Δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για νέους δήμους
Περίπου 20 από τις 50 κοινότητες, οι οποίες με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης ενσωματώνονται στους 17 νέους δήμους, δεν θέλουν καν να ακούσουν κουβέντα για κάτι τέτοιο και μάλιστα κάποιες από αυτές προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν δεν διεξαχθούν δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν οι κάτοικοί τους. Κάποιες δε, προκρίνουν τη λύση της δημιουργίας αγροτικών δήμων.
Ανάμεσα στις κοινότητες που αντιδρούν, είτε ζητούν διευκρινίσεις περιλαμβάνονται: Άγιος Τύχωνας, Αρμενοχώρι, Ασώματος Σωτήρα, Ερήμη, Κολόσσι, Τραχώνι Ακρωτήρι και Επισκοπή. Εξάλλου οι τέσσερις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου επιθυμούν να μετατραπούν σε αγροτικό δήμο αντί να υπαχθούν στους νέους δήμους. Το Φρέναρος διαφοροποιείται στο ότι ευνοεί τη μετατροπή όλων των δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου σε έναν ενιαίο δήμο.
Σε αγροτικό δήμο θέλουν να μετατραπούν και οι κοινότητες Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα και Χλώρακα που προορίζονται να συγχωνευθούν στον Δήμο Πέγειας.
Όσον αφορά στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, οι κοινότητες Μακούντα, Γουδί, Πελαθούσα, Χρυσοδού, Κινούσα και Περιστερώνα εναντιώνονται στη συγχώνευσή τους στον δήμο, ενώ η Αργάκα μάλλον συμφωνεί.
Στην επαρχία Λάρνακας, το Κίτι και τα Περβόλια επιθυμούν να ενταχθούν στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, ενώ η Τερσεφάνου δεν αποφάσισε ακόμη.
Βάβλα, Κάτω Δρυς, Κόρνος, Δελήκηπος, Κάτω Λέυκαρα δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον Δήμο Λευκάρων, ενώ ο Κόρνος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων, Παναγιώτης Δαμιανού, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Ένωσης Κοινοτήτων με τους κοινοτάρχες ή εκπροσώπους κοινοτήτων που ενσωματώνονται στους 17 δήμους, καυτηρίασε το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι θέσεις της Ένωσης. Σχολιάζοντας τη δημιουργία τριών δήμων με αριθμό μέχρι 4.000 κατοίκων, παρατήρησε πως αν η Ένωση γνώριζε πως αυτή είναι η πολιτική, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις ίδιες τις κοινότητες 30 αγροτικοί δήμοι.
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά δημάρχων, οι οποίοι για να σώσουν τους δικούς τους δήμους υπόσχονται σε κοινοτάρχες ότι θα έχουν οφέλη αν ενταχθούν στα νέα σχήματα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε ότι «η Ένωση διαφώνησε με τις πρόσφατες εξαγγελίες του τέως Υπουργού, αφού είναι ξεκάθαρο ότι με την ένταξη των 50 Κοινοτήτων σε δήμους, όλος ο σχεδιασμός ανατρέπεται και τίθεται σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα στην Ύπαιθρο». «Η πραγματικότητα είναι», συνέχισε, ότι «μεγάλες κοινότητες που με τη συμπλεγματοποίηση θα στήριζαν μικρές κοινότητες, εντάσσονται σε δήμους για να αποκτήσουν αυτοί τη λεγόμενη “κρίσιμη μάζα”, εις βάρος αυτών των κοινοτήτων». Μια κρίσιμη μάζα που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται, αφού αρκετοί από τους νέους δήμους που προτείνονται θα έχουν πληθυσμό αρκετά κάτω από 20.000, που είναι ένα μέγεθος που δοκιμάστηκε από τους υφιστάμενους δήμους και αποδείχθηκε προβληματικό, πρόσθεσε ο πρόεδρος των κοινοτήτων.
Ανέφερε επίσης, πως η κυβερνητική πρόταση πλήττει τον πληθυσμό της υπαίθρου. Τονίζουμε, είπε, ότι 100 χιλιάδες από τις περίπου 220 χιλιάδες πληθυσμού της υπαίθρου, μεταφέρεται σε δημαρχούμενες περιοχές ουσιαστικά σαν συμπληρώματα των νέων δήμων και όχι προς όφελος αυτού του πληθυσμού, ενώ ο όλος σχεδιασμός για συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών στην Ύπαιθρο, ανατρέπεται.
Πηγή: Sigmalive
Διαβαστε επισης