Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γεμίζουν οι τσέπες και τα καταστήματα από Παρασκευή
Γεμίζουν οι τσέπες και τα καταστήματα από Παρασκευή

Γεμίζουν οι τσέπες και τα καταστήματα από Παρασκευή

 

 

Περιμένουν τις πληρωμές μισθών οι καταστηματάρχες – Πότε θα είναι κλειστά καταστήματα και τράπεζες

Μετράμε αντίστροφα πλέον για τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες κορυφώνονται. Μαζί φυσικά και τα διάφορα ψώνια είτε για το τραπέζι των Χριστουγέννων είτε για δώρα που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.

Ο Δεκέμβριος είναι με διαφορά ο πιο δυνατός μήνας του λιανεμπορίου και όσο πλησιάζουν οι μέρες των εορτών, οι αγορές, τα εμπορικά κέντρα και τα διάφορα καταστήματα θα γεμίζουν ασφυκτικά.  

Ημέρα κλειδί θεωρείται από τους καταστηματάρχες η ερχόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου μέρα κατά την οποία θα καταβληθούν οι μισθοί Δεκεμβρίου στους Δημοσίους Υπαλλήλους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών. Σαφώς και οι συνηθισμένες πρόωρες πληρωμές Δεκεμβρίου θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην αγορά αφού ο κόσμος θα μπορεί πλέον να προετοιμαστεί για τις πρώτες γιορτινές μέρες της επόμενης εβδομάδας.Έτσι από την Παρασκευή και μετά, και κυρίως το Σαββατοκυρίακο αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στα καταστήματα. 

 

Ώθηση στην αγορά φυσικά θα δώσει και ο 13ος μισθός που θα καταβληθεί στους Δημοσίους Υπαλλήλους στις 27 Δεκεμβρίου αλλά και σε μερίδα υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

Οι καταστηματάρχες περιμένουν πώς και πώς αυτές τις μέρες ελπίζοντας φυσικά σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων τους.

Η Brief επικοινώνησε με τον Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου κ. Μάριο Αντωνίου ο οποίος μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αυτή την περίοδο.

‘’Αναμένουμε όλοι οι καταστηματάρχες τις πληρωμές για τους μισθούς στις 20 Δεκεμβρίου και του 13ου 27 του μηνός αντίστοιχα. Με την καταβολή των μισθών αναμένεται αυξημένη κίνηση και επισκεψιμότητα στα καταστήματα, με τις υπεραγορές να έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο και κυρίως το κομμάτι των τροφίμων λόγω του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι ο πιο δυνατός μήνας του λιανεμπορίου γενικότερα βάζοντας μέσα και την ένδυση και την υπόδηση και τα ηλεκτρικά και τα ηλεκτρονικά αφού είναι η εποχή που θα αγοράσουμε και τα δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα”.

Σημαντική παράμετρος πάντως είναι και το γεγονός ότι ο κόσμος στην Κύπρο ξέρει ότι από τις 3 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εκπτώσεις στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και αρκετοί περιμένουν αυτές τις μέρες. Από 3 Ιανουαρίου και για 2-3 εβδομάδες υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα σε αυτά τα καταστήματα.

Όσον αφορά τις τιμές για το εορταστικό τραπέζι, ο κ. Αντωνίου μας ανέφερε ότι σήμερα Πέμπτη αναμένεται να υπάρξουν στοιχεία για τις τιμές για τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Προϊόντα δηλαδή αρτοποιείου, κρεοπωλείου και φρουταρίας που έχουν την τιμητική τους.

Επικοινωνήσαμε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Μάριο Δρουσιώτη για να μας μιλήσει για το ίδιο θέμα.

‘’Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ξεκινήσαμε μια έρευνα εδώ και μέρες και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή τα αποτελέσματα. Η έρευνα αποσκοπεί σε τρία σημεία:
1.Κατά πόσο οι προσφορες που υπάρχουν 10-15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα συνεχίζουν να υπάρχουν και πριν κατά την περίοδο των Χριστουγεννων..
2. Εάν οι τιμες όσο πλησιάζουν τα Χριστουγεννα αυξάνονται.
3. Πόσο θα είναι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και σύγκριση με την περσινή χρονιά”.

Ο κ. Δρουσιώτης, μας ανέφερε ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία πάντως, όσον αφορά τα το κρέας φαίνεται ότι το αρνί είναι 1 ευρώ πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι και το χοιρινό από 0.50 μέχρι 1 ευρώ πιο ακριβό σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα. Επίσης ντομάτες και αγγουράκια αυξήθηκαν κατά 20 σεντ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνει ο κ. Δρουσιώτης ενώ περισσότερα στοιχεία θα υπάρξουν την Παρασκευή οπόταν και θα ανακοινωθούν.

”Συγκρατημένος φέτος ο κόσμος”

Ο κ. Δρουσιώτης εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι πιο συγκρατημένος στις αγορές του φέτος και αυτό γιατί όπως σημειώνει, πέρσι στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η έκπτωση των 6 σεντ στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. ‘’Ο κόσμος θεώρησε ότι ήταν σημαντική μείωση και υπήρξε μια διάθεση για ψώνισμα, φαινόταν αυτό στις αγορές. Αυτό φέτος έφυγε από την μέση, φαίνεται ότι ο οι τιμές είναι ακριβότερες, υπάρχει γενικά μια μεγαλύτερη δυσκολία και εκτιμώ θα είναι πιο συγκρατημένος ο κόσμος φέτος’

Τι να προσέξουμε

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών μας συμβουλεύει όπως τα δώρα που θα κάνουμε να είναι χρήσιμα για το αγαπημένο μας πρόσωπο. Να έχουν πραγματική και ουσιαστική αξία. Η προτεραιότητα να μην είναι η τιμή αλλά η χρησιμότητα. ‘‘Ότι αγοράσουμε να το σκεφτούμε δύο φορές. Να υπάρχει πραγματική ανάγκη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ωράριο καταστημάτων – Πότε θα είναι κλειστά

Τα γενικά καταστήματα αυτή την περίοδο μπορούν να παραμένουν ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 8:00 μ.μ., ενώ Παραμονή Χριστουγέννων (24.12.2019) και Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Τονίζεται ότι, 25 και 26 Δεκεμβρίου 2019, όπως και 1, 2 και 6 Ιανουαρίου 2020 τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, αφού οι πιο πάνω ημέρες θεωρούνται αργίες για τα γενικά καταστήματα.

Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές λόγω καθιερωμένων τραπεζικών αργιών για τις πιο κάτω ημερομηνίες:

  • Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019 – Χριστούγεννα
  • Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 – Επομένη Χριστουγέννων
  • Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020 – Πρωτοχρονιά
  • Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 – Ημέρα των Θεοφανίων

Πηγή: Brief

Send this to a friend