Σπατάλη Φαγητού στην ΕΕ
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ΕΕ παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο.
Η Κύπρος είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των κρατών μελών. Μόνο η Ολλανδία με 542 κιλά ανά άτομο και το Βέλγιο με 345 κιλά ανά άτομο βρίσκονται πιο ψηλά στον σχετικό κατάλογο από την Κύπρο, η οποία ακολουθεί στην τρίτη θέση με 345 κιλά απορριμμάτων τροφής ανά άτομο.
Η δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σ’ένα ευρύ φάσμα τομέων. Πιο συγκεκριμένα, τα εκατομμύρια κιλά τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο συνδέονται άμεσα με την σπατάλη πολύτιμων πόρων όπως είναι το νερό, το έδαφος και η ενέργεια. Επίσης, η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά και στην κλιματική αλλαγή, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, καθώς 170 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται από τα απόβλητα τροφίμων. Ταυτόχρονα, η σπατάλη τροφίμων, εκτός από ηθικό πρόβλημα, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς τις διαφορές που υπάρχουν στις διατροφικές συνήθειες των νοικοκυριών ακόμα και στον αναπτυγμένο κόσμο με την ύπαρξη 43 εκατομμυρίων ανθρώπων να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές γεύμα, αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πρόβλημα με κόστος που ανέρχεται στα 143 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Επίσης, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί πρόβλημα αναφορικά και με τη δυνατότητα σίτισης του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη μας.
Στην ΕΕ, οι τομείς που συμβάλουν περισσότερο στη δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων είναι τα νοικοκυριά, με ποσοστό 53%, και η μεταποίηση, με ποσοστό 19%.
Συχνά οι καταναλωτές δεν αναγνωρίζουν τη σπατάλη τροφίμων ως ένα σημαντικό πρόβλημα ενώ αγνοούν και τις αιτίες του. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου, οι ενδείξεις για την ημερομηνία λήξης ή κατανάλωσης στα τρόφιμα δεν γίνονται κατανοητές από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στοχεύει κι άρα αναπτύσσει δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία στη γεωργία με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών με τη χρήση λιγότερων πόρων με σκοπό τη σίτιση ενός όλο και αυξανόμενου πληθυσμού. Στο ίδιο μήκος κύματος, στοχεύει και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα στάδια που μεσολαβούν ανάμεσα στην παραγωγή τους και στη διάθεση στον καταναλωτή.
Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και αξιολογώντας προσεκτικά τις ανάγκες μας, μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση της απόρριψης τροφίμων.