Αρχές Φεβρουαρίου σε λειτουργία οι βυθιζόμενοι κάδοι στη Λάρνακα
Αρχές Φεβρουαρίου σε λειτουργία στη Λάρνακα οι βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος της Λάρνακας Ανδρέας Βύρας
Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν σε 17 περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας οι 68 συνολικά βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο την εξυπηρέτηση υποστατικών με μεγάλη παραγωγή αποβλήτων.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο να ολοκληρωθεί σύντομα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ηδη το προσωπικό βρίσκεται στη διαδικασία της εκπαίδευσης και ο στόχος μας είναι από την 1η Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέοι κάδοι γιατί με αυτό το πρόγραμμα πετυχαίνουμε πάρα πολλούς στόχους».
Εξήγησε ότι ο κυριότερος στόχος είναι «η ανακύκλωση κοντά σε μονάδες όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής. Αλλος στόχος είναι η ριζική επίλυση του προβλήματος της οπτικής ρύπανσης και της δυσοσμίας, που υπήρχαν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας αλλά και στην περιοχή Μακένζυ, που αποτελούσε μάστιγα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους περιοίκους».
Σημείωσε ακόμα ότι «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αυξηθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από εστιατόρια, παραλιακά κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία μέσω της διαλογής των στερεών απορριμμάτων στην πηγή». Το πρόγραμμα, σημείωσε, «είναι για πέντε χρόνια, θα το αφήσουμε να λειτουργήσει, θα διορθώσουμε ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν και θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλα κονδύλια προκειμένου να το επεκτείνουμε σε περιοχές της πόλης που αντιμετωπίζουν παρόμοιας φύσης προβλήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως συνολικά 68 κάδοι τοποθετούνται σε 17 σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μακένζυ, στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, στις Φοινικούδες και σε άλλα 4 σημεία στο κέντρο της πόλης. «Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε να έχουμε μεγάλες ποσότητες ανακύκλωσης αλλά και να διορθώσουμε την οπτική ρύπανση, τη δυσοσμία και τα παρεμφερή προβλήματα που δημιουργούνται», δήλωσε.
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το Τμήμα Περιβάλλοντος στα πλαίσια του «Προγράμματος μείωσης δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Είπε επίσης ότι στόχος του Προγράμματος είναι «η προώθηση της χωριστής συλλογής και ορθολογικής διαχείρισης των στερεών δημοτικών αποβλήτων στις παραλιακές περιοχές. Το έργο απευθύνεται σε αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες στο παραλιακό τους μέτωπο, με σκοπό να καθιερωθεί χωριστή συλλογή στα απόβλητα χαρτιού/χαρτονιού, μετάλλου, πλαστικού, γυαλιού, ακόμη και οργανικών αποβλήτων από ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής».
Πηγή: ΚΥΠΕ