Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να επισκέπτονται μια φορά τον χρόνο οδοντίατρο της επιλογής τους για καθαρισμό δοντιών, υπό την προϋπόθεση ότι ο οδοντίατρος θα έχει συμβληθεί με το σύστημα. Παράλληλα με τον οδοντιατρικό καθαρισμό οι δικαιούχοι θα υποβάλλονται και σε έλεγχο της στοματικής κοιλότητας με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό σοβαρών παθήσεων. Οι κανονισμοί λειτουργίας των οδοντίατρων στο ΓεΣΥ έχουν ανακοινωθεί και θα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.
Οδοντιατρικός Σύλλογος και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ακολούθως θα συζητήσουν το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας -πόσο δηλαδή θα αποζημιώνεται ο καθαρισμός δοντιών- τη μόνη οδοντιατρική υπηρεσία που θα καλύπτει το σύστημα. Ο ΟΑΥ προϋπολόγιζε αρχικά 10 εκατ. ευρώ για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες. Το ποσό ωστόσο δεν θεωρείται επαρκές με τους οδοντίατρους να υποστηρίζουν ότι με αυτό τον προϋπολογισμό η αμοιβή τους θα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Μιλώντας στο «Π» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βρασίδας Φιλιππίδης είπε πως στους κανονισμούς υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, όπως για παράδειγμα ότι οι οδοντίατροι που θα επιλέξουν να συμβληθούν με το σύστημα θα πρέπει να έχουν ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης ή το γεγονός ότι δεν παρέχεται το δικαίωμα στον οδοντίατρο να συνταγογραφεί φάρμακα. «Εάν εντοπιστεί κάποιο απόστημα θα πρέπει ο δικαιούχος να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό για να πάρει την αντιβίωση μέσω του ΓεΣΥ;» διερωτήθηκε ο κ. Βρασίδας.
Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό και τις αμοιβές είπε πως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος βρίσκεται εν αναμονή της οικονομικής πρότασης του ΟΑΥ. Εκτίμησε ωστόσο πως η κάλυψη των δικαιούχων του ΓεΣΥ με προληπτικό καθαρισμό δοντιών προϋποθέτει υψηλότερο κονδύλι απ’ αυτό που ο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας θα διέθετε αρχικά. Ο καθαρισμός, σημείωσε, χρειάζεται χρόνο για να διενεργηθεί σωστά και διάφορα αναλώσιμα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ξεκαθάρισε τέλος πως η όποια διαπραγμάτευση γίνει και η όποια πρόταση κατατεθεί από τον ΟΑΥ θα τεθεί ενώπιον των οδοντιάτρων ώστε ο κάθε επαγγελματίας να αποφασίσει τι θα πράξει.
Ο κ. Βρασίδας πάντως σημείωσε τα οφέλη που προκύπτουν από τον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας σημειώνοντας ότι επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πρόληψη των νόσων των δοντιών (τερηδόνα) και του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) αλλά και ο έγκαιρος εντοπισμός μεγάλου αριθμού σοβαρών νοσημάτων όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του στόματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ιός ΗΙV. Παθήσεις, που όπως εξήγησε, «παρουσιάζονται πρωτίστως στο στόμα και μετά στον υπόλοιπο οργανισμό». Η έγκαιρη διάγνωση τόσο σοβαρών παθήσεων, πρόσθεσε, θα έχει σημαντικό όφελος στη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που θα προκύψουν εξοικονομήσεις ανθρωπίνων και υλικών πόρων, χρόνου, και κόστους θεραπείας.
Οι κανονισμοί
Οι κανονισμοί καθορίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας, τις αμοιβές, τις ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, τη διαδικασία εγγραφής των οδοντιάτρων στο σύστημα, και την τήρηση αρχείου από τους οδοντίατρους.
Όπως συμβαίνει και με τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ ο οδοντίατρος του ΓεΣΥ για κάθε επίσκεψη δικαιούχου θα πρέπει να ενημερώνει το σύστημα πληροφορικής. Θα έχει επίσης την υποχρέωση να ενημερώνει τον φάκελο του δικαιούχου σε σχέση με κάθε επίσκεψη και καταχωρίζει στον φάκελο του τη διάγνωση ή την πιθανή διάγνωση πριν από την έκδοση συνταγής. Με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων η πρόσβαση των οδοντιάτρων στο αρχείο του δικαιούχου θα είναι περιορισμένη, ενώ στην περίπτωση που οδοντίατρος επιχειρήσει να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το δικαίωμα του δικαιούχου να επιλέξει τον πάροχο υγείας διαπράττει αδίκημα (ποινικό) και σε περίπτωση καταδίκης του, τιμωρείται με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Παρέχεται το δικαίωμα στους οδοντίατρους να αποχωρήσουν από το σύστημα διακόπτοντας ουσιαστικά τη σύμβαση με τον ΟΑΥ ύστερα από έναν μήνα γραπτή προειδοποίηση. Οι οδοντίατροι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα αμείβονται στη βάση τιμής μονάδας η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον συντελεστή βαρύτητας κάθε οδοντιατρικής πράξης ή/και δραστηριότητας.
Πηγή : Πολίτης – Μαρίνα Κουμάστα