Ο Βασιλοπόταμος χτύπησε την Καλαβασό
Μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα χθες η κοινότητα της Καλαβασού, στην οποία ζουν 900 άνθρωποι. Η υπερχείλιση του φράγματος Καλαβασού σε συνδυασμό με τα ορμητικά νερά του Βασιλοπόταμου σχημάτισαν ορμητικό χείμαρρο από το απόγευμα της Τρίτης και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων μέχρι και τα ξημερώματα, κάποια στιγμή η κατάσταση έλαβε κρίσιμες διαστάσεις στο χωριό.
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λευτέρη Φωκά, τα ορμητικά νερά έκοψαν την κοινότητα στα δυο, εγκλωβίζοντας 12 κατοικίες, εκ των οποίων οι έξι πλημμύρισαν. Συνολικά 14 άνθρωποι χρειάστηκε να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Ωστόσο, από την ορμητική ροή των νερών επηρεάστηκε σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό η πρόσβαση και σε άλλες οκτώ κατοικίες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που μίλησαν χθες στον «Φ», σε κάποιες περιπτώσεις επιστρατεύθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πλωτή σχεδία για τον απεγκλωβισμό παιδιών και γυναικών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιστρατεύθηκαν ψηλά διπλοκάμπινα οχήματα. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν επίσης και ένα αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Μέχρι και χθες το απόγευμα παρέμενε πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε 20 και πλέον κατοικίες στην Καλαβασό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οικογένειες που προτίμησαν να παραμείνουν στα εγκλωβισμένα από τα νερά του χειμάρρου σπίτια τους προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα, όπως γάλα, ψωμί και κάποια άλλα είδη, μέσω μεταφοράς από ψηλά οχήματα που μπόρεσαν τα προσεγγίσουν.
Σύμφωνα με γηραιότερους κατοίκους της Καλαβασού, η τελευταία φορά που κατήλθε ορμητικός ο Βασιλοπόταμος ήταν πριν από περίπου 60 χρόνια. Ωστόσο, τα νερά του, τα οποία περνούν νοτιανατολικά της κοινότητας, ενισχύθηκαν και από το υπερχειλίζον φράγμα Καλαβασού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει δρόμος που διέρχεται παραπλήσια του χειμάρρου του ποταμού, εντός της κοινότητας. Παρά ταύτα, κατήγγειλαν στα ΜΜΕ κάτοικοι ότι εδώ και χρόνια ζητούσαν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ξηλώσουν τα τέσσερα γεφύρια του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος «κατεβαίνει» από τη μεριά του φράγματος, και να τοποθετηθούν πιο φαρδιά κούγκια, καθώς προέβλεπαν το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό που δυστυχώς συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ωστόσο, οι προτροπές τους δεν εισακούστηκαν και τα κλαδιά, χόρτα και άλλα αντικείμενα σε συνδυασμό με τα ορμητικά νερά προκάλεσαν την καταστροφή.
Σωτήριες αποδείχθηκαν οι οδηγίες ανωτέρων από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλά και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαβασού, να παραμείνουν σε επιφυλακή όλο το βράδυ τα συνεργεία που από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης είχαν αναπτυχθεί στο χωριό. Κάτι που συνέτεινε στο να δράσουν έγκαιρα μόλις παρουσιάστηκε ανάγκη. Το βράδυ της Τρίτης είχαν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες των συνεργείων παροχής βοήθειας, για να απομακρύνουν κάτοικο του οποίου η διώροφη κατοικία είχε πλημμυρίσει στο ισόγειο. Τελικά πείστηκε να απομακρυνθεί η σύζυγός του, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στον δεύτερο όροφο.
«Περάσαμε μια δύσκολη νύχτα, κατά την οποία πρώτο μας μέλημα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο στα ορμητικά νερά. Ασφαλώς η καταγραφή των ζημιών και η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων θα ακολουθήσουν στη συνέχεια», δήλωσε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Λευτέρης Φωκάς.
«Κατάπιε» δρόμο το νερό
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τόση ήταν η ορμή των νερών του Βασιλοπόταμου, ο οποίος εκβάλλει στη θάλασσα στην περιοχή του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, που «κατάπιαν» μέρος του οδοστρώματος σχηματίζοντας κρατήρα, ενώ κατέρρευσε και μέρος του περιτοιχίσματος.
Πηγή: Φιλελεύθερος