Είναι παθολόγος, από τους 441 προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, κι είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος γιατρός που έκανε την εγγραφή του στο Σύστημα. Είναι εγγεγραμμένος στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο από το 2013 και έκτοτε εξυπηρετεί τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Τον περασμένο Αύγουστο και ύστερα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο Okan Dagli αποτάθηκε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να εγγραφεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να διαθέτει επαγγελματική διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και εξασφάλισε χώρο, όπου δημιούργησε το ιατρείο του, στο γραφείο του Τουρκοκύπριου κοινοτάρχη στην μεικτή κοινότητα της Πύλας.
«Αυτή τη στιγμή, έχω στον κατάλογο μου εγγεγραμμένους γύρω στους 220 δικαιούχους και σιγά-σιγά ο αριθμός αυξάνεται», λέει μιλώντας στον «Φ» ο Τουρκοκύπριος γιατρός και προσθέτει «μεταξύ των δικαιούχων μου είναι Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι, όμως υπάρχουν και άλλοι πολίτες ευρωπαικών χωρών ή τρίτων χωρών οι οποίοι ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο και είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Έχω στον κατάλογο μου, Άγγλους, κάποιους από την Κίνα ή άλλες χώρες και βεβαίως και Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους κυρίως από την Πύλα αλλά και Τουρκοκύπριους οι οποίοι εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ».
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Dagli είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους του Συστήματος από τον περασμένο Αύγουστο, η περίπτωση του έγινε γνωστή ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα “voiceoftheisland” και στη δημοσιογράφο Hatice Kerlo. Ήταν εύκολο βεβαίως να τον εντοπίσουμε στη συνέχεια αφού το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι αναρτημένα στον κατάλογο των προσωπικών γιατρών για ενήλικες στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ στο διαδίκτυο.
Στην Πύλα είπε, «μου παραχώρησαν ένα δωμάτιο που ανήκει στο γραφείο του Τουρκοκύπριου κοινοτάρχη και εκεί βλέπω τους ασθενείς μου δύο φορές την εβδομάδα όταν επισκέπτομαι την Κοινότητα». Βεβαίως, πρόσθεσε, «το σύστημα του ΓεΣΥ μας δίνει τη δυνατότητα, όταν πρόκειται για πράξεις ρουτίνας, όπως για παράδειγμα να εκδώσουμε μια συνταγή, μια επαναλαμβανόμενη συνταγή ή ένα παραπεμπτικό να το κάνουμε χωρίς να πρέπει να δούμε τον ασθενή μας, όταν φυσικά αυτό μπορεί να γίνει».
Ο κ. Dagli, είχε εγγραφεί κανονικά στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια αφού με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούσε τους εκατοντάδες Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και πολύ συχνά χρειάζονταν ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία να αναγνωρίζονται από τους διάφορους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «από το 2003 και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων κάποια πράγματα άλλαξαν σημαντικά ενώ και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εξασφαλίσουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας πιο εύκολα. Συντεχνίες των κατεχομένων με είχαν προσεγγίσει ήδη από το 2010 αφού χρειάζονταν ένα γιατρό για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και έτσι προχώρησα στις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση των πτυχίων μου και την εγγραφή μου στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο».
Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πρόσθεσε, «Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα αλλά εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΓεΣΥ και είναι δικαιούχοι του Συστήματος. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για να ενταχθεί ένας Τουρκοκύπριος γιατρός στο ΓεΣΥ και για αυτό το λόγο προχώρησα και εγώ στην εγγραφή μου».
Λειτουργεί ιατρείο και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
Παράλληλα με το ιατρείο του στην Πύλα ο κ. Dagli συνεχίζει να λειτουργεί και το ιατρείο του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, «στο ιατρείο μου στην Αμμόχωστο μπορώ να βλέπω τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς μου οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και αυτό το λέω για να γνωρίζουν οι ασθενείς μου ότι θα συνεχίσουν να έχουν τις υπηρεσίες μου και να γνωρίζουν και όσοι είναι δικαιούχοι του Συστήματος ότι δεν είναι ανάγκη να έρχονται στην Πύλα για να τους δω, αλλά μπορώ να τους εξυπηρετήσω και από το ιατρείο μου στην Αμμόχωστο».
Στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα “voiceoftheisland” ο κ. Dagli εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εγγραφή ενός δικαιούχου στο ΓεΣΥ και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύστημα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα πάντα γίνονται μέσω διαδικτύου και λογισμικού συστήματος, η έκδοση συνταγών, η παραπομπή σε άλλους επαγγελματίες υγείας, η παραπομπή για αναλύσεις κ.λπ.».
Τ/κ συνταξιούχοι του ΤΚΑ θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη
Συνεχίζοντας βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Τουκοκύπριους οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα αλλά λαμβάνουν σύνταξη από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συνταξιούχοι αυτοί, είπε δεν είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας. Δυστυχώς, εδώ υπάρχει πρόβλημα με τους συνταξιούχους επειδή δεν έχουν διεύθυνση εργασίας στον νότο (ελεύθερες περιοχές). Οι Ελληνοκύπριοι που ζουν σήμερα στο Ριζοκάρπασο έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το ΓεΣΥ και δεν διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές». Αναφέρεται ότι ήδη συντεχνίες των κατεχομένων έχουν ανακοινώσει προ μερικών εικοσιτετραώρων την απόφαση τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δικαίωμα των συνταξιούχων του ΤΚΑ στο ΓεΣΥ και το θέμα μελετάται τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή: Φιλελεύθερος