστασίων, εταιρειών, εταιρειών καυσίμων, Φούρνοι κ.λπ., ώστε να τα διανείμουν στα μέλη του προσωπικού τους. Η ζήτηση αυτή, συνέχισε, προστίθεται στη ζήτηση που υπήρχε παραδοσιακά προηγουμένως, αλλά και στην τρομακτική αύξηση από τα νοικοκυριά.

 

Η αύξηση στη ζήτηση αντισηπτικών από τα νοικοκυριά, επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει αυξηθεί τρομακτικά σε όλα τα σημεία πώλησης. Εμπορικά καταστήματα, υπεραγορές και φαρμακεία. Με φαινόμενα μαζικής αγοράς από καταναλωτές, που δυστυχώς φτάνουν κάποιες φορές στην υπερβολή. Και το φαινόμενο δεν σταματά ως εκεί, τις τελευταίες μέρες καταναλωτές φτάνουν στο εργοστάσιο του και ζητούν να αγοράσουν σε ποσότητες αντισηπτικά και απολυμαντικά σκευάσματα. Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε επίσης, δυστυχώς δημιουργεί κρούσματα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Για παράδειγμα, ανέφερε, ένα φιαλίδιο των 250 ml αντισηπτικού, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πωλείται στο λιανικό εμπόριο, πάνω από πέντε ευρώ.

 

Ο κ. Κωνσταντίνου καταλήγοντας τόνισε ότι όσον αφορά τα απολυμαντικά χώρου, (όχι τα αντισηπτικά), παρατηρείται το φαινόμενο να κυκλοφορούν ποσότητες που η σύσταση τους δεν είναι κατάλληλη για την περίπτωση του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι Αγορονομικές και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Επίσης, εξέφρασε ανησυχίες για τις ποσότητες αλκοόλης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, αλλά και κάποιες άλλες εισαγόμενες ουσίες που είναι απαραίτητες, για την παραγωγή αντισηπτικών. «Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουν να μπορούν οι βιομηχανίες μας από μόνες τους να εξασφαλίζουν αυτά τα υλικά. Θα ήταν χρήσιμο το κράτος να λάβει μέριμνα και σε αυτό τον τομέα, καθώς η ζήτηση υλικών για παραγωγή αντισηπτικών και απολυμαντικών, αυξάνεται ραγδαία πάνω σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Send this to a friend