Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Είναι η ώρα» και στη Λάρνακα
«Είναι η ώρα» και στη Λάρνακα

«Είναι η ώρα» και στη Λάρνακα

Αλυσίδα έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο «Είναι η ώρα», σχημάτισαν χθες από τις 11 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, δεκάδες γυναίκες, οι οποίες πραγματοποίησαν στάση εργασίας μίας ώρας, διεκδικώντας το αυτονόητο.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς από όλη την Κύπρο διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το παρών τους έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έδωσαν μεταξύ άλλων δεκάδες εργαζόμενες και όχι γυναίκες, εκπρόσωποι και στελέχη πολιτικών κομμάτων αλλά και νοικοκυρές οι οποίες ανέφεραν πως «πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν πρέπει να τιμούμε την ημέρα της γυναίκας μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε μέρα και ότι είναι στα δικά μας χέρια να το επιβάλουμε».

Εκπρόσωποι όλων των γυναικείων οργανώσεων αναφέρθηκαν στη σημερινή ημέρα και ανέφεραν πως «Είναι η ώρα» για τερματισμό κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για μηδενική ανοχή στον σεξισμό, στις διακρίσεις και στα έμφυλα στερεότυπα, για εφαρμογή των νομοθεσιών και δημιουργία δομών προστασίας και στήριξης, για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, για εξάλειψη όλων των διακρίσεων στο χώρο εργασίας αλλά και για να ακουστεί πλέον η φωνή τους.

Στην εκστρατεία συμμετείχε και η Ευανθία Σάββα βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «είμαστε σήμερα έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση της πόλης για να διεκδικήσουμε όλες οι γυναίκες, με την απουσία από την εργασία μας, το αυτονόητο. Οσο  εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπα, βία κατά των γυναικών και ανισότητα στην εργασία και τις συντάξεις αλλά και σεξισμός σε όλα τα επίπεδα, εμείς οι γυναίκες θα αγωνιζόμαστε δίνοντας το μήνυμα ότι όλα αυτά, εν έτη 2020, πρέπει να σταματήσουν».

Από την πλευρά της η Ράνια Ευριπίδου ανέφερε ότι είχε υποστεί παιδική σεξουαλική κακοποίηση, πως κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία 30 χρόνια μετά, γιατί τότε ένοιωσε έτοιμη και σημείωσε πως η υπόθεση στο δικαστήριο ξεκίνησε 4 χρόνια μετά την καταγγελία και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά με το Δικαστήριο να την δικαιώνει, με αποτέλεσμα «να υπάρχει πλέον προηγούμενο».

Πρόσθεσε πως «η δική μου περίπτωση αποτελεί πλέον προηγούμενο και σημαίνει  ότι όποια κοπέλα βιώνει οποιουδήποτε είδους βίας και από οποιοδήποτε άτομο, μπορεί να την καταγγείλει μετά από 20 και πλέον χρόνια όταν νοιώθει έτοιμη».

Ενας από τους λιγοστούς άνδρες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο Διομήδης Διομήδους, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε πετύχει πολλά στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, ωστόσο έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε για την δικαίωση της γυναίκας. Στο θέμα της ισότητας των φύλων, το αδύνατο μέρος που δέχεται την αδικία, την διάκριση και την ανισότητα είναι η γυναίκα».

Πρόσθεσε ότι «ενώ οι γυναίκες είναι δυναμικότατες και αποδεικνύουν σε κάθε φάση της ζωής, επαγγελματική, οικογενειακή, κοινωνική και άλλη, πως έχουν όλα τα φόντα και προσόντα, εντούτοις το πατριαρχικό σύστημα και η ανδροκρατία της Κύπρου, μεταξύ άλλων χωρών, δεν αφήνουν το γυναικείο δυναμικό να δώσει τα μέγιστα. Όλα αυτά θα διορθωθούν ακόμα και με συνταγματικές ρυθμίσεις και όταν εμείς οι άνδρες τολμήσουμε να παραδεχθούμε ότι μόνο έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα και πως χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα και η νοοτροπία» κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Send this to a friend