Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με έξι νέες εγγραφές εμπλουτίστηκε ο Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ. Πρόκειται για απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2019 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Συγκεκριμένα, οι νέες εγγραφές αφορούν τα ακόλουθα στοιχεία:

Κυπριακές Φωνές: Μουσική Παρέα «Μούσα», Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Ευαγόρας Καραγιώργης (μουσικοσυνθέτης, εκπαιδευτικός), Δρ. Αντιγόνη Πολυνείκη (μουσικολόγος).

Ελιά- καλλιέργεια, παράγωγα, χρήσεις: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Δήμος Τσερίου, Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτίου, Προσφυγικό Σωματείο Καλού Χωριού Καπούτι, Εκκλησιαστική Επιτροπή Καπουτίου. Το στοιχείο είναι υπό διεύρυνση το 2020 με την ένταξη νέων κοινοτήτων και φορέων.

Ο γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου: παραδοσιακές πρακτικές, τεχνικές παρασκευής και εθιμική ζωή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Δήμος Ακανθούς, Δήμος Αθηένου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, Κοινοτικό Συμβούλιο Δοράς, Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου, Δήμος Λευκονοίκου, Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας, Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειό- Αυδήμου, Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου, Λαογραφικός Όμιλος Ριζοκαρπάσου.

Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου: Ο Δήμος Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, οι ιδιοκτήτες των τοπικών ταβερνών και των αιθουσών δεξιώσεων, οι οποίοι είναι και οι ειδικοί στην προετοιμασία και στο καλό ψήσιμο του οφτού, καθώς και ο κόσμος της Αθηένου που εξακολουθεί να κάνει το παραδοσιακό οφτό της Κύπρου στο σπίτι του, αποτελούν τους φορείς που σχετίζονται με το προτεινόμενο στοιχείο. Αυτοί οι φορείς είναι και οι κύριοι συνεχιστές του στοιχείου. Το παραδοσιακό οφτό της Κύπρου προσφέρεται σε όλη την Κύπρο, με παραλλαγές στο κρέας, στο ψήσιμο, στη γεύση και στο άρωμα.

Μαξίλλες Λυσού: Κοινότητα Λυσού, Σύνδεσμος Αποδήμων Λυσού. Οι μαξίλλες είναι ένα ιδιαίτερο είδος παστού σύκου που συναντάται στη Λυσό και στη γύρω περιοχή. Στην κοινότητα Λυσού γινόταν μεγάλη παραγωγή και εμπορία των μαξίλλων. Μεγάλες ποσότητες αποστέλλονταν σε χοντρέμπορους στη Λευκωσία και στην Πάφο. Μέχρι και στην Αίγυπτο είχαν φτάσει λόγω της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας που υπήρχε. Παρασκευή παστών σύκων γινόταν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Περισσότερο γνωστά είναι τα παστά σύκα της περιοχής του Πύργου Τυλληρίας τα οποία κατασκευάζονται με μικρά άσπρα σύκα και με διαφορετικό τρόπο παραγωγής και διατήρησης.

Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζυμώματα Ριζοκαρπάσου: τρόποι παρασκευής και εθιμική ζωή: Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου ενοριών Λεκού, Ανάβρυσης και Αγίας Τριάδας.

Επίσης, η κοινότητα Κοιλανίου προστέθηκε στην υφιστάμενη εγγραφή «Πασχαλινά Έθιμα».

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εξετάστηκαν από Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελούμενη από τους ακόλουθους:

  • Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών
  • Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρος Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
  • Εύη Φιούρη, Εκπρόσωπος Τμήματος Αρχαιοτήτων
  • Δρ Άγγελ Νικολάου – Κονναρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Εμπειρογνώμονας ΑΠΚ
  • Δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Εμπειρογνώμονας ΑΠΚ
  • Αγνή Παπαευσταθίου, Ειδική Σύμβουλος για θέματα ΑΠΚ

Προκηρύσσεται, επίσης, ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το 2020, με σκοπό τον εμπλουτισμό του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση της διαδικασίας είναι 28 Φεβρουαρίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, τα εγγεγραμμένα στοιχεία και τη διαδικασία συμπερίληψης στον Εθνικό Κατάλογο μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Πηγή: philenews

Send this to a friend