Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη κατάχρηση στο ΓεΣΥ
Το Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη κατάχρηση στο ΓεΣΥ

Το Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη κατάχρηση στο ΓεΣΥ

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται πλέον το λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού οι αριθμοί που καταγράφονται καθημερινά και κυρίως η αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών του Συστήματος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει κάποια ανησυχία στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος, αν και δεν έχει ξεφύγει από τους υπολογισμούς του, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα και περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσει τις διαφαινόμενες καταχρήσεις και να προστατεύσει το Σύστημα. 

Η ανάλυση των δεδομένων του μηνός Σεπτεμβρίου ήταν άλλωστε μια από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν από ένα μήνα και όταν είχε ήδη αρχίσει να καταγράφεται αύξηση στις καταχωρήσεις των επαγγελματιών υγείας στο λογισμικό.

Όπως λοιπόν προκύπτει από αυτή την ανάλυση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2019, μέχρι και τη 15η Οκτωβρίου 2019 καταχωρήθηκαν 1.097.852 επισκέψεις στους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, με τις 386.014 να πραγματοποιούνται τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις παραπομπές προς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, από τον Ιούνιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου καταχωρήθηκαν 519.508, με τον μήνα Σεπτέμβριο να καταγράφει 169.415, και παρόμοιες είναι οι αναλογίες σε όλες τις Υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

Αναλυτικά, από την 1η Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερου του Οκτώβρη εκδόθηκαν 623.475 συνταγές για φάρμακα με τις 155.905 να έχουν εκδοθεί τον Σεπτέμβρη.

Ιδιαίτερα υψηλός χαρακτηρίζεται ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις (αναλύσεις) αφού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έφθασε τις 820.449 (252.705). Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των εγγεγραμμένων δικαιούχων του ΓεΣΥ (737.000) έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μια φορά σε εργαστηριακές εξετάσεις (αναφέρεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς για τους οποίους οι αναλύσεις είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασής τους).

Αναπόφευκτα η αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ οδηγεί και σε ανάλογη αύξηση των απαιτήσεων των επαγγελματιών υγείας από τον ΟΑΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το λογισμικό για την ίδια χρονική περίοδο (1η Ιοιυνίου – 15η Οκτωβρίου), καταχωρήθηκαν 470.131 απαιτήσεις από γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των απαιτήσεων ήταν 173.366.

Από τα φαρμακεία καταχωρήθηκαν 999.365 απαιτήσεις (309.194 τον Σεπτέμβριο, οπόταν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα κρατικά φαρμακεία), ενώ από τα εργαστήρια καταχωρήθηκαν 644.590 απαιτήσεις με τις 206.819 να αφορούν στον Σεπτέμβριο.

Βεβαίως η αύξηση σε όλους τους αριθμούς σε κάποιο βαθμό κρίνεται δικαιολογημένη καθώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου άρχισε να παρατηρείται και αυξημένη ροή γιατρών και άλλων επαγγελματιών στο ΓεΣΥ, ενώ σχετική αύξηση έχει καταγραφεί και στον αριθμό των εγγεγραμμένων δικαιούχων/πολιτών.

Αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι χθες το μεσημέρι στους καταλόγους του ΓεΣΥ ήταν εγγεγραμμένοι 1.607 γιατροί (προσωπικού και ειδικοί), ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των γιατρών του Συστήματος πλησίαζε τους 1.400. Ο αριθμός αυτός αναλύεται σε 1.031 ειδικούς γιατρούς, 419 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και 157 παιδίατρους. Συνολικά οι 680 είναι γιατροί του Δημοσίου και οι 927 γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Στο ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί εξάλλου πέραν του 90% των ιδιωτικών φαρμακείων, κλινικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Σε εκκρεμότητα ο διάλογος για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα που προέκυψε με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών ύστερα από την ένταξη 33 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο ΓεΣΥ και την απόφαση για διάθεσή τους, σε πρώτο στάδιο, μόνο από τα φαρμακεία και τις θυρίδες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του ΟΑΥ ως «μονομερή» και υποστηρίζει ότι η μη ένταξη των μη συνταγογραφούμενων στο ΓεΣΥ ήταν μέρος της συμφωνίας για την εγγραφή των ιδιωτικών φαρμακείων στο Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναμονή, καθώς είχε καταθέσει στον οργανισμό την αντιπρότασή του αλλά μέχρι σήμερα δεν έλαβε καμία πρόσκληση για διάλογο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, «εμείς έχουμε αντιπροτείνει όπως τα αποθέματα του Δημοσίου διοχετευθούν από τον ΟΑΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία θα χορηγούν αυτά τα σκευάσματα στους δικαιούχους μέσω του ΓεΣΥ».
Παράλληλα, πρόσθεσε, «αυτό θα γίνεται μόνο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει διαβούλευση για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις».

Όπως είπε η κ. Ισσέγιεκ, «σκοπός μας δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς και αν κρίνει ο ΟΑΥ ότι τα φάρμακα αυτά εντάσσονται στη φαρμακευτική αγωγή τους, τότε θα πρέπει να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός προς τα φαρμακεία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση αυτή στα φαρμακεία».

Αύριο δίωρη στάση εργασίας στον ΟΑΥ

Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε χθες στο θέμα που έχει προκύψει με την ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων στον ΟΑΥ για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Ως γνωστόν, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έχουν εξαγγείλει για αύριο δίωρη στάση εργασίας, υποστηρίζοντας ότι με το «σταύρωμα» του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή την περασμένη άνοιξη οι ίδιοι «παραμένουν σε αβεβαιότητα και είναι ανασφάλιστοι».

Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται να απορρίπτεται από πολιτικά κόμματα και κυρίως από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ είχε «σταυρώσει» το συγκεκριμένο κονδύλι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός που είναι εντεταλμένος να εφαρμόσει το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν δίνει τα σωστά μηνύματα όταν καλύπτει τους υπαλλήλους τους με ιδιωτική ασφάλιση και δεν προχωρά σε συμφωνία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Το θέμα είχε απασχολήσει τους προηγούμενους μήνες την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ωστόσο η συζήτηση δεν οδήγησε σε αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, «ακόμα και να απευθυνόμασταν αυτή τη στιγμή στον ΟΚΥπΥ για να ασφαλίσουμε τους εργαζόμενούς μας στο Δημόσιο δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αφού δεν έχουμε το απαραίτητο κονδύλι στη διάθεσή μας εξαιτίας του “σταυρώματός” του από τη Βουλή».

Ως διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, είπε ο κ. Αντωνίου, «στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μας οι οποίοι διεκδικούν την ασφάλισή τους μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπόταν και θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Δεν κατανοώ γιατί τιμωρούνται οι εργαζόμενοι στον ΟΑΥ με αυτό τον τρόπο». Η διαδικασία για ένταξη των εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, «χρειάζεται χρόνο και στο μεταξύ έχουν περάσει ήδη αρκετοί μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend