
Φάρμακα αξίας €2,2 εκατ. στις αποθήκες του υπ. Υγείας
Τα €2,2 εκατομμύρια υπολογίζεται η αξία των αποθεμάτων φαρμάκων που θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η καταμέτρηση στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, πρόκειται για μεγάλες ποσότητες οι οποίες αφορούν 400 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Η μεταφορά των σκευασμάτων αυτών στον ιδιωτικό τομέα, προϋποθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες ο οποίες αναμένεται ότι θα αρχίσουν να προωθούνται από την Πέμπτη, καθώς επιβάλλεται πρώτα να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Συμβούλιο Φαρμάκων το οποίο συνεδριάζει αύριο. Των εγκρίσεων του συμβουλίου φαρμάκων θα ακολουθήσει η ανασυσκευασία των σκευασμάτων αφού θα πρέπει να διαχωριστούν από τα αποθέματα των εταιρειών εισαγωγής και στη συνέχεια θα αναλάβουν ιδιωτικές φαρμακαποθήκες τη διοχέτευση τους στα ιδιωτικά φαρμακεία με διαδικασίες οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα 400 φαρμακευτικά σκευάσματα δεν παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή ελλείψεις στην αγορά. Ωστόσο, η μεταφορά τους από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα κρίνεται απαραίτητη αφού ύστερα από την αναστολή της λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων παρέμεναν στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας με τον κίνδυνο να είναι ορατός να φθάσουν στην ημερομηνία λήξης τους και να καταστραφούν.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, η κατάσταση άρχισε να εξισορροπεί αφού αρκετές ποσότητες οι οποίες είχαν παραγγελθεί τους προηγούμενους μήνες έφθασαν ή αναμένονται στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα όμως στον τομέα των φαρμάκων εξακολουθεί να παρατηρείται αναστάτωση, με τους φαρμακοποιούς να ετοιμάζονται για την αυριανή τους συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας καταγράφοντας σειρά προβλημάτων τα οποία εντοπίζουν τόσο στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας, όσο και στα διαδικαστικά των αποζημιώσεων τους.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των φαρμακοποιών, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, την Τετάρτη «όταν θα έχουμε συνάντηση με τον ΟΑΥ θα καταθέσουμε υπόμνημα με διάφορα προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί».
Τα προβλήματα, αυτά, εξήγησε η κ. Ισσέγιεκ «έχουν να κάνουν τόσο με το λογισμικό, τεχνικά ζητήματα δηλαδή και εμπόδια τα οποία εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους φαρμακοποιούς όσο και άλλα λογιστικά ζητήματα». Συγκεκριμένα, όπως είπε η πρόεδρος του ΠΦΣ «οι καταστάσεις πληρωμής που μας στέλνουν δεν είναι σαφείς, μας μπερδεύουν, δεν γνωρίζουμε πόσα έχουμε πάρει και πόσα αντιστοιχούν σε ΦΠΑ κ.λπ. Μπερδεύονται οι λογιστές μας και γενικά παρατηρείται μια ακαταστασία η οποία προκαλεί προβλήματα στον προγραμματισμό των φαρμακείων μας».
Επίσης, «υπάρχουν περιπτώσεις συνταγών, οι οποίες τίθενται υπό διερεύνηση και τα χρήματα για αυτές τις συνταγές κατακρατούνται μέχρι να τελειώσει η διερεύνηση». Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, είπε η κ. Ισσέγιεκ, «πρέπει να μας ενημερώσει λεπτομερώς για το πότε εκτελούμε μια συνταγή και πότε όχι. Πότε δηλαδή πρέπει να θεωρούμε μια συνταγή ”ύποπτη” και να μην την εκτελούμε κ.λπ., διότι τώρα υπάρχουν φαρμακεία τα οποία έχουν να παίρνουν από τον ΟΑΥ αρκετά χρήματα για συνταγές που εκτέλεσαν και βρίσκονται υπό διερεύνηση». Το πρόβλημα αυτό προκύπτει, όπως εξήγησε η κ. Ισσέγιεκ, κυρίως από τη διερεύνηση η οποία γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναχαίτιση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να υπόκειται σε αυτή την ταλαιπωρία ή να μην πληρώνεται στην ώρα του».
Σε εκκρεμότητα τα ΜΗΣΥΦΑ
«Όλα αυτά θα τα θέσουμε ενώπιον του ΟΑΥ και αναμένουμε ότι θα πάρουμε σαφείς απαντήσεις».
Περαιτέρω, για τους φαρμακοποιούς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το θέμα της ένταξης συγκεκριμένων Μη συνταγογραφούμενων Φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, στο ΓεΣΥ.
Θέτουν τους γιατρούς προ των ευθυνών τους
Επίσημα παρεμβαίνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ και θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους γιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι και οι ίδιοι επιβάλλεται να λάβουν τα μέτρα τους για να αναχαιτιστούν οι καταχρήσεις.
Ο ΣΙΣ – ΓεΣΥ τονίζει ότι «οι ασθενείς δικαιούνται να έχουν στη διάθεση τους όποιες εξετάσεις χρειάζονται και όχι όσες εξετάσεις υπάρχουν» και καλεί τους γιατρούς να ακολουθούν τις διεθνείς πρακτικές και να εξηγούν στους ασθενείς τους πότε πρέπει να υποβληθούν σε μια εξέταση και πότε όχι.
«Παρατηρούμε με ανησυχία, έστω και μεμονωμένα κρούσματα καταχρήσεων και στρεβλώσεων», αναφέρει απευθυνόμενος στους γιατρούς ο Σύνδεσμος και προειδοποιεί ότι «εάν πάρουν μεγαλύτερη έκταση οι καταχρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο το όραμα ενός ΓεΣΥ που να αποτελεί παράδειγμα για κάθε πολιτισμένη κοινωνία».
«Σας καλούμε να κάνουμε το παν, να συμβάλουμε, να περιοριστούν αυτά τα αρνητικά φαινόμενα στο ελάχιστο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι με τη βοήθεια όλων μας ο ΟΑΥ θα καθιερώσει κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα για τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ». Ανεξάρτητα όμως από τις διαδικασίες του ΟΑΥ, «ας εφαρμόσουμε άμεσα και συμπληρωματικά κανόνες αυτορρύθμισης και τις γνωστές από τα διεθνή πρότυπα πρακτικές στα πλαίσια της κάθε ειδικότητας ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και το μεγαλύτερο όφελος στον ασθενή χωρίς σπατάλες, περιττές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Στόχος που αφορά όλους είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος».
Ο ΣΙΣ – ΓεΣΥ υπογραμμίζει ότι «οι ασθενείς δικαιούνται όσες εξετάσεις χρειάζονται και όχι όσες υπάρχουν» και καταλήγοντας τονίζει απευθυνόμενος στους γιατρούς: «Η ενεργοποίησή μας στον τομέα της πρόληψης των καταχρήσεων πρέπει να είναι εξίσου δραστήρια με τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων της πρώτης φάσης και τη σωστή προετοιμασία για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ».
Πηγή: Φιλελεύθερος