Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρεμιέρα για ηλεκτρονικές εκποιήσεις με υψηλές προσδοκίες από τις τράπεζες
Πρεμιέρα για ηλεκτρονικές εκποιήσεις με υψηλές προσδοκίες από τις τράπεζες

Πρεμιέρα για ηλεκτρονικές εκποιήσεις με υψηλές προσδοκίες από τις τράπεζες

 

 

Αυξάνεται κατακόρυφα ο ρυθμός των εκποιήσεων, αφού ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ παράλληλα εντείνονται οι δημοπρασίες στις αίθουσες με την παλιά μέθοδο. Ενδεικτικά σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου τίθενται σε πλειστηριασμό συνολικά 52 ακίνητα, αξίας 5,9 εκατ. ευρώ (15 ακίνητα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction και άλλα 37 ακίνητα αξίας 3,4 εκατ. ευρώ στις αίθουσες με την παλιά μέθοδο), ενώ για τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες άλλες 39 δημοπρασίες (3 μέσω της πλατφόρμας και 36 στις αίθουσες), οι οποίες περιλαμβάνουν δεκάδες ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Η κατακόρυφη αύξηση του ρυθμού των εκποιήσεων σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη μείωση των αναδιαρθρώσεων δείχνει τις προθέσεις των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων όσον αφορά τη συνέχεια στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα όμως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασαν κόμματα και συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις αλλαγές τις οποίες επέφεραν στη νομοθεσία των εκποιήσεων τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Πήραν προκαταβολή από τους υποψήφιους αγοραστές

Η σημερινή πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και να διαρκέσει μέχρι τις 12:00 μ.μ. Στη διαδικασία θα τεθούν προς πλειστηριασμό 15 ακίνητα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ (σ.σ.: η αρχική λίστα περιελάμβανε 16 ακίνητα, ωστόσο χθες αφαιρέθηκε ένα ενδεχομένως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος). Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν υψηλές προσδοκίες για την ηλεκτρονική δημοπρασία, αφού εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων ένεκα του γεγονότος ότι δεν θα φαίνονται πουθενά τα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών.

 

Σημειώνεται ότι η λίστα όσων προτίθενται να συμμετέχουν στη διαδικασία υποβάλλοντας προσφορά για ένα ή περισσότερα ακίνητα, βρίσκεται από χθες στα χέρια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν ήδη προκαταβολή ύψους 10% επί της επιφυλασσόμενης τιμής του κάθε ακινήτου για το οποίο προτίθενται να υποβάλουν προσφορά, όπως προνοεί το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών. Για τους πλειστηριασμούς στις αίθουσες με την παλιά μέθοδο, στη Λευκωσία σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούνται δημοπρασίες για 11 ακίνητα αξίας 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες επτά δημοπρασίες. Επίσης στη Λεμεσό έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες έξι δημοπρασίες. Ακόμη στη Λάρνακα σήμερα τίθενται σε πλειστηριασμό έξι ακίνητα αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες οκτώ δημοπρασίες.

Επιπρόσθετα στην Πάφο σήμερα τίθενται σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα αξίας 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δέκα δημοπρασίες. Στην Αμμόχωστο έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες πέντε δημοπρασίες.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι καλύτεροι γιατί υπάρχει περισσότερη διαφάνεια ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Παράλληλα, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι είναι σημαντικό να μην δουν ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους και κάλεσε το κράτος να παρέμβει και να ασκήσει κοινωνική πολιτική εκεί και όπου μπορεί.Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πιο απρόσωποι καθώς δε μπορείς να δεις ποιοι κρύβονται από πίσω τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Χάρης Πολυκάρπου επισήμανε οι κίνδυνοι τόσο με τον φυσικό όσο και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό είναι εκεί και εξυπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, δηλαδή, πως θα γίνουν πιο απλά τα πράγματα για τη διαδικασία των εκποιήσεων.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε συνεργασία με ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη αναδιάρθρωση, αλλά εξωθούν τη διαδικασία στην εκποίηση και απειλούν τους δανειολήπτες.
Ο κ. Πολυκάρπου υπέδειξε δε ότι οι εκποιήσεις δεν αποτελούν τη λύση των προβλημάτων ενώ τόνισε ότι αν υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις θα χάσει και η κυπριακή οικονομία.

Στο τέλος της ημέρας θα εξυπηρετούνται με αδιαφανείς διαδικασίες τρίτα άτομα, που θα εκμεταλλεύονται το σύστημα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και θα αγοράζουν με έκπτωση τα ακίνητα ανέφερε η Άννα Θεολόγου.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η ανεξάρτητη βουλευτής είπε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία δεν απαγορεύεται σε κανένα, ούτε σε μετόχους και υπαλλήλους τραπεζών να διεκδικεί ακίνητα. Η κ. Θεολόγου διερωτήθηκε ποια αρμόδια αρχή θα ελέγχει ποιοι συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης εξέφρασε απορία ποιος θα ελέγχει αν η διαδικασία είναι νόμιμη, θα βάζει ασφαλιστικές δικλείδες και θα περιορίζει την κατάχρηση του συστήματος από άτομα που θέλουν να το εκμεταλλευτούν για να «αρπάξουν» περιουσίες.

Πηγή: dialogos

Send this to a friend