Η πόλη μας θα φιλοξενήσει κάτι που θα σας συναρπάσει! Έρχεται το DecaMan… Διαβάστε τη συνέντευξη του Γουάιν Κερτζ
Η Λάρνακα ετοιμάζεται μέσα στο 2021 να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στα χρονικά μία τεράστια διοργάνωση, το εκπληκτικό DecaMan.
Πρόκειται για ένα αγώνα όπου για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις και να… τερματίσεις επιβάλλεται να έχεις αστείρευτες αντοχές, θέληση και αποφασιστικότητα. Πέρα βέβαια από την άθληση που αποτελεί το νούμερο ένα χρειάζεται να είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις τα όρια σου.
Εδώ μιλάμε για 38 χιλιόμετρα κολύμβηση, 1800 χιλιόμετρα ποδηλασία και 422 χιλιόμετρα τρέξιμο. Συνεχόμενα. Είναι σαν να βγάζεις 10 φορές το IronMan. Και όλα αυτά μέσα από το DecaMan που σύντομα θα έρθει στην Κύπρο και την Λάρνακα.
Απ’ ευκαιρίας αυτής της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο ο ιδρυτής του DecaMan, Γουάιν Κερτζ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο LarakaSports για το γεγονός ότι έρχεται στην Κύπρο το DecaMan, τι περιμένει από τη διοργάνωση και μας αναφέρει και τι είναι αυτό που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του DecaMan τον Απρίλιο του 2021 στην Κύπρο.
Ο Κερτζ είναι ένας από τους ελάχιστους αθλητές που έχει καταφέρει να τρέξει και να έχει τόσες διακρίσεις σε τέτοιου είδους αγώνες. Δοκίμασε ξανά και ξανά τα όρια του και αυτό είναι κάτι που τον συναρπάζει ακόμη και σήμερα. Ο Κερτζ είναι και συγγραφέας…
Απολαύστε την συνέντευξη του στο LarnakaSports.
Δεν είναι η πρώτη σας φορά στην Κύπρο,έτσι; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Λάρνακα;
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Λάρνακα και είναι πολύ διαφορετική από τη Λεμεσό. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάπτυξη εδώ στη Λάρνακα σε σχέση με τη Λεμεσό. Επίσης, αυτό που παρατήρησα σε σχέση με την Ελλάδα που ήμουν πριν έρθω εδώ, είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στους ανθρώπους. Εδώ είναι πολύ καλύτεροι οι άνθρωποι. Θα σου μιλήσουν όλοι, θα σε καλημερίσουν. Είναι πολύ μικρότερη η κοινωνία. Είδα ότι είναι πολύ διαφορετικό το παραλιακό μέτωπο σε σχέση με τη Λεμεσό, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακό αυτό. Όσο μεγαλώνω μου αρέσει να φεύγω από την πολυκοσμία και το θόρυβο των μεγαλουπόλεων. Επομένως μου αρέσει που είναι μία μικρή κοινωνία, ότι ο κόσμος είναι πιο «ζεστός» και δεν είσαι μέσα στη φασαρία. Αυτό μου αρέσει και το θεωρώ πολύ θετικό».
Το 2021 το DecaMan έρχεται στην Κύπρο για πρώτη φορά. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αποδεχθείτε αυτή την πρόκληση για να το φέρετε στο νησί;
«Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στην ερώτηση. Το πρώτο ήταν το πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε αθλητές από την Ευρώπη να συμμετέχουν σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα στις αρχές του χρόνου. Οι περισσότεροι μεγάλοι αγώνες γίνονται μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου, έτσι η ιδέα ήταν, «Μπορούμε να έχουμε ένα αγώνα νωρίτερα;». Οι καιρικές συνθήκες… Είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ο καιρός και θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε το μέρος της κολύμβησης σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός μέσα στη θάλασσα και όχι σε πισίνα. Από το 1992 είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σε θάλασσα. Ο πρώτος αγώνας τριάθλου ξεκίνησε μέσα από τη θάλασσα το 1976 στο Σαν Ντιέγκο και αυτή ήταν η λογική του αγώνα. Ένα μεγάλο προσόν επίσης είναι ότι η Κύπρος είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη και δεν μπορείς να χάνεις ένα μεγάλο αγώνα και να μεταφέρεις τους αθλητές σε ένα μικρό χωριό χωρίς πολύ μεγάλες αποστάσεις».
Η Λάρνακα είναι μία πόλη με πλούσια αθλητική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό για σας αυτό;
«Βοηθάει στα σίγουρα και αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα. Σήμερα στις 7 το πρωί δεν είδα μόνο ανθρώπους να τρέχουν μόνο στην παραλία αλλά και στο δρόμο. Πρέπει να ήταν 40 πολύ καλοί ποδηλάτες, οπότε το περιβάλλον βοηθάει στο να δημιουργηθεί μία τέτοια συνθήκη. Βοηθάει απίστευτα πολύ και είναι σημαντικό ότι η κοινωνία μπορεί να το πάρει αυτό, να το δει θετικά και να το αγκαλιάσει. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι συνθήκες της Κύπρου και το κλίμα και ότι ο κόσμος της ήδη είναι έξω στους δρόμους και κάνει αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι ίσως έρθουν και κάποιοι περισσότεροι κοντά μας».
Πόσες εγγραφές θα θέλατε να έχετε στον πρώτο χρόνο για να είστε ικανοποιημένοι; Επίσης τι είναι ακριβώς το DecaMan;
«Πρώτα είναι το τρίαθλο. Είναι 38 χιλιόμετρα κολύμβηση, 1800 χιλιόμετρα ποδηλασία και 422 χιλιόμετρα τρέξιμο. Συνεχόμενα. Είναι σαν να βγάζεις 10 φορές το IronMan. Κοιμάσαι απλά δυο ώρες και επιστρέφεις στον αγώνα».
Πόσες μέρες πάει αυτό;
«Είναι 13 μέρες. Το Παγκόσμιο ρεκόρ είναι 8 μέρες και κάτι αλλά ο μέσος όρος είναι 11 μέρες. Έχουμε έξι αγώνες μέσα στο DecaMan, Είναι το DecaMan, το DecaManτο 1 επί 10, είναι το πέντε φορές, έχουμε ένα extreme αγώνα και μετά το διπλό. Έξι αγώνες. Δεν σημαίνει ότι αυτός που συμμετέχει σε ένα αγώνα συμμετέχει σε όλους. Οπότε είναι διάφορες κατηγορίες. Για μένα 40 αθλητές είναι αρκετά καλός αριθμός. Είναι μεν μικρός αριθμός αλλά είναι πάρα πολύ ακριβός αγώνας».
Πόσο κοστίζει για κάποιον που θέλει να συμμετάσχει;
«Περίπου 8000 ευρώ εύκολα. Φέρνουν μαζί τους ομάδα που πρέπει να τους βοηθήσει σε όλα τα θέματα».
Τι κερδίζουν οι αθλητές που θα λάβουν μέρος;
«Μαζεύεις βαθμολογία καθ’ όλη τη διάρκεια. Είναι επίσημος αγώνας, εγγεγραμμένος και πιστοποιημένος από την παγκόσμια ομοσπονδία τριάθλου. Έχουμε ηλικιακές κατηγορίες για τους κάθε τρεις πρώτους χρηματικά έπαθλα από την παγκόσμια ομοσπονδία, οπόταν πρέπει να συμμετέχεις σε πολλούς αγώνες. Όχι σε όλα τα DecaMan, αλλά αυτός ο αγώνας έχει πάρα πολλούς βαθμούς».
Θα λάβετε μέρος εσείς;
«Θα το ήθελα πολύ. Έχω κάνει αμέτρητους αγώνες. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα γίνει αγώνας όπου ο αθλητής είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Οι αθλητές είναι υπεύθυνοι στο να παρέχουν τα πάντα στον εαυτό τους, εκτός από την κολύμβηση που θα γίνει στον αγωνιστικό χώρο που θα γίνει και το DecaMan. Μετά θα βγει μία πολύ δύσκολη πορεία η οποία θα είναι από το Τρόοδος και θα περάσουν από διάφορα χωριά όπου οι αθλητές θα πρέπει να είναι αυτόνομοι. Δεν τους παρέχουμε καμία βοήθεια σε κανένα επίπεδο και πρέπει να βγάλουν τον αγώνα μόνοι τους».
Έχετε τεράστιες επιτυχίες και πολλές διακρίσεις σε δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να θέλετε να δοκιμάζετε τα όρια σας;
«Μου κάνουν πολλές φορές αυτή την ερώτηση. Είναι κάτι που δοκιμάζεσαι πόσο σκληρά μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου. Όχι φυσικά να πεθάνεις αλλά γίνεται μία κατάσταση που ουσιαστικά «τρέχει» 70% από το μυαλό σου και όχι από το σώμα σου, μαθαίνεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου όταν κάνεις ένα τέτοιο αγώνα. Γιατί να το κάνω; Αλλάζει την ζωή σου. Όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους και να τελειώνουν ένα αγώνα, σωματικά είναι κομμάτια αλλά συναισθηματικά σου αλλάζει τη ζωή. Σκέψου το με αυτό τον τρόπο. Εγώ το σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο. Το πιο δύσκολο πρόβλημα που μπορείς να έχεις στην ζωή από ένα πελάτη, όταν τελειώσεις αυτό τον αγώνα σημαίνει ότι έχεις ξεπεράσει το πρόβλημα σε οποιοδήποτε επίπεδο μπορεί να υπάρχει στην άλλη σου ζωή, οπότε μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα, γιατί έχεις κάνει ένα τέτοιο αγώνα, έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου. Δεν είναι εγωιστικό. Δεν είναι ότι το κατάφερα εγώ. Μιλάμε για πολύ ωραίους ανθρώπους και είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν την υπομονή και όταν θα αγωνιστούν είναι άλλοι άνθρωποι. Πρέπει να το δεις όταν γίνεται. Είναι πραγματικά αξεπέραστη εμπειρία. Αγωνίζομαι 34 χρόνια και τα τελευταία πέντε χρόνια μόνο στην Ευρώπη αυτό τον χρόνο έχουμε 6 ή 7 διοργανώσεις, πέντε στην Αμερική κάτω από την σημαία της παγκόσμιας ομοσπονδίας τριάθλου. Ο μέσος όρος ηλικίας, και αυτό είναι ενδιαφέρον, είναι 42 με 43 ετών. Οι άνθρωποι που θα το κερδίσουν αυτό στην Κύπρο πρέπει να είναι 54-55 χρόνων. Αυτοί θα το κερδίσουν…».
Έχετε γράψει και κάποια βιβλία. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την συγγραφή βιβλίων;Τι μηνύματα στέλνετε μέσα από τα βιβλία σας;
«Το πρώτο ήταν για να δώσω κάτι πίσω στο άθλημα. Ήθελα να δώσω στον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει και κάτι μετά το IronMan. Όλοι πίστεψαν ότι αυτό ήταν όριο. Ήταν το πρώτο ότι ήθελα να πω στον κόσμο ότι μπορεί να το δοκιμάσει. Έχει μέσα πολλά πράγματα, όπως πρόγραμμα προπόνησης. Τα άλλα βιβλία ήταν από τον αγώνα που έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ στην Ιταλία το 2013 και είναι και η ιστορία του τι έγινε. Ήταν μία τρελή ιστορία. Σπασμένα κόκκαλα, χτυπήθηκα από αυτοκίνητο. Θέλω να πετύχω πράγματα. Δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα. Το πώς να μπορέσω να βάλω στόχους με μία διαφορετική οπτική και το τελευταίο βιβλίο ήταν με το «10». Μερικά από τα βιβλία πιστεύω ότι ήταν η έμπνευση για κάποιους ανθρώπους».
Ποιο είναι το όραμα σας για τον αγώνα που αρχίζει στην Κύπρο;
«Ο πρώτο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό χώρο που να μπορεί να είναι στη Μεσόγειο θάλασσα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και είναι σημαντικό να δημιουργηθεί. Και το τυπικό είναι ότι όλοι αυτοί αγώνες τόσα χρόνια γίνονται σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες, εννοώντας και πολύ κρύο. Αυτό είναι το όραμα μας να αγωνιστούμε και στη Μεσόγειο, να μπορέσουμε να κάνουμε τον αγώνα μέσα στη θάλασσα που είναι πολύ σημαντικό και πετύχουμε. Η ευχή μου είναι ότι ο αυτόβοηθούμενος αγώνας είναι αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Κύπρο. Είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα. Αλλά γίνεται σε δυο αθλήματα μόνο. Την ποδηλασία ή μόνο στο τρέξιμο και ποτέ στο τρίαθλο εκτός από φέτος. Αν καταφέρουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα και εδώ… θα είναι ο διαγωνιζόμενος και δυο ακόμη άτομα γι’ βοήθεια. Είναι 28 μέρες αγώνας και έχουμε 18 άτομα. Είναι τρελό. Θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα».