Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες υγείας του δημόσιου τομέα. Ζητούν προσωρινή απομάκρυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλούν το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τη διαχείριση των νοσοκομείων «πριν πάθουμε ακόμα χειρότερα».
Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν λόγο για απουσία, απραξία, ολιγωρία και ανικανότητα. Υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λεμεσού από το βράδυ της Τετάρτης, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε γιατρό του νοσοκομείου αλλά και στον διευθυντή της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου «δεν μπορεί να την περιγράψει κανένας διότι εκτός όλων των άλλων, ακόμα και στη διαδικασία της δειγματοληψίας δεν ήρθε ένας άνθρωπος από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να μας βοηθήσει και όταν επικοινωνήσαμε με τον ΟΚΥπΥ μας απάντησαν ότι υπάρχει υπεύθυνος νοσηλευτής για τις λοιμώξεις».
«Πρέπει να λέμε ωμές αλήθειες. Κάθε μέρα που ξυπνούμε παρουσιάζεται μπροστά μας και ένα χειρότερο σενάριο από το προηγούμενο. Ήδη φθάσαμε τα τρία νοσοκομεία που έχουν μπει σε καραντίνα ή σε ημικαραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Η κατάσταση χειροτερεύει. Για το Νοσοκομείο Λεμεσού η κατάσταση είναι χειρότερη από την Πάφο. Ούτε επιδημιολογική μονάδα ήρθε, ούτε ο ΟΚΥπΥ. Δεν έχουμε εκτελεστικό διευθυντή.
Έχουν μείνει όλοι στη Λευκωσία και δίνουν γραπτές οδηγίες με τα κινητά και τα κομπιούτερ», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι «είμαστε ακέφαλοι διότι ο περιφερειακός διευθυντής εξήγγειλε πως όλη τη διοίκηση θα την κάνει από το σπίτι του μέσω του κινητού και του διαδικτύου. Πραγματικά κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Σε αυτή τη φάση πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να επιστρέψουν στο υπουργείο Υγείας, διότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη και πίστη πλέον ότι ο ΟΚΥπΥ θα τα βγάλει πέρα, να αναλάβει το Υπουργείο και μετά βλέπουμε».
«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο ΟΚΥπΥ από μόνος του δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δημόσια νοσοκομεία. Τρανό παράδειγμα το νοσοκομείο της Πάφου, η περίπτωση του νοσοκομείου της Λεμεσού το οποίο έχει μείνει ακέφαλο και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να παρέμβει για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», ανέφερε με τη σειρά του στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης.
Ακόμα πιο καυστικός ήταν στις δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας ο οποίος επίσης ζήτησε την επιστροφή των νοσηλευτηρίων στη διοίκηση του υπουργείου Υγείας.
«Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένας αδύναμος κροίκος ο οποίος απειλεί όλους τους σχεδιασμούς και αυτός ο αδύναμος κροίκος ονομάζεται ΟΚΥπΥ».
Ως ΠΑΣΥΚΙ, «είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε, την απουσία, την απραξία, την ολιγωρία του ΟΚΥπΥ. Η σημερινή κατάσταση που βιώσαμε στο νοσοκομείο Λεμεσού που ενώ γνώριζαν από χθες βράδυ για τα θετικά κρούσματα τόσο του γιατρού όσο και του διευθυντή και δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα, δεν μπορεί να περιγραφεί. Σήμερα το νοσηλευτήριο ήταν εντελώς ακυβέρνητο, χωρίς πλάνο δράσης και αντιμετώπισης των συγκεκριμένων δεδομένων. Ο ΟΚΥπΥ κατέφθασε στο νοσοκομείο μετά τις 2 το μεσημέρι. Τι να τους κάνουμε μετά το μεσημέρι;», διερωτήθηκε.
Δεν υπάρχει ταχύτητα στην προμήθεια αναλωσίμων
Ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει συντονισμός από τις υπηρεσίες για την έγκαιρη προμήθεια αναλωσίμων ειδών, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το έργο των επαγγελματιών υγείας» και εξέφρασε την ανησυχία του «για το μέχρι πού μπορούν να μας φτάσουν τα αναλώσιμα διότι μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση για τις ποσότητες που υπάρχουν. Ξέρουμε μόνο ότι έχουμε».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ έκανε αναφορά και στον αργό ρυθμό, όπως είπε «με τον οποίο φθάνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα προστατευτικά είδη στα νοσοκομεία». Από την ενημέρωση «που έχουμε από τον ΟΚΥπΥ και το υπουργείο Υγείας, αναλώσιμα, προς το παρόν τουλάχιστον υπάρχουν. Ωστόσο έρχονται πάντα καθυστερημένα και σε μικρότερες ποσότητες από αυτές που ζητάμε». Σε κάποια νοσοκομεία, πρόσθεσε, «παρατηρείται μεγαλύτερο πρόβλημα και σε ό,τι αφορά τις προστατευτικές στολές».
Για την προμήθεια αναλωσίμων, υπέδειξε ο κ. Πετέλης, «πρέπει να υπάρχει περισσότερος συντονισμός και ταχύτητα. Για παράδειγμα στην Πάφο δεν είχαν ειδικές στολές και είδαμε τι έγινε με τη μετάδοση του ιού στο προσωπικό. Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία που ακολουθείται τώρα θα αλλάξει. Το προσωπικό πρέπει να προστατεύεται για να παραμένει υγιές και να μπορεί να περιθάλπτει ασθενείς. Έχουμε ήδη μεγάλες απώλειες και πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται για να τα βγάλουμε πέρα».
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παράπονα εκφράστηκαν και από αναισθησιολόγους οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν έγκαιρα στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα.
Έτοιμο για εργαστηριακές εξετάσεις το Παν/μιο Κύπρου
Έτοιμο για να προσφέρει εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του εξειδικευμένου εργαστηρίου καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, «ήδη ο πρύτανης έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ενημερώνοντάς τον σχετικά».
Όπως εξήγησε ο κ. Κωστρίκης, «το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το εργαστήριο στη διάθεση του υπουργείου Υγείας αλλά μέχρι τώρα δεν προέκυψε κάποια συνεργασία». Αυτή τη στιγμή, «με την ανάγκη για εργαστηριακές εξετάσεις να μεγαλώνει εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε. Άποψή μου είναι ότι πρέπει τώρα να αρχίσουν να γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις και από άλλα εργαστήρια, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε, εξάλλου, ότι «είναι εις γνώσιν μου ότι και ιδιωτικά εργαστήρια στη Λευκωσία παρέχουν αυτή την υπηρεσία, ενώ ενημερώθηκα ότι και εργαστήριο ιδιωτικού νοσηλευτηρίου προετοιμάζεται για να προσφέρει αυτές τις εξετάσεις».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν διαθέσιμα αντιδραστήρια στην αγορά αφού επίσημα έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων διεθνώς, ο καθηγητής ανέφερε ότι «χρησιμοποιούνται κι άλλες μέθοδοι για τον κορωνοϊό». «Εγώ θεωρώ ότι γίνεται μια προσπάθεια εξοικονόμησης των αντιδραστηρίων, η οποία είναι παράξενη κατά την άποψή μου. Στους ασθενείς πρέπει να ξαναγίνεται τεστ για να επιβεβαιώνουμε ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Δεν ξέρω γιατί ακολουθείται αυτή η τακτική». «Άποψη μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στην Κύπρο και στον ιδιωτικό τομέα για να παρακολουθήσουμε σωστά την κατάσταση», κετέληξε.
Όπως αναφέρουν πληφορίες του «Φ», αρκετοί πολίτες από τους οποίους δεν έγινε δειγματοληψία όταν επικοινώνησαν με το 1420 αποτάθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας το ποσό των €130 για την εξέταση.