
Στο ΤΟΜ οι δύο πρώτοι οδηγοί για αφαίρεση άδειας
Τις δύο πρώτες σοβαρές περιπτώσεις παραβατών οδηγών έστειλε η Τροχαία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, με σκοπό να τους ανακληθεί η άδεια οδήγησης, πέραν των ποινικών μέτρων που έχουν ληφθεί εναντίον τους.
Μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και της απόφασης των υπουργών Μεταφορών και Δικαιοσύνης να ανακαλείται ή αναστέλλεται η άδεια οδήγησης για όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και συμπεριφέρονται ως ραλίστες, η Τροχαία άρχισε την υλοποίησή της. Ο πρώτος οδηγός για τον οποίο ζητήθηκε η ανάκληση της άδειας, είναι ο 23χρονος που κινούνταν με 180 χλμ και είχε δημοσιοποιήσει το κατόρθωμά του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Γιάννης Γεωργίου, επιστολή στον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων του ΤΟΜ στάληκε και για άλλο οδηγό που πιάστηκε προχθές στην περιοχή των Λατσιών, να οδηγεί ενώ σε έλεγχο νάρκοτεστ βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης, ενώ την ίδια ώρα είχε παραβιάσει το όριο ταχύτητας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Έφορος Μηχανοκίνητων Οχημάτων έχει εξουσία να αναστείλει ή να ακυρώσει την άδεια οδήγησης κάποιου και ο επηρεαζόμενος μπορεί εντός 14 ημερών να υποβάλει ένσταση. Αν αυτή απορριφθεί, τότε σε περίπτωση ακύρωσης, θα πρέπει να παρακαθίσει σε επανεξέταση για απόκτηση άδειας, ενώ όταν πρόκειται για άτομο που κάνει χρήση ναρκωτικών θα παραπέμπεται σε Ιατροσυμβούλιο για ν’ αποφασίζει την ικανότητά του να αποκτήσει άδεια οδηγού.
Σε περίπτωση που το ΤΟΜ αφαιρέσει ή αναστείλει την άδεια οδήγησης κάποιου, θα ενημερώνει την Τροχαία ώστε το όνομά του να μπαίνει στη βάση δεδομένων για να είναι ενήμερα όλα τα περιπολικά για σκοπούς ελέγχου.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, σύντομα και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που η Τροχαία όταν εντοπίζει έναν οδηγό να κινείται με υπερβολική ταχύτητα, ή ενώ έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, θα κινεί τις διαδικασίες για αφαίρεση της άδειας οδήγησής του. Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν θα ζητείται από την Τροχαία να αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης κάποιου αν έχει υπερβεί κατά 10 ή 20% το όριο ταχύτητας ή αλκοόλ. Θα κινούνται όμως οι διαδικασίες για την άμεση καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο, εξήγησε. Είπε τέλος ότι αν ένας κινείται με υπερβολική ταχύτητα τόσο στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητόδρομους παραβιάζοντας το όριο σε σημείο που γίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους οδηγούς, τότε εκτός από τη σύλληψη θα αντιμετωπίζει και θέμα ακύρωσης της άδειάς του.
Πηγή: Φιλελεύθερος