Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προσπάθεια να μονιμοποιήσουν αορίστου χρόνου
Προσπάθεια να μονιμοποιήσουν αορίστου χρόνου

Προσπάθεια να μονιμοποιήσουν αορίστου χρόνου

 

 

Προσπάθεια για μονιμοποίηση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, καταβάλλουν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, με δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες τη Δευτέρα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, επιχειρείται ένταξη των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, με διαδικασία η οποία δεν θα συγκρούεται με το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, ωστόσο οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου θα αποκτούν μέσω μετάταξής τους στο Δημόσιο, τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, καθώς και το καθεστώς μονιμότητας του δημόσιου υπαλλήλου. Βάσει της πρότασης, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού θα καταρτίζει πίνακα, στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των αορίστου καθώς και τα καθήκοντα για τα οποία έχουν προσληφθεί. Ο πίνακας θα προωθείται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), ενώπιον της οποίας θα τίθενται και ενστάσεις που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.
Ο τελικός πίνακας θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα δημιουργούνται στη δημόσια υπηρεσία ισάριθμες θέσεις, οι οποίες θα ονομάζονται ως νέες θέσεις πρώτου διορισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως για σκοπούς μονιμοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η ΕΔΥ θα εξετάζει τις αιτήσεις για να αποφασίσει ποιοι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου θα διοριστούν.
Μάλιστα, εφόσον κριθεί αναγκαίο θα μπορεί να προχωρεί σε προφορικές συνεντεύξεις. Εξάλλου η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, προβλέπει όπως οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου καταστούν θεσμικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και να ενταχθούν στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη δημόσια υπηρεσία. Όπως επισημαίνεται, τροποποίηση του νόμου είναι αναγκαία για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend